Partisinin haftalık olağan grup toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, 2010'un son günlerinde çiftçiye, üniversite öğrencilerine, ilk ve ortaöğretimde eğitim gören çocukların ailelerine ayrı ayrı müjde verdi...
Erdoğan konuşmasında şunları kaydetti:
2011 yılının tüm insanlık hayırlı olmasını ve iyilik, bolluk ve bereket dolu bir yıl olmasını diliyorum.
2011 bütöesi önceki gün tamamlandı. AK Parti'nin 9. bütçesi oldu. Daha önceki bütçelerde olduğu gibi insan merkezli bir bütçe oldu. En büyük pay yine eğitime ayrıldı.
2011 yılının istikrartlı bir olacağını görebiliyoruz. Biz 4 yıl sonrasını 5 yıl sonrasını değil, artık 13 yıl sonrasını Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılı olan 2023'ü konuşuyoruz.
Bu seçimlerde yayınlayacağımız beyanname 4 yıl sonrasının değil Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023'ü içeriyor...
Ben size benim adım Tayyip Erdoğan demiyorum bakın onu söylüyorum. kaynak Türkiye'dir. Kaynak Türk milletidir. Bu kaynakla bugün buralara geldik bundan sonra da geleceğiz.
Biz 14 Ağustos'ta yola çıkarken bize "kaynak ne diye?" sordular. O gün milletimiz demiştik. Milletimizin cebindeki hortumları çıkaracağız ve kaynağımız yolsuzlukların giderilmesi, hortumların kesilmesi olacak demiştik.
Türkiye 8 yılda bir çok hayallerini gerçekleştirdi. İnşallah önümüzdeki 13 yıldada daha büyük hayallerimizi gerçekleştireceğiz...
ÜÇ MÜJDE
Yeni bir yılın arefesinde, çiftçilerimizi ve öğrencilerimizi ailelerini sevindirecek üç önemli müjdeyi de vermek istiyorum.
ÇİFTÇİYE...
Türkiye'yi devraldığımız tarım sektörü çökmüş, çifçimizin öürünü tarlada çürüyor, çiftçi haciz kıskacında kıvranıyordu. Şöyle bir geriye dönüp hafızamızı yenileyelim. Haciz edilen traktörleri düşünün...
Çiftçinin evinde misafir olan AK Parti'nin alıon teline verdiği değeri gerçekçi gözle bakan görür...
2002'de Ziraat Bankası'nın çiftçiye kullandırdığı kredi miktarı 228 milyorn liraydı. Tüm verilen destek. Bugün itibariyle çiftimizin kullandığı kredi miktarı 13 milyar Türk Lirasıdır. Allah aşkına 228 milyon nire, 13 milyar TL nire...
2002'de kredi kullanan çiftçi 60 bindi... Bugün krediden istifade eden çiftçi sayısı 900 bin kişidir. Kullanılan kredilerin yüzde 93'ü sübvansiyon kredilerden oluşuyor... haftada 18 bin 229 çiftçi kredi kullanıyor. Takipteki tarımsal kredilerin oranı 2002'de yüzde 63 civarındaydı. Kredi alan her 100 çiftçiden 62'si borcunu ödeyemiyordu. Ziraat Bankası'nın Tarımsal Kredi oranı 2002'de yüzde yüz 59'du. Biz bunu en son yüzde 13 oranına indirmiştik.
FAİZ 13'TEN 10'A DÜŞTÜ
1 Ocak 2011'den itibaren Ziraat Bankası'nın Tarımsal Kredi oranını yüzde 13'ten yüzde 10'a çekiyoruz. Diğer kredilerde hazine artık faizin yüzde 50'sini karşılayacak. Çiftçimiz artık yüzde 0 ve yüzde 5 arasında kredi kullanabilecek...
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE
Bir diğer müjdemiz de üniversite öğrencilerine. Toplumun tüm kesimleri gibi öğrencilerimiz de onlar için yapılan yatırımları çok yakından görüyor. Geldiğimizde 76 üniversite vardı şimdi 156 üniversite var.
Fatih projesiyle her sınıfa internet, akıllı tahta götürüyoruz. Kara tahta dönemine son veriyoruz aydınlık döneme giriyoruz.
8 yılda yurt kapasitesini 60 bin yatak kapasitesi olarak artırdık. Eski ve yeni yurtlarda odada kalan öğrenci sayısını1 ila 3'e indirdik. 2002'de üniversite öğrencilerine verilen burs 45 liraydı. Üç yada bir ödeniyordu. Bu bursun ayda 1 verilmesini sağladık. 2010 sonu itibariyle 200 liraya çıkardık. Master öğrencilerine 400, Doktora öğrencilerine 600 lira ödedik. Hangi üniversite rektörü ile görüşüyorsam, Türkiye'nin başarısı için önemli olduğunu teyit ediyorlar. 2002'de 425 bin öğrenci kredi ve burs alıyordu biz bu sayıyı 961 bine çıkardık.
ÖĞRENCİ KREDİ VE BURSUNA YÜZDE 20 ZAM
1 Ocak 2011'den itibaren üniversite öğrencilerinin burs ve kredi miktarını yüzde 20 oranında artırıyoruz...
Aylık 200 lira alan öğrencimiz 1 Ocak'tan itibaren 240 lira alacak... Master öğrencileri 480, doktora öğrencileri 720 lira alacak.
120 lira olan beslenme yardımını 150 liraya çıkarıyoruz.
AİLELERE EĞİTİM YARDIMI
2003 yılından beri dar gelirli ailelerimize çocukları okula devam etmek şartıyla belli miktarda ödeme yapıyoruz. 1 Ocak 2011'den itibaren şartlı nakit transfer miktarlarını da yüzde 22 ila yüzde 50 arasında artırıyoruz.
KIZ VE ERKEK ÖĞRENCİ YARDIMINA DA ZAM
2003"ten beri dar gelirli ailelerimize, çocukları okula devam etme şartıyla ödeme yapıyoruz. Bunu biz başlattık. Ödemeyi Ziraat Bankası ve PTT şubeleri aracılığıyla, baba adına değil, anne adına açılan hesaplara yapıyoruz.
Bazıları annelikten falan anlamaz, anneliğin kıymetini bilmez. Bizi kadına yaklaşımda farklı merkezine oturtanlara söylüyorum. Kadın haklarını en iyi biz biliriz. Fiziksel eşitlik derseniz, burada farklıyız. Bu bir defa yaradılışa terstir. Ama hak konusunda kadın erkekle eşittir.
Biz çocuklarımızın eğitimini önemsiyor. Onların okula gönderilmesi için kız ve erkek çocuklarda bir ayrıma gidiyoruz. Kıza daha fazla, erkeğe daha az. İstedik ki özellikle Anadolu"da kızlarımız okula gitsin istedik. Bu attığımız adımla 2003"te 59 bin öğrenciyle başladık, 2009"da 2 milyon öğrenci sayısına ulaştık.
İlköğretime devam eden erkek öğrenci için 20 lira ödüyorduk 30 lira olacak. Kız öğrenci için 25 lira ödüyorduk bunu da 35 liraya çıkarıyoruz. Ortaöğretime devam eden erkek öğrenci için 35 lira ödüyorduk 45 lira olacak. Kız öğrenci için 45 lira ödüyorduk bunu da 55 liraya çıkarıyoruz.
Bu yeni miktarların da öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Öğrencilere sağladığımız bu destekler bütçeye ek bir yük getirmiyor...