Türksoy Kongre Salonunda gerçeklesen çalıstayda; Avrupalı Türklerin Türkiye’ye 100 milyar Doları askın döviz kazandırdığı ve özellikle son dönemde sermayelerini Türkiye’de degerlendirerek ülke ekonomisine katkı vermeye basladıkları belirtildi.
Birlesmis Milletler Uluslararası Göçmenler Günü münasebeti ile Avrasya Ekonomik Ilişkiler Derneği ile UETD (Avrupalı Türk Demokratlar Birliği) Hollanda Başkanlıgı"nca ortaklaşa düzenlenen "Göç ve Türkler" konulu çalıştay Ankara"da gerçekleştirildi.
Moderatörlügünü TÜRKSAM Baskanı Sinan Ogan"ın yaptıgı çalıstaya konusmacı olarak Hacettepe Üniversitesi Ögretim Üyesi Dr. M. Murat Erdoğan, TÜRKSAM Göç Enstitüsü Baskanı Dr. Can Ünver, Irak Türkmen Arastırmalar Merkezi Baskanı Sadun Köprülü ve Basbakanlık Müsaviri Sayit Yusuf katılırken, çalıştayı çok sayıda katılımcı takip etti.
"Göç ve Türkler" konulu çalıştayın açılış konuşmalarını Avrasya Ekonomik Iliskiler Dernegi Baskanı Hikmet Eren, UETD Hollanda Baskanı Veyis Güngöer ve Basbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanı Kemal Yurtnaç yaptı.
GURBETÇİ DÖVİZ KAYNAĞI GİBİ GÖRÜLÜYOR
Hacettepe Üniversitesi Ögretim Üyesi Dr. M. Murat Erdoğan göç sorununa yurt dısına ekonomik gerekçelerle göç eden vatandaşlarımızın yaşadıgı sıkıntılar perspektifinden yaklaşarak, bu vatandaşlara Türk Devleti olarak uzun yıllar sadece "döviz kaynagı" gözü ile bakıldığını, yurt dışına göç eden vatandaslarımızın yurt dışında karsılaştığı zorlukların Türkiye tarafından önemsenmediğini savundu. Erdogan, özellikle geçmiş tarihlerde büyükelçilerin yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarından çok kopuk, ilgisiz tutumunun sorunları kangren haline getirdiğini belirtti.
TERSİNE BEYİN GÖÇÜ VAR
TÜRKSAM Göç Enstitüsü Başkanı Dr.Can Ünver, 30 Ekim 1961"de Almanya ile imzalanan anlaşma ile başlayan yurtdışına göç dalgasının 2011 itibariyle 50. Yılına girecek olmasına rağmen, Türkiye"de göç konusunun ve bunun getirdigği sorunların ilgi çekmediğini ve bu alanda çalısmalar yapılmadıgını belirtti. Ünver bu noktada 2 kutbun bulunduğunu; bunlardan birisinin akademi, diğerinin bürokrasi olduğunu belirterek aradan geçen 50 yıl zarfında 2 kutbun bir araya gelerek göç ve yarattığı sorunlar hakkında somut çalısmalar ortaya koyamadıklarını belirtti.
Ünver"in dikkat çektigi bir diğer konu yurt dışında yetişmiş, kalifiye, eğitimli çok sayıda Türk vatandasının Türkiye"ye dönmeye başlaması oldu. Ünver, göç ettikleri ülkelerde sürekli "entegrasyon" tartışmaları ve "ötekileştirme" uygulamalarından bunalan Türk vatandaslarının anavatanlarına döndüklerini bunun da "tersine bir beyin göçü" olarak nitelenebilecegini belirtti.
IRAKTA TÜRKMEN ASİLMASYONU VE KATLİAMI VAR
Irak Türkmen Arastırma Merkezi Baskanı Sadun Köprülü, Irak"taki Türkmenler olarak Saddam öncesi, Saddam dönemi ve Saddam sonrası dönemlerde sürekli olarak baskılara maruz kaldıklarını ifade etti. Saddam rejimi ile birlikte Türkmenlerin Araplaştırılmak istendiğini, direnen Türkmenler üzerinde ciddi baskı kuruldugunu dile getiren Sadun Köprülü, baskının defalarca katliam boyutuna vardıgını ve yüzlerce Türkmen"in öldürüldüğünü belirten Köprülü, Türkmenler üzerinde ciddi bir baskı olustugunu bunun da göçlere yol açtıgını ifade etti. Köprülü Avrupa"nın çesitli ülkelerinde yaklasık 45-50 bin civarında Türkmen"in göçmen olarak yasamaya devam ettigini belirtirken, Türkmenler olarak Türkiye"de ikamet alamadıklarını, oturma izni alma noktasında ciddi sıkıntılar yasandıgını belirtti. Köprülü Türkiye"nin bu konuda en kısa sürede çözüm üretmesini beklediklerini ifade etti.
ÇARESİZ KALAN TÜRKLERİN TEK SIĞINAĞI TÜRKİYE
Çalıştayın son konuşmacısı olarak kürsüye gelen Başbakanlık Müşaviri Sayit Yusuf ise göç dendiginde aslında Türklerin tarihinin anlatıldığını, Orta Asya"dan göçerek Anadolu"yu yurt edinen milletin daha sonra Avrupa"ya uzandığını, bu kadar büyük bir devlet olabilmenin kökenlerinden birisinin de bu göçler sayesinde yakalanan dinamizm olduğunu savundu.
Türkiye"nin sürekli göç alan ve özellikle Osmanlı Bakiyesi ülkelerin dikkatini çeken bir ülke oldugunu belirten Sayit Yusuf, Avrupa"da kendilerine karsı ekonomik-siyasal-kültürel baskı uygulanan Türklerin direnme güçleri kalmadığı zaman dönecekleri tek adresin anayurtları olan yahut soydaşlık bağları nedeni ile öyle gördükleri Türkiye olduğunu belirtti.
Cumhuriyet tarihinde toplam 1 milyon 756 bin 647 kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçtigini belirten Sayit Yusuf, bu insanların başlarda, barınma ve istihdam aradıklarını ancak orta ve uzun vadede Türkiye"ye çok ciddi katkısı olduğunu belirtti.
Yurtdısından Türkiye"ye göç eden soydaşlarımızın hemen hepsinin okumuş, nitelikli ve çalışma azmi olan insanlar olmasının Türkiye"nin kalkınmasına yaptığı olumlu etkiye dikkat çeken Sayit Yusuf, tüm bunlara ve Türkiye"nin halen göç almasına rağmen devlet olarak Türkiye Cumhuriyeti"nin esas politikasının komşu ülkelerde yaşayan soydaşlarımızın, o ülkelerde "Nüfusunun ve nüfuzunun" artması seklinde olduğunu belirterek, yoğun dış göç alımının bu stratejiyi zaafa ugratabileceği uyarısında bulundu.