Maden ve metal ihraç eden firmalara uyarı!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-26-2010 (16:22)   Son Mesaj: 12-26-2010 (16:22)    Cevap: 0    Gösterim: 647  

    12-26-2010

    Maden ve metal ihraç eden firmalara uyarı!

    Maden ve metal ihraç eden firmalara uyarı!


    İMMİB, AB ülkelerine kimyasal madde ve karışım hatta maden cevheri ve konsantreleri ihraç eden Türk firmalarını, Avrupa Birliği'ne (AB) sınıflandırma ve etiketleme bildirimi konusunda uyardı.


    Avrupa Birliği'ne (AB) sınıflandırma, etiketleme bildirimi 3 Ocak 2011'de sona erecek.
    İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri'nden (İMMİB) yapılan açıklamada, AB ülkelerine kimyasal madde ve karışım hatta maden cevheri ve konsantreleri ihraç eden Türk firmalarının AB'nin Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması (CLP) Tüzüğüne göre ihraç edilen ürünlerinin sınıflandırma bilgilerinin CLP tüzüğüne uygun olması gerektiği, ihraç ürünlerinin bu tüzüğe uymaması durumunda ihracatta sorunlar yaşanacağı belirtildi.

    Tüzük kapsamında bildirim için son tarihin 3 Ocak 2011 olduğu ifade edilen açıklamada, Türkiye'nin milyarlarca dolarlık ihracatının durmasına neden olabilecek CLP tüzüğünün, her ne kadar kimyasallar için gibi görünse de tekstil, kozmetik ve otomotiv gibi ihracatta öne çıkan birçok sektörü etkilediğine dikkat çekildi.

    İMMİB REACH ve CLP Yardım Masasının, ihracatçı firmalara yardımcı olmak amacıyla CLP Tüzüğü ile ilgili olarak ayrı bir web adresi ''http://clp.immib.org.tr/web/'' oluşturduğu ve 2009 yılından bugüne kadar 1.532 firma yetkilisine ulaşıldığı kaydedildi.

    İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Koordinatör Başkanı Murat Akyüz de konuya ilişkin değerlendirmesinde, Avrupa Kimyasallar Ajansı'na yapılacak bildirimin, Avrupa'daki ithalatçı firma tarafından yapılması gerektiğini, ancak ihracatçı firmalarımızın AB'deki müşterisinin kendinden aldığı ürünler için bu başvuruyu yapıp yapmadığını takip etmesinin ve Ajansa yapılacak bildirim için gerekli bilgileri hazırlamasının büyük önem taşıdığını belirtti.

    Akyüz, ''Eğer ithalatçı firma başvuruyu yapmazsa, kaybeden yine bizim ihracatçımız ve ülkemiz olacak. Onun için bu tarih ülkemiz ve ihracatçımız için çok önemli'' dedi.

    CLP Tüzüğünün kademeli olarak tehlikeli maddeler ve tehlikeli karışımlar direktiflerinin yerine geçeceğini belirten Akyüz, yürürlüğe giren CLP tüzüğü kapsamında; maddeler için 1 Aralık 2010 tarihine kadar, karışımlara ise 1 Haziran 2015 tarihine kadar geçiş süresi verildiğini kaydetti.

    Verilen bilgiye göre, CLP Tüzüğü, Birleşmiş Milletler'in sınıflandırma ve etiketlemedeki Küresel Uyumlaştırma Sistemi (GHS) kriterlerine uygun olarak hazırlandı. Sistem, dünya çapında aynı kimyasalın fiziksel, sağlık ve çevresel tehlikeleri hakkındaki bilgilerin farklı şekillerde sınıflandırılıp, etiketlenmesi sorunuyla başa çıkabilmek amacıyla BM düzeyinde geliştirildi. Aynı zamanda, bir ürünün ihracı sırasında, genellikle farklı kriterlerden ötürü farklı farklı sınıflandırılıp, etiketlenmesi zorunluluğundan kaynaklanan ticari engelleri de azaltmak amacını taşıyor.

    Bu kapsamda, Türkiye'den AB'ye yapılacak kimyasal madde ve karışımın (hatta maden cevheri ve konsantrelerinin) ihracatında CLP Tüzüğünden kaynaklanan bir sorun yaşanmaması için yapılması gerekenler şöyle sıralanıyor:

    ''CLP Tüzüğü kapsamında sınıflandırma değerlendirmesi yapılması. Oluşturulan yeni sınıflandırmaların yer aldığı Güvenlik Bilgi Formlarının hazırlanması, güncellenmesi. Türk firmalarının, AB'deki ithalatçıları tarafından Ajansa yapılacak bildirim için gerekli bilgilerin hazırlama yükümlülüklerini yerine getirilmesi.''




    Maden ve metal ihraç eden firmalara uyarı! Yorumları