Haliç kıyısına yapmayı düşündüğü yeni projesini ve İstanbul'da yapılanları Savaş Ay'a anlatan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2014'de yapılacak yerel seçimler için düşüncesini de açıkladı.
Savaş Ay'ın röportajı
Başkan Topbaş, Savaş Ay'a, Haliç kıyısına Kürek Federasyonu merkezi yapma planını açıkladı. Projede büyük takımların klüp binaları için yer ayırmak da var
İstanbul ana kent belediye Başkanı Kadir Topbaş'la Florya Sosyal Tesisler'de buluşup sohbet ettim. Böylelikle hem MOLA muhabbeti hem de çok heves edip bir türlü binemediğim golf arabasıyla sahil turu yapmış oldum.
Az önce Adnan Polat'la yaptığınız telefon konuşmasına kulak misafiri oldum ya oradan başlayayım. Nedir o büyük proje başkanım?
Haliç Köprüsü'nün Kasımpaşa tarafındaki ayakları altında büyük bir arazi var. Askerlik şubesine ait bir yer. Uygun görülür de bize terk ederlerse orada Kürek Federasyonu merkezi de olmak üzere büyük takımlara kulüp binası yapabiliriz.
Kaç kulüp için mesela?
14 kulüp diye planladık. Kürek takımları için. O gençler gece bile çıkıyorlar antrenmana. O yüzden onlara kamp yeri, yemekhaneler, gezi alanları düşündük. Zaten eski Galata Köprüsü, Haliç'te su sirkülâsyonunu önlüyor kaldırılacak.
Diyarbakır'daydınız geçen hafta nasıl karşıladılar sizi?
Mükemmel ağırlandık. Benim oraya 4'üncü gidişim. 10 Gözlü Köprü, Gazi Köşkü, Surlar muhteşem.
Çin Seddi'nden sonra en uzun 2. surlarmış onlar.
Evet ama yapılış tarihi Çin Seddi'nden de eski.
SOSYETE MEZARLIĞI MI?
Anamım selamını getirdim üzerimde kalmasın. "Başkanımızı kutla benim içim, şu değnekçileri kaldırdı, bizim mahalle rahat etti" diyor.
(gülerek) Bütün kent rahat etti. Yabancılar park şirketimize 7,5 katrilyon TL değer biçiyor. Kimse baş edemez diyorlardı çözdük işi. Anneniz hanımefendiye de saygılarımı sunun.
Başkanım biraz fikir firarı olacak ama Mezarlık konusuna atlayacağım.
Nedir o?
Bir araştırma yaptım mezarlıklar üzerine. Zincirlikuyu'ya bakınca şaşırdım.
Niye?
Metre kare birim fiyatı olarak çok pahalı bir bölge orası. Arsa değeri 6,5 milyar dolarmış. Bazı iş adamları da dilere getiriyor bunu. Peki orada yakınları yatanlar mezarlığın taşınmasına nasıl bakar sizce? Kaldı ki kentin o bölgesinde yeşil alan bu sayede var.
Zinhar kaldıralım mezarlığı demedim. Aksine o yeşillikten ziyadesiyle memnunum. Ama tabiri caizse 'sosyete mezarlığı' diyor vatandaşlar.
Şimdi bir sosyete mezarlığı da Ulus'a yapılacakmış" söylentisi var.
1983 planlarında olan bir şey bu. Küçük bir alanı mezarlık olarak ayırmışlar. Arkadaşlara talimat verdim üzerinde çalışıyorlar. Gittiğimiz yer hep bir nasılsa. Hepimiz toprağa gideceğiz. Zincirlikuyu, Aşiyan, Karacaahmet'e artık gömü yapılamıyor. Umarım ki hepimize bir yer bulurlar emri hak vasıl olunca.
SIR PROJE NE?
Başbakanımızın Hıncal Ulaç'a "müthiş bir projemiz var" dediği sır olay nedir?
- (Gülerek) Onu sayın Başbakana soracaksınız. Elbette büyük düşünceler var. Zaten çoğunu hayal bile edemeyeceğimiz ne kadar çok şey yaptık Savaş düşünsene. Metrobüs mesela.
İlk seferi beraber yapmıştık.
