MİT'te tayin ve terfilerin objektiflik ölçütlerine göre yapılması için 1999'da oluşturulan, ancak bir türlü işlemeyen 'Üst Kurul', Hakan Fidan'ın göreve gelmesiyle birlikte kullanılmaya başlandı.
Mahmut Gürer'in haberi
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin atama sistemi Yüksek Askeri Şura'ya (YAŞ) benzeyen MİT Üst Kurul'u, müsteşar, müsteşar yardımcıları ve daire başkanlarından oluşuyor. Uygulamaya giren yeni sisteme göre MİT'te gerçekleşecek atama ve terfiler, objektiflik kriterlerine göre öncelikle Üst Kurul'da görüşülüyor ve kararlar oy çokluğuyla alınıyor. Ancak bu kararlar tavsiye niteliği taşıyor ve son sözü yine MİT Müsteşarı söylüyor.
FİDAN FARKI GÖRÜLDÜ
Edinilen bilgilere göre, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Devletin en önemli kurumlarından olan MİT'te, her zaman eleştiri konusu olan, tayin ve terfilerin objektif ölçütlere göre yapılmasının koşullara bağlanması için kurum içi çalışma yaptırdı ve uygulamaya koydu. Bu kapsamda atama ve terfileri değerlendirmek üzere ilk olarak 1999 yılında oluşturulan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen geçirilemeyen 'Üst Kurul' aktif olarak çalışmaya başladı. Bu kapsamda kurul atama ve terfilerde önemli rol oynuyor.
ATASAGUN İSTEMİŞTİ
MİT'teki atama ve terfileri objektif performans ölçütlerine bağlayan olan kurulun başkanlığını Müsteşarın yapması, Müsteşar Yardımcıları ve daire başkanlarının da üst kurulun üyesi olması öngörülüyor. Kurulda kararların oylamayla alındığı ve her memurun sicili ve performansının göz önünde bulundurularak tayin ve terfi kararlarının verildiği belirtiliyor. MİT'teki 'Üst Kurul' oluşumu Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki personelin terfi ve atamalarının belirlendiği YAŞ'a benzer bir yapıda olması da dikkat çekiyor. Söz konusu uygulamanın ilk kez 1999'da MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'un bu göreve atanmasıyla başlaması öngörülmüştü. Ancak bir türlü tam olarak uygulanamamış ve MİT'te torpil sürekli tartışılır olmayı sürdürmüştü.
AKŞAM