Başbakanlık Etik Kurulu, kamu görevlilerinin hediye almalarının kararlarını ve görevlerini etkileyebildiği belirterek, yılbaşı kamu personeline alınacak hediyelerin kamuda yozlaşmayı artıracağını ifade etti.
Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu yayımladığı Kamu Görevlileri Etik Rehberi'nin gözden geçirilmiş ikinci baskısında, Türk kamu yönetimi mevzuatında, bazı kamu görevlilerinin yılbaşı, bayram vb. özel günler bahane edilerek, iş sahiplerinden ya da mesai arkadaşlarından zaman zaman hediye aldıkları belirtildi. Kamu görevlilerince alınan hediyeler, kamuoyu nezdinde etik tartışmalara yol açtığı, kamuda yozlaşmaya, kamu görevlilerinin eleştirilmesine, yolsuzlukla ilgili algılamaların artmasına, kamu yönetimi ve yöneticilerine duyulan itibar ve güvenin sarsılmasına neden olduğuna işaret edildi. İlk bakışta kimi zaman önemsiz gibi görünen ve bu nedenle göz yumulan hediyelerin, çoğu zaman kamu görevlisinin tarafsızlığını, kararlarını ve görevini etkileyebildiği, adeta "bubi tuzağı"na dönüştüğü vurgulandı.
-KİTAP, DERGİ KABUL EDİLEBİLİR-
Hediyenin ekonomik değerinin olup olmamasının önemli olmadığına işaret edilen rehberde, kamu görevlilerinin aldıkları hediyelerin kamu hizmetine tahsis edilmesi, kurumun demirbaş listesine kaydedilerek kamuoyuna açıklanması halinde alınabileceğine işaret edildi. Ayrıca herkese dağıtılan sembolik değeri olan hediyeler, kitap, dergi, makale, kaset, takvim, CD veya buna benzer nitelikteki ürünlerin hediye olarak kabul edilebileceği belirtildi. Hediye kabul ederken kamu görevlisinin kendisine "Kamu görevlisi olmasaydım ya da işgal ettiğim makam ve mevkide bulunmasaydım, bu hediye yine de bana verilecek miydi?" sorusunun sorulması istendi. Kamu personelinin hediye alamayacağı durumlar ise şöyle özetlendi:
"Görev yapılan kurumla iş, hizmet veya çıkar ilişkisi içinde bulunanlardan alınan karşılama, veda ve kutlama hediyeleri, burs, seyahat, ücretsiz konaklama ve hediye çekleri; Taşınır veya taşınmaz mal veya hizmet satın alırken, satarken veya kiralarken piyasa fiyatına göre makul olmayan bedeller üzerinden yapılan işlemler; Hizmetten yararlananların vereceği her türlü eşya, giysi, takı veya gıda türü hediyeler; Görev yapılan kurumla iş veya hizmet ilişkisi içinde olanlardan alınan borç ve krediler."
ANKA