Anayasa Mahkemesi'nin Siyasi Partiler Kanunu'nun 108'inci maddesini iptal etmesini değerlendiren Vural Savaş: Kapatılma davası açılan partilerle ilgili ilginç açıklamalar yaptı.
Söz konusu maddenin iptal edilmesiyle birlikte, kapatma davası açılan bir parti kendisini feshetmesi durumunda, açılan dava düşebilecek. Söz konusu karar hukukçular arasında da tartışma yarattı. Hukukçular kararın gerekçesinin çok önemli olduğunu ve farklı sonuçlar doğurabileceğini savunuyor.
Anayasa Mahkemesi, geçtiğimiz hafta önemli bir karara imza attı. 2002 yılında, DEHAP"ın "örgütlenmesini tamamlamadan seçimlere katıldığı" gerekçesiyle hakkında kapatma davası açılmıştı. Bunun üzerine DEHAP"ın 2005 yılındaki Olağanüstü Kongresi"nde partinin feshedilmesi kararı alınmıştı. Partiye ilişkin açılan kapatma davası sürerken, Siyasi Partiler Kanunu"nun 108"inci maddesinin iptali istendi. Söz konusu madde de "Bir siyasi partinin kapatılması için dava açıldıktan sonra o partinin yetkili organı tarafından verilen kapanma kararı, Anayasa Mahkemesinde açılmış bulunan kapatma davasının yürütülmesine ve kapatma kararı verilmesi halinde doğacak hukuki sonuçlara hükmedilmesine engel değildir" hükmü yer alıyor.
Anayasa Mahkemesi, geçen haftaki toplantısında söz konusu iptal istemini görüştü ve oyçokluğuyla maddeyi iptal etti. Karar 5"e karşı 10 oyla alındı. Böylece hakkında kapatma davası açılan bir parti, kendisini feshetmesi durumunda kapatma davası düşecek. Yüksek Mahkeme, gerekçeli kararını ise önümüzdeki günlerde açıklayacak.
SAVAŞ: FESHEDERLERSE MİLLETVEKİLLERİ DÜŞMEZ
Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, "Anayasamızın değişiklikten önceki 84"üncü maddesine göre kapatılan bir partiye mensup milletvekilliernin milletvekillikleri de düşüyordu. Şimdi farz edin bölücü ya da şeraitçi bir partinin kapatılması kararı verildiği taktirde, kendisini feshedebilir ve kimsenin milletvekillikleri düşmez. Tabii bu kanaate varmak için de mahkemenin gerekçeli kararını incelemek lazım. Ayrıca değişiklikten sonra partisi kapatılan milletvekillerinin milletvekillikleri düşmüyor ama Anayasamızın 69"uncu maddesine göre başka bir partide yönetici olamıyorlar, denetçi olamıyorlar. Ayrıca, bence artık hiçbir partiye kapatma davası açılmaması gerekiyor" dedi.
Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk ise mahkemenin gerekçeli kararının beklenmesi gerektiğini ifade ederek, Siyasi Partiler Kanunun tümüne "karşı" olduğunu ifade etti. Selçuk, söz konusu kanunun tümünün kaldırılması gerektiğini savundu.