Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bilişim, bilgi teknolojileri ve iletişim sektöründe Türkiye'nin daha yolun başında olduğunu belirterek, ''Gidecek çok yolumuz, yapacak çok işimiz var. En azından gelişme, büyüme alanlarını, potansiyelimizi gördük'' dedi.
Yıldırım, Türk Elektronik Sanayicileri Derneğinin (TESİD) düzenlediği ''Yenilikçilik Yaratıcılık Ödülleri'' töreninde yaptığı konuşmada, en fazla katıldığı etkinliklerin bilişim ve haberleşme ile ilgili olduğunu bildirdi.
Bilişim sayesinde iş kurmanın şimdi daha kolay olduğunu ifade eden Yıldırım, ''Maliyeti çok yüksek değil. Çünkü sermaye akıl... Alın teri, el emeği akıl terine dönüştü. Nüfusun yüzde 50'si 28 yaşın altında. Aslında sermayemiz çok fazla. Yapmamız gereken onların önünü açmaktır'' dedi.
Türkiye'nin, bilişim, bilgi teknolojileri ve iletişim sektöründe diğer ülkelere göre yarışta geç kaldığını, 1990'lı yılları iyi değerlendiremediğini savunan Yıldırım, ''Küçümsenemeyecek bir yere geldiğimizi söylemeliyim. Daha yolun başındayız. Gidecek çok yolumuz, yapacak çok işimiz var. En azından gelişme, büyüme alanlarını, potansiyelimizi gördük. Bundan sonrası çok daha kolay'' şeklinde konuştu.
3. nesil lisanslarının 8-10 önce verildiği ülkelere kıyasla Türkiye'nin çok daha ileri konumda olduğunu, onların hatalarını tekrarlamak mecburiyetinde kalmadıklarını belirten Yıldırım, bilişime yatırım yapılması halinde Türkiye'nin küresel rekabetteki gücünün artacağını söyledi.
-''ANADOLU'DA BİLİŞİM HEYECANI BAŞLAMIŞ''-
Anadolu'da bilişim heyecanının başladığını ifade eden Yıldırım, ''Ülkemizin gelişme alanlarının en başında, en stratejik alanın bilişim olduğunu söylersek yanlış olmaz. Bunun için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bu tecrübeleri başka ülkelere de taşımamız lazım'' diye konuştu.
Binali Yıldırım, operatörler için ses iletiminin toplam içerisindeki payının yüzde 20'lere gerilediğini belirterek, ''Yakınsama o kadar hızlı gelişti ki ses 3., 4. plana düştü. Başka hizmetler devreye girdi. Vergicilerin de kafası karıştı. Bu yeni hizmetleri nasıl vergilendirecekler diye...'' görüşünü dile getirdi.
Hızın, trafikte ve ulaşımda felaket, bilişimde ise bereket olduğunu ifade eden Yıldırım, sektörün uluslararası piyasada da görünür hale gelmesi, ''biz de varız'' demesi gerektiğini söyledi.
-YENİ YIL MESAJI-
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, 2011 yılının ülkeye, millete sağlık, esenlik getirmesini, birliğe ve beraberliğe vesile olmasını dileyerek, konuşmasını şöyle tamamladı:
''Memleketimiz belli; Türkiye Cumhuriyeti... Ay yıldızlı bayrağımız... O hepimizin başının üzerinde... Gölgesinde hepimiz toplanmışız, kader birliği yapmışız, bu ülkeyi 7 düvelden gelen düşmandan temizlemişiz. Dilimizi Türkçe diye kararını vermişiz. 'Tasada, kaderde, sevinçte hep ortak olacağız' demişiz. Bu ortaklığımızı da yapmışız. Bin yıldır böyle yaşamışız. şimdi birileri kalkıyor, böyle lüzumsuz laflar ediyor, milletin kafasını karıştırıyor. Ama bunların hiçbir anlamı yok. Türkiye gelişme sürecini tamamladıkça, insanının yüzünü güldürdükçe, refah seviyesini artırdıkça bu tartışmaların da ne kadar boş olduğu kendiliğinden ortaya çıkacak. Onun için biz ne yapacağız? Ülkenin doğusunu da batısını da kuzeyini de güneyini de aynı şekilde yaşanır hale getireceğiz. Zenginlik noktalarımızı 780 bin kilometrekare toprağımızın her tarafına yayacağız. Eğer ıssız, yalnız bırakırsak böyle zararlı faaliyetler içinde olanlar da mutlaka bulunacaktır. Buna da dikkat edeceğiz.''
-''SEKTÖRÜ YURT DIŞINA AÇMAYA DEVAM ETMEMİZ GEREKİR''-
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer de sektörün kabına sığmadığını, yurt dışına gitmeye başladığını ifade ederek, ''Sektörü yurt dışına açmaya devam etmemiz gerekir'' dedi.
TESİD Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Altay ise elektronik sektörünün 2009'da Ar-Ge'ye 200 milyon dolar harcadığını belirterek, cironun yüzde 2'sini oluşturan bu rakamın ülke ortalamasının üstünde bulunmasına karşın yine de yeterli olmadığını ve her geçen gün daha fazla Ar-Ge çalışması yapılması gerektiğini vurguladı.
Altay, elektronik sektörünün diğer tüm sektörleri geliştiren, verimlilik artışı sağlayan lokomotif bir sanayi olduğunu, sektörün geçen yıl 10 milyar dolar üretim ve 5 milyar dolar dış satım gerçekleştirdiğini kaydetti.
-''YENİLİKÇİLİK YARATICILIK ÖDÜLLERİ''-
Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım ''Yenilikçilik Yaratıcılık Ödülleri''ni verdi.
Ödüle layık görülen firmalar ve projeleri şöyle:
Türk Telekom juri özel ödülü: Aselsan-''Yazılım tabanlı telsizler''
Savunma Sanayi Müsteşarlığı juri özel ödülü: Ay Yazılım-''Rasadi yöntemli meteoroloji sistemi''
KOBİ dalında yaratıcı fikir ödülü: Mikrosay-''Metan gaz kuyuları kontrol bilgisayarı''
KOBU dalında yenilikçi ürün ödülü: Eta-''Deniz ataletsel navigasyon sistemi bağlantı arayüz birimi''
KOBİ dalında yenilikçiliğin ticarileştirilmesi ödülü: Canovate-''Troy fiber optik transmisyon/erişim çatısı''
Büyük firma dalında yaratıcı fikir ödülü: Turkcell Teknoloji-''Arttırılmış gerçeklik''
Büyük firma dalında yenilikçi ürün ödülü: Argela-''Yeni nesil yakınsamalı kablosuz ev iletişim merkezi''
Büyük firma dalında ürün geliştirme süreci ödülü: Vestel Beyaz Eşya-''Twinjet çamaşır makinesi''