Çağlayan cari açığın faturasını Merkez'e kesti   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-23-2010 (19:23)   Son Mesaj: 12-23-2010 (19:23)    Cevap: 0    Gösterim: 536  

    12-23-2010

    Çağlayan cari açığın faturasını Merkez'e kesti

    Çağlayan cari açığın faturasını Merkez'e kesti


    Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Tayland Dışişleri Bakanı Kasit Piromya ile Devlet Konukevinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Merkez Bankası'nın sıcak paraya karşı aldığı tedbirlerin geciktiğini söyledi, cari açıktan sorumlu tuttu.

    Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatın, 22 Aralık itibariyle geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25,4 artışla 8 milyar dolara yaklaştığını bildirdi.
    Bakan Çağlayan, Tayland Dışişleri Bakanı Kasit Piromya ile Devlet Konukevinde bir araya geldi.

    Görüşme sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlayan, geçen yıl söz konusu tarihte ihracatın 10 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, yıl sonunda Aralık ayı ihracatının 11 milyar doları aşıp, 12 milyar dolara yaklaşacağını söyledi.

    Çağlayan, geçen yıl 22-31 Aralık tarihleri arasında 3,7 milyar dolarlık ihracat yapıldığını belirterek, bu yıl kalan zamanda aynı ihracatın yapılması durumunda bile 11 milyar doların aşılacağını kaydetti.

    Bakan Çağlayan, 1 Ocak-22 Aralık tarihleri arasında ise ihracatın 110 milyar doları geçtiğini belirtti. Orta Vadeli Plan hedefinin 111,7 milyar dolar olduğunu anımsatan Çağlayan, hedefe kalan rakamın 1,6 milyar dolar olduğunu söyledi.

    Günde yaklaşık 400 milyon dolarlık ihracat yapıldığını kaydeden Çağlayan, bu rakamlar göz önünde tutulduğunda hedefin aşılacağını belirtti. Çağlayan, 22 Aralık 2009-22 Aralık 2010 tarihleri arasında ise 112,2 milyar dolarlık ihracat yapıldığını da ifade etti.

    Bakan Çağlayan, Merkez Bankasının yeni yaklaşımının sıcak paraya soğutulmuş bir önlem olduğunu belirterek, ''Bu tedbirler keşke daha önce alınmış olsaydı'' dedi. Çağlayan, Merkez Bankasına para politikasından dolayı kendisine aşırı yüklendiğini söyleyenlerin yüzünün kızaracağını da kaydetti.

    Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ''Eğer Merkez Bankası sıcak paraya karşı bu tedbirleri özellikle TL'nin aşırı değerlenmeye başlamış olduğu aylarda almaya başlamış olsaydı, bugün belki 115-120 milyar dolar ihracatı konuşuyor olacaktık'' dedi.

    Bakan Çağlayan, Tayland Dışişleri Bakanı Kasit Piromya ile Devlet Konukevinde bir araya geldi. Görüşme sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlayan, bir soru üzerine, Merkez Bankasının yeni yaklaşımını değerlendirerek, Banka daha önce tedbir alsaydı Türkiye'nin bu kadar ithalat yapmayacağını söyledi.

    Sıcak paranın TL'yi aşırı değerlendirdiğini, bunun ara malı ithalatını artırdığını belirten Çağlayan, ihracatı da olumsuz etkilediğini ve bugün ihracatın, gerçekleşen ihracatın çok daha üstünde olabileceğini kaydetti.

    Çağlayan, yapılmış müdahaleyi aylar önce, yıllar önce yapılması gereken bir müdahale olarak değerlendirdiğini, sıcak paraya karşı yapılan uygulamayı da soğuk ve soğutulmuş bir işlem olarak gördüğünü kaydetti.

    İhracatçının bu konuda ne söyleyeceğinin önemli olduğunu belirten Çağlayan, ihracatçıların bunun mutlaka devam eden bir strateji olması gerektiğini ifade ettiğini kaydetti. Çağlayan, şöyle devam etti:

    ''Neden Merkez Bankası, bu konuda inatlaştı anlamakta zorluk çekiyor, neden bunu aylar önce söylediğimiz zaman dikkate almadılar acaba bir psikolojik etkiye mi girdiler veya onların bildiği başka şeyler mi vardı?

    Bugün ortaya çıkan şey Merkez Bankasının geçmişte ne kadar çok yanıldığının ve bu tedbiri almakta ne kadar geciktiğinin çok net göstergesiydi. Burada benim derdim Kurumumuzu yaralamak değil ama herhalde sakalımız yoktu.

