Akdeniz Yaş Meyve, Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı Ali Kavak, yaptığı açıklamada 2023 yılında narenciye sektörünün ihracat hedefini açıkladı. Narenciye ihracatçıları yeni pazarlara göz dikti.
Geçen yıl bir milyon 200 bin ton ihracatla 800 milyon dolarlık döviz girdisi sağlanan narenciye sektöründe, Cumhuriyet'in 100.kuruluş yıl dönümü olan 2023'de ihracat hedefi 10 milyar dolar olarak belirlendi.
Akdeniz Yaş Meyve, Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı Ali Kavak, yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 40 milyon ton yaş sebze ve meyve üretimi yapıldığını, bunun 3,5 milyon tonunu narenciyenin oluşturduğunu söyledi.
Türkiye'den Rusya başta olmak üzere Irak, Suudi Arabistan, Romanya, Ukrayna, Almanya, Sırbistan gibi yaklaşık 93 ülkeye yaş meyve ve sebze ihracatının yapıldığını ifade eden Kavak, her geçen yıl yeni pazarlarla sektörün daha da geliştiğini kaydetti.
Narenciyede bu yıl havaların sıcak gitmesi nedeniyle kötü bir süreç yaşandığını vurgulayan Kavak, şöyle devam etti:
''Narenciyeye talebin artması için havaların soğuması lazım. Ancak bu sene aralık ayına kadar güneşli, yazdan kalma günleri gördük.
Ancak iklim şartlarının olumsuzluğuna rağmen sektörle ilgili önümüze koyduğumuz bir önceki yıla göre yüzde 20 ihracat artışı hedefini gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz.
Geçen yıl 2 milyon 770 bin tonluk yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirdik ve 2 milyar dolarlık girdi sağlandı. Narenciyede ise 1 milyon 200 bin ton ihracatla 800 milyon dolarlık döviz girdisi oldu.
Bu yıl rakamların yüzde 20 oranında artacağını düşünüyoruz. Hedefimiz, Cumhuriyetin 100'üncü kuruluş yıldönümü olan 2023'te 10 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmek.''
GREYFURT İHRACATIYLA JAPON KAPISINI AÇACAĞIZ
Türkiye açısından stratejik öneme sahip ve yaklaşık 5 milyon kişinin çalıştığı narenciye sektörünün daha da gelişmesi, ihracatının artması konusunda çaba gösterdiklerini ifade eden Kavak, ''Bu konuda Japonya başta olmak üzere İngiltere, Fransa gibi yeni pazarlar bulmaya çalışıyoruz.
Yaklaşık 40 yıldan bu yana ihracat yapamadığımız Japonya pazarına ocak ayından itibaren greyfurtla gireceğiz. Japonya yıllık 180 bin ton greyfurt ithal ediyor ve bunun yüzde 80'ini de ABD'den gerçekleştiriyor.
Yıllar sonra Türkiye'den göndereceğimiz greyfurtla Japonya kapısını açacağız. Bu ülkeyle ilgili sadece greyfurtla kalmayıp limon ve kiraz konusunda da çalışma yapacağız.
Japonya'nın yanı sıra ihracat yapamadığımız diğer ülkelerle ilgili de girişimlerde bulunacağız'' diye konuştu.
Türkiye'de üretilen narenciyenin dünya pazarındaki tanıtımı konusunda Rusya'da Kasım ayından bu yana yayınlanan şarkıcı Tarkan'ın yer aldığı tanıtım filminin, ihracata büyük katkı sağladığını vurgulayan Kavak, Rusya'ya narenciye ihracatında yüzde 40'a varan bir artış sağladıklarını belirtti.
Kavak, tanıtım filminin Rusya'nın yanı sıra Ukrayna ve Azerbaycan'da da 11 Ocak tarihine kadar yayınlanacağını, bu ülkelerdeki ihracat rakamlarında da artış beklediklerini sözlerine ekledi.