O günden bu yana rüya gibi geçti günler. Avcılardan binip 1 saat içinde Söğütlüçeşme'de olacaksın deselerdi kim inanırdı 10 yıl önce.
Kendinizden razı görünüyorsunuz başkanım. Hiç not verdiniz mi objektif olarak kendinize.
Dur bakalım bir dönem daha başkanlıkta gönlüm var. Açık sordun açık söyleyeyim, 6,5 yıldır başkanım ve şu yapılanlar bu süreye sığmayacak şeyler aslında.
Ben doğma büyüme İstanbulluyum görüyorum gelişmeleri. Eski Türk filmlerini izleyince çok tuhaf oluyor insan şehrin içinden yeni bir şehir doğdu sanki.
Aslında manşetlerle İstanbul diye bir şey yapsana. Mesela Erdal Bilaller'in ağır yazıları çıkardı Sefaköy Kavşağı trafiğiyle ilgili. Bak bir de şimdi gör...
Yazıişlerine önereceğim bu "manşetlerle İstanbul" fikrinizi. Ben de Necati Doğru'nun bir manşetini hatırlıyorum. "Dalan Efsanesi 1 Metre Kara Gömüldü!" diyen.
Çok tutar bu yazı dizisi inan ki.
Spor başkenti oluşumuzu anlatın biraz?
Bu yolun sonu bize olimpiyatları getirecek eminim. Kente mükemmel tesisler kazandırdık misliyle artacak.
Bu söyleşi sanki hep sizi ballandırıyormuş gibi oldu, bulsam 1-2 açık hemen hesap soracağım ama bulamadım maalesef.
(gülerek) Bizim de eksik, atıl kaldığımız yerler olmuştur mutlaka. Neticede elimizde sihirli değnek yok. Dünyanın 24 saat yaşayan belki de tek kenti İstanbul. Burada yerel yönetim hizmeti sunmak zor takdir edersin ki. Yine de şöyle bir bakınca ben ve ekibim bize güvenen hemşerilerimizi de, devlet hükümet yetkililerimizi de mahcup etmedik diye gururlanıyoruz.
Dünyada pek çok şehrin derdi aynı
Dünyaca kabullenilmiş yaptırım gücü nereden geliyor?
UCLG denen dev kuruluşa 136 ülkeden binlerce belediye üye. Bir anlamda yerel Birleşmiş Milletler olarak bakılıyor.
Ortak kent sorunları var değil mi?
Dünyanın herhangi bir yerindeki sorun hepimizi etkiliyor ve bunlar ancak şehirlerin ortak çabası ile aşılabilir. İstanbul'un karşı karşıya olduğu meseleler diğer dünya kentlerinde de var. Mexico City, Johannesburg, Newyork ve Londra benzer sorunlarla uğraşıyor. O halde bu şehirlerin birbirine çok benzeyen meseleler karşısında izledikleri yol, buldukları çözüm neden insanlığın ortak kullanımına sunulmasın? Ben bunun çok önemli ve anlamlı olduğu kanaatindeyim.''
Aldığımız mesafe dikkat çekiyor
Dünya nüfusunun yarısından fazlasının temsil edildiği Birleşmiş Kentler ve Yerel yönetimler Teşkilatı (UCLG) Başkanı seçildiniz, hepimizin hoşuna gitti bu. Yine de tam olarak nedir, ne yapılır anlatır mısınız?
İstanbul son yıllarda uluslararası alanda adından en çok söz edilen şehirlerden biri oldu malum. Bu şehrin aldığı mesafe dünyanın dikkatini çekiyor. Mexico City'de başkanlık seçimlerinde bunu açık bir şekilde gördük. Büyük kongreler, organizasyonlar ve şampiyonalar artık İstanbul'da yapılıyor. Biliyorsunuz geçtiğimiz hafta İstanbul 2012 Avrupa Spor Başkenti unvanını elde etti. Bütün bunlar son altı buçuk yılda yaptığımız çalışmaların bir sonucu. Ayrıca hükümetimizin ve Sayın Başbakanımızın çalışmaları ve aktif diplomasisi de Türkiye algısını uluslararası alanda artırmış ve güçlendirmiş durumda.
Sabah