Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Mehmet Akif Ersoy, ölümünün 74. yılında anma törenlerine katıldı. Günay burada özel ve inanç dünyasına damga vuran iki ismi açıkladı. Günay'ın konuşması şöyleydi:
İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy, ölümünün 74. yılında, Türkiye Yazarlar Birliği ve Esnaf ve Sanatkarlar Derneğince düzenlenen etkinlikle anıldı.
Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nın dizelerini yazdığı Tacettin Dergahı'nda gerçekleştirilen anma etkinliğine, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye Yazarlar Birliği üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Bakan Günay, törende yaptığı konuşmada, Türk milletinin ve medeniyetinin en büyük evlatlarından, Türkçenin en büyük ses bayraklarından bir büyük ismi, Mehmet Akif Ersoy'u sevgi ve rahmet dilekleriyle anmak için toplandıklarını söyledi.
Akif'in büyük bir şair olmanın yanı sıra bütün hayatıyla bir ahlak öğretmeni olduğunu belirten Günay, ''Özellikle okullarda Akif'in hayatının bir vatansever, iyi bir insan ve iyi bir Müslüman örneği olarak okutulmasını, bu konuyla ilgili yöneticilerden, arkadaşlarımdan uzun zamandır rica ediyorum'' dedi.
Mehmet Akif Ersoy'u uzun uzun övmeye onun aziz ruhunun ihtiyacı olmadığını dile getiren Günay, ancak hatırasının içtenlikle sahiplenildiğini genç kuşaklara göstermek gerektiğini vurguladı.
Türkiye Yazarlar Birliğine 33 yıldır Mehmet Akif Ersoy'u anma törenleri gerçekleştirdiği için teşekkür eden Bakan Günay, 10 yıl önce yaşadığı bir anısını paylaştı.
Hacettepe Üniversitesine bir kontrol nedeniyle çocuklarıyla geldiklerini anlatan Günay, şöyle devam etti:
''Biraz beklemem gerekiyordu 1 saat kadar. Çocuklarıma sizi bu çevrede Akif'in İstiklal Marşı'nı yazdığı evi var oraya götüreceğim dedim. Kış günüydü yine üniversite çevresinden buraya kadar yürümeye çalıştık. Bakımsızdı, ıslaktı, yollar kötüydü. Küçüğü ağlamaklı oldu. 'Mehmet Akif'e bu milletin verebildiği bu mu' dedi. Bu sözü hiç unutmadım. Benim vicdanımda bu söz bir vazife olarak yer etti. Bahtiyarım ki göreve başladığımın ilk yılı içinde bugün burada bazı eksikleri söylenen düzenlemeyi Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla yaptık ve Altındağ Belediyesinin buna büyük emeği geçti.
Ben Altındağ Belediyesinin hakkını teslim ediyorum. Buradan ne başbakanlar, bakanlar, belediye başkanları ve kültür bakanları geçti. 1978'ten bu yana olan manzarayı gözden geçirin. Burada gecikmiş bir görevi yerine getirdik. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Burada bir İstiklal Marşı düzenlemesi vardı. Beğenmedik onu, yenisi için Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğümüz ile Altındağ Belediyesi çalışıyor. Ayağımız çamura değmeden, çocuklarımıza mahcup olmadan, utanmadan bugün buraya gelebiliyoruz. Bu millet daha iyisini yapabilecek düzeydedir. Artık kaynaklarımız arsızlığa, yolsuzluğa gitmiyor. Milletin kesesine gidiyor.''
EDEBİYAT MÜZE KÜTÜPHANELERİ
İstiklal Marşı'nın kabulünün 2011'de 90. yılının kutlanacağını kaydeden Bakan Günay, göreve başlar başlamaz 2008 yılında ''Akif'ten Asım'a'' isimli bir kitap hazırladıklarını söyledi.
İstiklal Marşı'nın kabulünün 90. yılında Mehmet Akif Ersoy ile ilgili daha kapsamlı bir büyük anı kitabı yapacaklarını belirten Günay, ''Benim özel ve inanç dünyamda iki insanın önemli bir yeri vardır. Yakın çağda Akif, biraz uzağa gidersek Yunus Emre. Bu ikisi çok özeldir. Milletimizin en derinden duyması, hissetmesi gereken seslerdir her ikisi de'' diye konuştu.
Türkiye'yi edebiyat kütüphaneleri kavramıyla tanıştırmaya hazırlandıklarını anlatan Günay, ''İstanbul'da Ahmet Hamdi Tanpınar, Erzurum'da Erzurumlu Emrah, Diyarbakır'da Ahmet Arif, Ankara'da Mehmet Akif Ersoy ismiyle edebiyat müze kütüphaneleri açacağız. İnşallah 2011 yılında bunları hayata geçireceğiz'' dedi.
ÖĞRENCİLERE ''AKİF'TEN ASIM'A'' KİTABI
Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz da 33 yıl önce mütevazi bir toplulukla başlattıkları Mehmet Akif Ersoy'u anma etkinliklerinin artık geniş mekanlarda, iyi şartlar altında sürdürdüklerini belirtti.
Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu Genel Başkanı Mehmet Doğan ise Mehmet Akif Ersoy'un evinin bulunduğu alanın geçmişe göre çok daha iyi bir konuma sahip olduğunu, ancak eksikler bulunduğunu söyledi. Evin, park yapıldıktan sonra çukurda kaldığını anlatan Doğan, dergahın yakınındaki üniversite binasının da görüntü kirliliği yarattığını kaydetti.
Konuşmaların ardından Özel Çağrı Lisesi öğrencilerinden oluşan bir grup, İstiklal Marşı'nın tamamını okudu. Öğrencileri kutlayan Günay, hepsine ''Akif'ten Asım'a'' adlı kitap hediye etti.
Mehmet Akif Ersoy'a ait şiirlerin okunmasının ardından etkinlik sona erdi.