AK partili vekil gözyaşlarını tutamadı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-04-2011 (12:24)   Son Mesaj: 01-04-2011 (12:24)    Cevap: 0    Gösterim: 675  

01-04-2011

AK partili vekil gözyaşlarını tutamadı

AK partili vekil gözyaşlarını tutamadı

Ak Parti Ağrı Milletvekili Fatma Salman Kotan Şanlıurfa'daki Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ile görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada annesiyle ilgili bir olayı anlatırken gözyaşlarını tutamadı.

Muhammet Taşçılar'ın haberi
    Ak Parti İstanbul Milletvekili Gürdal Akşit başkanlığındaki komisyon üyeleri Ağrı Milletvekili ve Ak Parti MKYK üyesi Fatma Kotan, Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu ve Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat ile Şanlıurfa'ya geldi.

Haleplibahçe'de bulunan Kadın Kültür Merkezi açılışına katılan Komisyon üyeleri ve Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Çağla Özyavuz Aktemur daha sonra Şanlıurfa Valiğinde Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte toplantıya katıldı.

Alt Komisyon Başkanı Fatma Salman Kotan Annesini erkek çocuk doğurma uğruna kaybettiğini dile getirdiği toplantıda gözyaşlarına hakim olamayarak ağladı.

Doğan çocuğun cinsiyetinden dolayı kadın üzerinde uygulanan psikolojik şiddet, başlık parası, berdel, süt parası ve geleneksel evlilikler ile ilgili bir dilekçe vererek bu komisyonun kurulmasını istediğini belirten Kotan "Çünkü ben annemi de erkek çocuk doğuramadığı bahanesi ile kaybetmiştim. 40 yaşında bir kadın olarak Meclise bu dilekçeyi verdiğimde duygusal bir an yaşadım. Çünkü annemi kaybetme nedeni ile aynı konuda bir dilekçe vermiştim. Biz iki kız kardeştik. Bir erkek kardeşim olması için annem yasak olmasına rağmen yine çocuk doğrunca onu kaybettik. Bu acıyı halen yaşayanlar var. Ben Ağrılı olduğum için konuyu yakından biliyorum. Ama bu konu Türkiye'ni sorunudur. Bu nedenle verdiğim dilekçe ile ilgili araştırmalar yapıyoruz. Şanlıurfa geldiğimiz ikinci il. Sadece çıkaracağımız yasalar ile bu sorunlar çözülmeyecek ama bizim artık bu konuları konuşabilir duruma gelmemiz çocuk cinsiyetinin anneden değil babadan geldiğini anlatabilmemizi sağlayacaktır. Sağlıklı aileler ile sağlıklı toplumlar oluşturulabilir. Bundan sonra benim gibi olanlar sayesinde anneler kaybedilmeyecek. Bu duygular ile dilekçemi verdim." dedi.

Gözyaşları içerisinde kalarak konuşmasını yarıda kesen Kotan dinleyiciler tarafından alkışlanırken; "Bu dilekçeyi verdiğim ilk günden beridir. Çok duygusal anlar yaşıyorum ve ilk defa böyle bir patlama yaşadım. Affınıza sığınıyorum. Herkese teşekkür ediyorum." diyerek duygulandı.

TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan'ın bulunuş sebeplerini çok iyi ifade ettiğini belirtirken; "TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu olarak sadece yasa yapmakla değil toplumda yara açmış ve çözülmeyi bekleyen sorunlar ilede ilgilenmekteyiz. Bu sorunları azaltarak, toplumu bilinçlendirme amaçlı çalışmalar yapmaktayız. Özellikle gelenksel evlilikler ve çocuk cinsiyeti nedeni ile kadın üzerinde oluşturulan baskılar ile ilgili alt bir komisyon oluşturduk. Bu komisyonun başında Ağrı Milletvekili Fatma Salman Kotan bulunuyor. Bugünde Şanlıurfa'da bu konuyu incelemek için bulunuyorlar. Ben aslında ihtiyari olarak burada bulunmaktayım. Bildiğiniz gibi hayatımın bir dönemini Şanlıurfa'da yaşadım ve liseyi Şanlıurfa Lisesi'nde okudum. O yıllardan sonra ilk defa Şanlıurfa'ya gelme fırsatı buldum. Ama Şanlıurfa'yı çok gelişmiş ve değişmiş olarak buldum." diyerek sözlerini sürdürdü.

Akşit Şanlıurfa'nın komisyonun incelediği konu anlamında güzel bir örnek olduğuna değinirken; "Bu sorun Türkiye'nin büyükşehirleri dâhil her yerinde yaşanmaktadır. Ama Şanlıurfa'da daha yoğun yaşandığını bilerek incelemeye Şanlıurfa'da başladık. Milletvekilimiz Çağla Aktemur Özyavuz'un da bize yardımı oldu. Komisyon üyelerimiz incelemelerini sürdürüyorlar. Bu inceleme sadece burası ile sınırlı kalmayarak rapora dökülecek. Biz geleneklere karşı değil saygılı bir toplumuz ama yanlış gelenekler kadınların sorunlar yaşamasına ve ezilmesine neden oluyorsa ülkenin yarısını oluşturan kadınlarımızın korunması gerekiyor. Amacımız herkesin bilinçlenebilmesidir." dedi.

Vali Nuri Okutan ise Şanlıurfa'nın bir çok sorunu olduğunu aktararak "Özellikle eğitime yönelik ve kadınların eğitilmesine yönelik sorunları var.

Ama Şanlıurfa bir dönüşüm süreci yaşamaktadır. Eğer bizde iyi okur ve değerlendirirsek bu gelişimi ilerletebilir ve Türkiye'nin gelişimine katkıda bulunabiliriz. TBMM'de böyle düşünmüş olmalı ki ilimizde incelemelerde bulunmak için teşrif ettiler. Bu çalışmaların ilimiz adına hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

AK partili vekil gözyaşlarını tutamadı Yorumları