    Eğer Merkez Bankası sıcak paraya karşı bu tedbirleri geçen yıl almaya başlamış olsaydı özellikle TL'nin aşırı değerlenmeye başlamış olduğu aylarda almaya başlamış olsaydı bugün belki 115-120 milyar dolar ihracatı konuşuyor olacaktık.

    Merkez Bankası bu tedbirleri almayarak Türkiye ihracatında, Türkiye'yi ne kadar götürdüğünün ve ithalatı körükleyerek yanlış eski politikasıyla Türkiye'ye ne kadar dış ticaret açığı verdirdiğinin sorumluluğunu hesaplamasını rica ediyorum.

    Otursunlar, acaba bu tedbiri daha önce alsaydık Türkiye ne kadar daha az dış ticaret açığı, cari açık verirdi, bunun hesabını iyi yapsınlar. Geç alınmış bir tedbir, bundan sonrası için faydalı.''

    ''SICAK PARAYA DİKKAT!''

    Çağlayan, cari açık ile ilgili soru üzerine de cari açığın her zaman dikkate alınması gereken önemli bir konu olduğuna dikkati çekerek, ''Hafife alınacak bir konu değil. Cari açığın finansmanın nasıl yapıldığı önemlidir'' dedi.

    Cari açıkta en önemli konunun döviz gelirleri ve ülkeye gelen doğrudan yabancı yatırımlar olduğuna işaret eden Çağlayan, şu anda cari açığın finansmanı konusunda bir problem gözükmediğini, alınmış olan bu tedbirlerin cari açığa pozitif katkı sağlayacağını söyledi.

    Çağlayan, bu tedbirlerin ithalatı azaltacak, ihracatı artıracak tedbirler olduğunu belirterek, ''Daha alınabilecek olan birçok tedbir ve enstrüman var.

    Merkez Bankasının sadece bunlardan birkaçını uygulamaya koymuş olduğunu ifade ediyorum'' diye konuştu.

    Cari açık açısından şu anda sıkıntı bulunmadığını, ancak bunun azaltılması ve kalıcı bir şekilde çözülmesi noktasında ihracat stratejisi ve girdi tedarik stratejisi çalışmalarına başladıklarını bildiren Çağlayan, ''Bu yıl 740 milyar dolar gayrisafi yurt içi hasılayı yakalayacağız. Sıcak paraya dikkat, sıcak paraya dikkat, sıcak paraya dikkat'' dedi.

    TÜRKİYE-TAYLAND

    Bakan Çağlayan Tayland Dışişleri Bakanı Kasit Piromya ile görüşmesinde yaptığı açıklamada da Türkiye ile Tayland arasında önemli benzerlikler ve ortak noktalar bulunduğunu belirterek, bunların başında jeo-stratejik konumun geldiğini söyledi.

    Konuk Bakanla işbirliği imkanları, ticaret ve yatırımın karşılıklı artırılması için temaslarda bulunacaklarını belirten Çağlayan, Türkiye'deki yatırım ve Ar-Ge teşvikleri ile Türkiye'nin STA yaptığı ülkelere gümrüksüz mal satabilme imkanlarını görüşeceklerini kaydetti.

    Çağlayan, Tayland'ın Asya grubu üyesi olması nedeniyle Türkiye'nin bu ülkelere girişini değerlendireceklerini belirtti.

    Türkiye'nin 2010'un ilk 10 ayında Tayland'a ihracatının yüzde 161 artarak 206 milyon dolara çıktığını, dış ticaret hacminin ise 1,2 milyar dolara ulaştığını söyleyen Çağlayan, Türkiye'nin Tayland'a demir çelik, buğday unu ve tekstil ürünleri ihraç ettiğini, Tayland'dan ise tekstil ürünleri, motorlu taşıt, tabii kauçuk ve plastik ürünler ile klima aldığını kaydetti.

    İki ülke arasında iş konseyi kurulması gerektiğini ifade eden Çağlayan, karşılıklı yatırımların artırılacağını söyledi.

    Çağlayan, iki ülkenin şu anda dış ticaret rakamlarının gerçek potansiyeli yansıtmadığını belirterek, bu rakamın artacağını ifade etti.

    KONUK BAKAN

    Tayland Dışişleri Bakanı Kasit Piromya da iki ülke arasında büyük bir potansiyelin bulunduğuna işaret ederek, Tayland ve Türkiye'nin çok yakın ortak olacak iki ülke olduğuna inandığını kaydetti.

    Konuk Bakan, Türkiye ve Tayland'ın Asya-Pasifik'te işbirliği yapma potansiyeli olduğunu ifade ederek, Tayland'ın Türkiye'yi komşu ülkelere giriş kapısı olarak değerlendiğini kaydetti.




    Çağlayan cari açığın faturasını Merkez'e kesti Yorumları