Cumhurbaşkanı Gül, iki dil tartışması gölgesinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile görüştü. Gül önemli mesajlar verdi. Baydemir de Gül'e Kürt sorunun çözümü konusunda öneriler sundu.
Cumhurbaşkanı Gül, Diyarbakır'a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti. Burada Gül'e, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir tarafından Türkçe-Kürtçe sözlük armağan edildi. bunun üzerine Gül, ''Verdiğiniz lügatı memnuniyetle aldım. Bu da tabi buranın bir sosyolojik gerçeğidir'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Son günlerde çok tartışılıyor. Bunu doğru mecrasında koymak isterim. Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi dili Türkçe'dir, bu böyle de devam edecektir. Ayrıca devletin ve kamu kurumlarının dili Türkçe'dir, ortak dilimizdir ama şu da bir gerçektir ki halkımızın içerisinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasında farklı farklı dilleri konuşan vatandaşlarımız vardır, yörelerimiz vardır. Burada nasıl Kürtçe konuşuluyorsa, başka yerlerde Arapça konuşan vatandaşlarımız var. Sayıları azalmış bile olsa gayrimüslim vatandaşlarımızın konuştuğu diller var. Bunların hepsi de bizim dilimizdir, hepsi de bizimdir.
Zaten Anayasamızda kültür mirasını korumak diye bir görevimiz de vardır. Bunların bir kısmı kültür mirası, bir kısmı yaşayan miraslardır. Dolayısıyla bu çerçeve içerisinde, bütün olaylara gayet sağlıklı bir şekilde bakmamız gerekir, bütün bunları hep bir zenginlik olarak görmemiz gerekir ve hep beraber gayet olumlu, yapıcı bir şekilde ülkemizi hep beraber daha güçlü hale getirmek, bütün vatandaşlarımızı her bakımdan daha mutlu hale getirmek için elbirliği içinde çalışmamız gerekir.''
KÜRTÇE BİLSEM KONUŞURUM
Cumhurbaşkanı Gül'ün uçakta gazeteciler yaptığı açıklamaları ise gazeteci Ruşen Çakır açıkladı. Çakır, Gül'ün "Kürtçe konuşacak mısınız?" sorusuna "Bilmiyorum, bilsem niye konuşmamayım" diye yanıt verdiğini aktardı.
BAYDEMİR'DEN CUMHURBAŞKANI GÜL'E:
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Gül'e 'Kürt sorunu anayasal bir demokrasi sorunudur. Çözüm ise yeni bir anayasa ve demokratikleşmedir.' dedi.
Baydemir, devletin ana dil konusunda adımlar atması gerektiğini bununla birlikte demokratik özerklik anlamında da adımlar atmalarını beklediklerini iletti.
Görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü.