Yıldız'a Japonya basını ne manşet attı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-23-2010 (15:23)   Son Mesaj: 12-23-2010 (15:23)    Cevap: 0    Gösterim: 536  

    12-23-2010

    Yıldız'a Japonya basını ne manşet attı

    Yıldız'a Japonya basını ne manşet attı


    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonya ziyaretinin ilk gününde Japonya'nın büyük medya kuruluşlarına mülakat verdi. Medyanın Yıldız'a sorduğu sorular ve attıkları manşetler şöyle:

    Yıldız, verdiği mülakatlarda, Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santralle ilgili Türkiye'nin Japonya ile çalışmak istediğini ve bu bağlamda temaslarda bulunmak üzere Japonya'ya geldiklerini aktardı.
    Bakan Yıldız bir gazetecinin, Karadeniz bölgesinde yapılması planlanan nükleer santralle ilgili Güney Kore ile yapılan müzakerelerin tamamen kesilip kesilmediğini sorması üzerine, Güney Kore ile ilgili güzel bir müzakere dönemi yaşadıklarını ancak iyi niyetli ve olumlu yaklaşımların her zaman mutabakatla bitemediğini belirtti.

    Japonya'da yapacağı temaslara da değinen Yıldız, hükümet yetkilileriyle görüşmesinin ardından Japonya'daki finans sektörüyle de bir araya geleceklerini bildirdi.

    Yıldız, bu konuda neden Japonya ile görüşüldüğünün sorulması üzerine, özellikle son zamanlarda dünyada gelişen nükleer santral sektörünün daha çok güvenlik eksenli olduğunu vurgulayarak, Japonya'nın bu anlamda en güvenli ülkelerden biri olduğunu, zira Türkiye'nin de Japonya gibi deprem bölgesi olduğunu kaydetti.

    Türkiye'nin yılda yüzde 7-8 civarında büyüme kaydeden bir ülke olduğunu, bu bağlamda gelişen ekonomisiyle birlikte enerji ihtiyacının arttığını söyleyen Yıldız, bunun da Japonya ile sürdürülmesini istediklerini ifade etti.

    Yıldız, Japonya ile birlikte bu projenin geliştirilmesi yönünde mutabakatın yanı sıra, üçüncü ülkelerde de işbirliği yapabileceklerinin altını çizdi.

    KAMU VE ÖZEL SEKTÖR VURGUSU

    Türkiye'nin nükleer santral konusunda Japonya'nın Toshiba şirketiyle temas halinde olduğunun hatırlatılması üzerine Yıldız, Japonya'da nükleer santral yapan 3 büyük firma olduğunu, bu nedenle Toshiba'nın yanında Hitachi ve Mitsubishi gibi firmaların da bulunduğunu ifade etti.

    ''Japonya'nın bu güçlü firmalarla Türkiye'de nükleer güç santrali yapabileceğine inanıyoruz'' diyen Yıldız, Türkiye'de gerekli siyasi iradenin olduğunu ve karşılıklı menfaatlerin bir noktada örtüşeceğini söyledi.

    Yıldız, hükümetler nezdinde görüşmelerin yanı sıra böyle büyük bir projenin kamu ve özel sektör yönünün olduğunu dolayısıyla, Türkiye ve Japonya hükümetlerinin mutabakata varması durumunda özel sektörün devreye gireceğini ancak arkasında hükümetlerin desteğinin olacağını vurguladı.

    Japonya ile yapılacak müzakerelerin ne kadar sürmesini öngördüklerinin sorulması üzerine Yıldız, Türkiye'nin nükleer güç santrali yapımında geciktiğini ve bu bağlamda Japonya ile profesyonel olarak çalışacaklarını kaydetti.

    Yıldız, tarafların (Türkiye ve Japonya) birbirine ne vereceğini bildiğini belirterek, süreyi kısa tutmak istediklerini ve projenin ''ana omurgası ve çizgisinin'' 3 ay da oluşması gerektiğini söyledi.

