BDP Diyarbakır 2. Olağan Kongresi yapıldı. Kongreye katılan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, MGK sonrası yapılan basın açıklamasına sert tepki gösterdi. Demirtaş, resmi dilin değiştirilmesi taleplerinin olmadığını söyledi.
BDP Diyarbakır 2. Olağan Kongresi yapıldı. BDP Diyarbakır il binasında yapılan kongreye BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP il başkanı Nejat yaruk, il yöneticileri ve çok sayıda BDP'li katıldı.
Divan kurulunun oluşmasından sonra başlayan kongrede barış ve demokrasi şehitleri çiin bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Kongre salonuna ilk kez türk bayrağı asılması dikkat çekerken, kongreye katılan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş son toplanan MGK toplantısında çıkan kararlara ilişkin sert yanıtlar verdi.
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Özellikle dün yayınlanan MGK bildirisindende anlaşıldığı üzere partimizin ortaya koyduğu projeler yine DTK'nin ortaya koyduğu projeler ısrarla çarpıtılmak isteniyor. Türkiye'de halkların eşit, özgür birlikte yaşam olarak ortaya konulan bu projeler MGK tarafından neredeyse terörist faaliyetler ve bölücü faaliyetler olarak tanımlanıyor. Tabi eskiden olsayda MGK'nın kararlarını askerin ve ordunun fikirleri olarak tanımlayabilirdik. Ama MGK'nın açıklamaşı olduğu bildiri hükümetin görüşüdür. Sayın cumhurbaşkanıda o kruulun başkadır. Dolayısıyla günlerdir ifade edilen hükümet görüşleri dışında ayrı ve fakrlı bir görüş değildir. Şimdi böylesine bur kurulun toplanıp Kürt halkının taleplerini BDP'nin ve DTK'nın talepleri olarak çarpıtmasının yadırgadığımızı belirtmek istiyoruz."dedi.
TÜRKİYE'DE HALKLARIN EŞİT VE ÖZGÜR İLE BİRLİKTE YAŞAM OLARAK ORTAYA KOYDUĞU PROJELER MGK TARAFINDAN NEREDEYSE TERÖRİST FAALİYETLER VE BÖLÜCÜ FAALİYETLER OLARAK TANIMLANIYOR
Demirtaş MGK ile ilgil konuşmalarını şöyle sürdürdü. "Ne diyiyor bakın bildiride Türkçe'nin resmi dilden çıkarılmasını ve değişitirlemesine izin vermeyeceğiz. Böyle bir talepte bulunanmı var. Türkiye'nin resmi dili Türkçe değil kürtçe olsun diyenmi var. İngilizce olsun diyenmi var. Ankara'nın resmi dili değişsin artık Türkiye'de herkes kürtçe konuşsun diyenmi var. Ama ısrarla halkı provake etmek talepleri farklı yöne çekmek için ısrarla buna vurgu yapılıyor. İki devlet isteyenmi var. Ülke bölünsün dilenmi var. Dolayıyla yapılan bildiri bir çarpıtmadır. Tümüyle bu tartışmaların önünü kesip şoven ve milliyetçi dalgayı yükseleterek yine linç kültürünü geliştirmeye yönelik bir çağrıdır. İçinde askerlerinde bulunduğu bir kurulunun sivil siyate müdahale AK Partinin eliyle gerçekleşiyor. Bir hafta içeresinde Genelkurmay başkanlığı muhtıra yayınlıyor. Terörle Mücadele üst kurulu toplanıyor. MGK toplanıyor. Hepside sevil siyatesin önünü kesmeye bu taleplerin tartışılmasını bile tahamül etmeyen bir yaklaşımla durdurmaya yönelik bir tavır içeresinde duruyorlar."dedi.
BİLDİRİDE, TÜRKÇE'NİN RESMİ DİLDEN ÇIKARILMASI VE DEĞİŞİTİRİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ. BÖYLE BİR TALEPTE BULUNAN MI VAR?
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş MGK'dan çıkan karara son olarak, "MGK'nın üyelerinin tamamına tek tek ifade ediyorum. Siz kendi elinizle bile bu ülkeyi bölmek istenezi bile kürtler bunu istemiyor ve kabul etmiyor. Bunu artık anlamanız lazım. Kürtler Türkiye'nin her yerinde yaşıyor ve yaşamaya devam edecekler. Kürtlerin bölünme talepleri ve istekleri olmadığı gibi kürtler artık kendi silasi taleplerinin terörist faaliyet olarak adnaldırılmasına da tahammül etmiyorlar. MGK üyelerinin her birinin tek tek bunu anlaması lazım."dedi.
CUMHURBAŞKANI VE BÜTÜN DEVLET YETKİLİLERİNE ŞUNU SORMAK İSTİYORUM. 20 SENE SONRA DİYARBAKIR'A GELDİĞİNİZDE KÜRTÇE MÜZİK BULAMAYABİLİRSİNİZ. KÜRTÇE KONUŞAN TEK BİR İNSAN BİLE BULAMAYABİLİRSİNİZ. ÇÜNKÜ KÜRTÇE ORTADAN KALKMIŞ OLABALİR
Diyarbakır'ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ziyaretinide değerlendiren Demirtaş, "Bugün sayın cumhurbaşkanı burda. Hoş geldi sefa geldi. Kürtçe müzikte dinleyecekmiş. Eminim sayın cumhurbaşkanı ülkenin kültürlerinden ve güzelliklerinden bahsedecek. Ülkenin birlik içerisinde yaşamasından bahsedecek. Fakat ben cumhurbaşkanına ve bütün devlet yetkililerine şunu sormak istiyorum. 20 sene sonra Diyarbakır'a geldiğinizde kürtçe müzik bulamayabilirsiniz. Kürtçe konuşan tek bir insan bile bulamayabilirsiniz. Çünkü Kürtçe ortadan kalkmış olabilir. 20 yıl sonra bir dil tümden asimile olmuş olabilir. Bu dil güzelse kültürler zenginliğimzse bu dili nasıl koruyacağımıza bu ülkenin devletinin başı olarak ortaya koymak durumundasınız. Güzellikler korunur güzellikler yok edilmez. Nasıl koruyacaksınız bu dili. Onunda formüllerini ve çözümlerin ortaya koymak durumundasınız. Fakat bu tartışmaya bile tahammül gösterilmiyorsa, bunları tartışmak bile yasaksa suçsa deniliyorsa demekki kürtlerin 20-30 yıl sonra artık tümüyle asimile olmasına dahil devlet polıtakalarında karar verilmiştir. Israrcı olunacaktır anlamına gelir."dedi.
DEMİKRATİK ÖZERKLİK İŞSİZLİK VE YOKSULLUĞUN ÖNLENMESİNDE PANZEHİRDİR
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Demokratik Özerklik projesi ile ilgili ise şunları söyledi. "Çözüm modeli olarak önerdiğimiz demokratik özerklik bölgenin en temel sorunu olan işsizlik ve yoksulluk sorunun çözümünde panzehirdir. Yerinden yönetim mekanizmaları o bölgenin kendi ekonomik kaynaklarınıda tümüyle harakete geçirip diğer bölgelerle ve Ankarayla koordineli yürütülecek bir çalışma ile bütün bölge İşsizlikten kurtulabilir.