İzmir Ticaret Borsası (İZTB) Canlı Hayvan Toptan Ticareti ile Et ve Et Ürünleri Toptan Ticareti Meslek Komitesi üyesi İsmail Emin Kentli, son yıllarda yaşanan et fiyatlarındaki anormal artışın nedenini açıkladı.
İzmir Ticaret Borsası (İZTB) Canlı Hayvan Toptan Ticareti ile Et ve Et Ürünleri Toptan Ticareti Meslek Komitesi üyesi İsmail Emin Kentli, son yıllarda yaşanan et fiyatlarındaki anormal artışın altında iki sene önce düşen süt fiyatlarının yattığını söyledi.
İzmir Ticaret Borsası yılın son meclis toplantısında 2011 yılı bütçesi, 6 milyon 275 bin lira olarak kabul edildi.
2011 yılı çalışma raporu ve bütçesinin görüşüldüğü toplantıda konuşan İsmail Emin Kentli, borsada canlı havyan toptan ticareti ile et ve et ürünleri toptan ticareti meslek gruplarının sorunlarıyla ilgili bilgi sundu.
Sektör adına konuşan meslek komitesi üyesi İsmail Emin Kentli, et fiyatlarındaki artışın arkasında 2 yıl önce süt fiyatlarının gerilemesinin yattığını, bu dönemde sütte kilogram fiyatının 35 kuruşa kadar düşmesi nedeniyle çok sayıda hayvanın kesildiğini, bunun arz-talep dengesini bozduğunu söyledi.
Hayvan sayısındaki bu azalmayla Kasım 2009'da ithalatın gündeme geldiğini hatırlatan Kentli, "İthalatın yaraya ne ölçüde merhem olabileceği endişe ile izlenmektedir. Hükümetin ithalatı 2011 sonuna kadar uzatacağını açıklaması, Türkiye'nin kısa ve orta vadede hayvan ithalatına bağımlı bir ülke olduğunu göstermektedir. Bu da bizleri üzmektedir. Tarım ürünlerinde yaşanan kötü örnekler ortada. İthalata güvenilmemesi gerekmektedir. Öte yandan hayvancılığın girdi maliyetleri de hızla artıyor. Saman fiyatları hızla yükseliyor. Hükümet et gibi saman da mı ithal edecek merak ediyoruz." dedi.
Ete teşvik verileceği yönünde bilgiler geldiğini, bu teşvikin yem üzerinden verilmesi gerektiğini ifade eden Kentli, ithal ve yerli et arasındaki fiyat makasının da azalması gerektiğini kaydetti.
Halkın tepkisinden endişe duyan satıcıların ithal eti etiketi olmadan satışa sunduğunu belirten Kentli, ''İthal et yerli fiyatla satılıyor, afakî kar oluşuyor. Devlet bu konuda denetçi olmalıdır.'' tespitinde bulundu.
İTB Başkanı Işınsu Kestelli ise, Türkiye'de 2009 yılında yüzde 3,7 oranında büyüyen tarım sektörünün 2010 yılının ilk 9 aylık dönemde yüzde 0,3 oranında küçülme ile tamamladığını belirtti.
Son çeyrekte sektörün büyümesini temenni ettiklerini dile getiren Kestelli, "Kriz sonrasında gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkede sektörel faaliyetler açısından tarıma yönelim trendi artarken, ülkemizde 2009 yılında Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla içindeki payı yüzde 9,8 olan tarımın payının 2010 yılının ilk dokuz ayında yüzde 9,3 'e gerilemesi üzücüdür." açıklamasında bulundu.