YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan 800 bin kişinin beklediği müjdeyi açıkladı. Özcan, bütçe görüşmelerinden hemen sonra ele alınması beklenen torba kanunda 1980 ve sonrasında üniversiteden atılanlara af geleceğini açıkladı
Yakup Bulut'un haberi
12 Eylül 1980"den sonra ne sebeple olursa olsun üniversiteden atılanlara dönüş imkanı geliyor. Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı Özcan, son öğrenci affının torba yasayla çıkacağını açıkladı. Yasanın ayrıntıları şöyle:
12 Eylül 1980 darbesinden bu yana üniversitelerden "her ne sebeple olursa olsun" ilişiği kesilenlere genel af geliyor.
Özcan, bütçe görüşmelerinden hemen sonra ele alınması beklenen torba kanunda öğrenci affıyla ilgili düzenlemenin de yer alacağını söyledi.
TÜM ATILANLARI KAPSAYACAK: Düzenlemenin 1980"den bugüne kadar olan süreyi kapsayacağını belirten Özcan, ""Her ne sebeple olursa olsun yükseköğretimden ilişiği kesilenler" şeklinde bir madde koyuyoruz. Böylece hiçbir şarta bağlamadan herkesin yarım bıraktığı üniversite eğitimine dönmesine olanak tanımış olacağız" dedi.
TERÖRDEN KAMPÜSE DÖNÜŞ YOLU: Yusuf Ziya Özcan, düzenlemeye hiçbir sınırlama konulmayacağını da ifade etti. Böylece terörle bağlantılı suçlardan dolayı üniversiteden atılanlar da dahil olmak üzere daha önce üniversitelerle ilişiği kesilenlere öğrencilik yolu açılacak.
BAŞÖRTÜLÜLER DÖNEBİLECEK: Disiplin suçları da af düzenlemesi kapsamına girerken, kılık kıyafet nedeniyle kaydı silinen devam edemeyen başörtülü kız öğrenciler de üniversitelere dönebilecek.
"MASTER"I DA KAPSAYACAK: Düzenleme 4 yıllık lisans eğitiminin yanı sıra, ön lisans ve lisansüstü eğitimi de kapsayacak.
SON AF OLACAK: Prof. Özcan, bu düzenlemenin son öğrenci affı olacağını da vurgulayarak, "Üniversite eğitimine süre sınırlamasını kaldırıyoruz. Normal sürede eğitimini tamamlayamayan artık atılmayacak, daha fazla harç kredisi ödeyerek devam edebilecek. Böylece bir daha öğrenci affına ihtiyaç kalmayacak" dedi.
KAYIP NESİL GERİ DÖNECEK: Af 1980 darbe döneminde üniversitelerden ilişiği kesilen yaklaşık 5 bin kişiyi de kapsayacak. 12 Eylül döneminde "1402"lik" olarak anılan, üniversiteden atılanlardan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, 19 Eylül 1980"de öğrenciler için çıkarılan yasayla sıkıyönetim komutanları tarafından binlerce gencin eğitim dışına itildiğini söyledi. Hatipoğlu, "Bu gençler, bu ülkenin kayıp neslidir. Darbe mağduru gençlerimize diploma yolunu açmak, darbeleri mahkum etmenin en güzel yolu olacak" diye konuştu.
DÖNÜŞ HEYECANI BAŞLADI BİLE
Af bekleyen gençler internetten örgütlenirken, "Eğitim Hakkı Engellenemez Platformu" sözcüsü olan Harun Akalp, Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi"ne dönmeyi sabırsızlıkla beklediğini söyledi.