    Tarafların Hazine garantisi, risklerin paylaşımı, finans durumu, satın alma garantisi gibi konuların bulunduğu bir ana çerçevede buluşması gerektiğinin belirten Yıldız, maliyet konusununda ileri ki görüşmelerde açıklığa kavuşacağını aktardı.

    Yıldız, Güney Kore'den, Japonya'ya geçişin ardından maliyetler konusunda belirleyici olacak tarafın, Japonya'nın sunumu olacağını söyledi.

    JAPON BASINI

    Japonya'nın büyük gazetelerinden Sankei Shimbun gazetesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın Japonya'ya yaptığı ziyareti ''Japonya nükleer santral ihalesinde ticari rekabeti yakaladı'' şeklinde yorumladı.

    Habere göre, Japonya'nın, nükleer santral yapımı müzakerelerine başlanması ve ihale kapanış koşullarının birbirine yaklaştırılması konusunda bu hafta içinde Türkiye ile mutabakat zaptı imzalayacağı açıklandı.

    Türkiye'nin, Güney Kore ile sürdürdüğü nükleer santral müzakerelerinin Kasım ayında durdurulmasıyla Japonya'nın ihaleyi kazanma ihtimalinin güçlendiği kaydedilen yorumda, geçen yıldan bu yada güney Kore ve Rusya'ya karşı nükleer santral ihalelerini kaybeden Japonya'nın geçen Ekim ayı sonunda Vietnam'da nükleer santral projesi üstlenmeyi başardığı vurgulandı.

    Bakan Yıldız'ın bugünlerde yaptığı ziyaret sırasında Yıldız'ın Japon hükümeti ve nükleer santral sektöründeki firmalarla görüşüleceği belirtilirken, Türkiye'nin Sinop'ta yapılması öngörülen nükleer santral projesinde Güney Kore ile uzun süre müzakerelerde bulunduğu hatırlatıldı.

    ''UZUN VADELİ KREDİ GERİ ÖDEMELERİNDE HÜKÜMET DESTEĞİ ELZEM''

    Haberde, müzakerelerin durma nedeni olarak, Türkiye'nin 1 trilyon 700 milyar yenlik krediyi düşük faizle temin etmeyi istediği aynı zamanda bir yetkilinin ifadelerine dayandırılarak, ''Nükleer santrali devlet öncülüğünde ihraç etmeye çalışan Güney Kore'nin bu ölçekte bir krediyi düşük faizle temin edecek gücünün olmaması'' gösterildi.

    Bunun üzerine ulusal basında Japon hükümetinin, Türkiye-Güney Kore müzakerelerinin durmasına neden olan engelleri kaldırmak için özel finans kurumlarının kredilerinin devlet güvencesi altına alınması ve döviz kuru riski garantisinin güçlendirilmesine uygun karar vererek müzakereler için uygun ortamı sağladığı yorumu yapıldı.

    Japonya'nın önde gelen finans kuruluşlarından birinin yetkilisinin ifadelerine de yer verilen haberde, Japonya'nın ''büyük miktarlı kredi geri ödemelerinin vadesinin uzun tutulduğu projelerde hükümet desteğinin elzem'' olması düşüncesiyle hareket ettiği belirtildi.

    Ayrıca hükümetin, kamu ve özel sektörün tek vücut halinde ihale kararına varana kadar birlikte çaba sarfedeceği yönünde bir tavır sergilediği kaydedildi.

    Türkiye'nin de Japonya gibi deprem kuşağında olduğu belirtilen haberde, Türkiye'nin Japonya ile masaya oturmasının nedenlerinden biri olarak da Japonya'daki nükleer santrallerin depreme dayanıklı olduğu, bu nedenle müzakerelere başlandığı yorumu yapıldı.




    Yıldız'a Japonya basını ne manşet attı Yorumları