Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD) 9. Mimarlık Ödülleri, Ankara Sheraton Otel'de düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Günay değişen bir konuya dikkat çekti.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Son zamanlarda yeniden sadece statiği değil estetiği de göz önüne alan çok güzel yapılar Türkiye sathında olmaya başladı. Gelenekle geleceği barıştıran özgün yapılar ortaya çıkmaya başladı'' dedi.
Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ünal ile TSMD Ödül Kurulu üyesi İlhan Kural'ın konuşmalarının ardından, ödül törenine geçildi. TSMD'nin ''Basın Yayın'' ödülüne İz TV ile Arkitera Mimarlık Merkezi layık görüldü. Kurumların temsilcileri, ödüllerini Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık'ın elinden aldı.
Fotoğrafçı Cemal Emdem'e de ''Mimariye Katkı'' ödülü, mimar Ünal Tümer tarafından verildi. ''Proje Yönetim Ödülü''ne ise Türkiye Noterler Birliği layık görüldü.
''Tasarım Ödülü''nün sahibi, Cer Modern Sanatlar Merkezi projesi ile Semra Uygur ve Özcan Uygur, Türkiye Noterler Birliği Merkezi Projesi ile Selim Velioğlu, Umut İyigün, Orkun Özüer ve Murat Aksu ödül aldı.
Mimarlara ödülünü veren Kültür ve Turizm Bakanı Günay, yaptığı konuşmada, Türkiye topraklarında bütün dünya için anıtsal anlamlar ve değerler taşıyan çok özgün yapılar olduğunu söyledi.
Topraklarımızda insanlığın çok özel anıtları olduğunu ifade eden Günay, şunları kaydetti:
''Ama arada galiba bir fetret devri yaşamışız. O eski anıtsal yapılardan sonra, arada yaşadığımız dönemde bu şehirler ve bu şehirlerdeki estetik yoksunu yapılar nereden, kimin imzasıyla, hangi kararlarla ve hangi iradeyle ortaya çıktı diye çok sorguladım. Şimdi şükürler olsun, son zamanlarda yeniden sadece statiği değil estetiği de göz önüne alan çok güzel yapılar Türkiye sathında olmaya başladı. Gelenekle geleceği barıştıran özgün yapılar ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan ikisi Noterler Birliği Merkezi ile Cern Modern. Bu yeni çalışmaları ben de yürekten alkışlıyorum ve ülkemizde bunların çoğalmasını bütün kalbimle diliyorum.''
Gecede ''Onur Ödülü''ne ise Doğan Tekeli ile 10 yıl önce yaşamını yitiren Sami Sisa layık görüldü.
Tekeli'ye ödülünü veren Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir de katılımcılardan ''mesleğe büyük katkılar sağlayan ve önemli çalışmalara imza atan'' Bakan Günay için alkış istedi.
Kendisinin mimarlık bölümünü bitirdiğini ancak daha çok icra kanadında yer aldığını ifade eden Demir, ''Çok özgün, kendine has, benzerlerini pek bulamadığımız bir medeniyeti bize bahşetmiştir, ana omurgayı oluşturmuştur geçmişteki mimarlık sanatımız'' diye konuştu.
''Yeniden gelecek nesillere, devraldığımız medeniyeti geliştirerek intikal ettireceksek mutlaka mimarlığımızın sanat olarak icra ettirilmesinin önünü açmak durumundayız'' diyen Demir, şöyle devam etti:
''Serbest Mimarlar Derneğimizin çok değerli hocaları ve yöneticileriyle biz yaklaşık 5 yıldır bu konuları konuşuyoruz, çok katkıları da oldu. Mimarlar Odasının değerli yetkilileriyle görüştük. Artık 'mimarlık sanattır' diye başlayan bir meslek yasasıyla, özgür ve hür bir şekilde mimarlığımızın icra edilmesini, tüm eğitimcilerimiz başta olmak üzere meslek erbaplarına, mimarlarımıza götüreceğiz.''
Bakanlık olarak üniversitelerle Anadolu'daki tüm yöresel, mimari ve geleneksel yapı malzemeleriyle ilgili bir bilimsel proje çalışması yürüttüklerini bildiren Demir, ilk pilot çalışmayı Kayseri'de tamamladıklarını, önerilerin, tespitlerin hazırlanıp İl Özel İdaresine teslim edildiğini söyledi.
İkinci çalışmanın Balıkesir'de devam ettiğini anlatan Demir, ''Tüm Türkiye'nin vilayetlerinde bu çalışmaları yapıp, o zaman sadece üniversitelerle değil belki Serbest Mimarlar Derneğiyle, belki buradaki değerli meslektaşlarımıza da bu konuyu açıp, bu çalışmayı kısa zamanda bitirmeyi hedefleyelim diye düşünüyorum. 2-3 yıllık bir zaman diliminde, özellikle kırsal alandaki geleneksel mimari ve geleneksel yapı malzemelerini bugüne uyarlayarak, yeni tasarımlarla kırsal yapılaşmamızı yeniden çok güzel bir ortama kavuşturma noktasında çalışmayı çok önemsiyoruz.''
Ödül töreni, sponsorlara teşekkür belgelerinin verilmesi ve toplu hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.