Bakan Çiçek: Yasalar herşey değil   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-22-2010 (20:38)   Son Mesaj: 12-22-2010 (20:38)    Cevap: 0    Gösterim: 619  

    12-22-2010

    Bakan Çiçek: Yasalar herşey değil

    Bakan Çiçek: Yasalar herşey değil


    Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, afetlerle ilgili çerçeve bir yasanın çıkartılması gerektiğini belirterek, ''Türkiye'de yasaları çıkarmak sorunu çözmeye yetmiyor. Türkiye'de çok fazla yasaya ihtiyaç yok" dedi.

    Deprem Danışma Kurulu, ''Ulusal Deprem Stratejisinin Temel İlkeleri'' konularını ele almak üzere, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında toplandı.
    Cemil Çiçek, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, 2010 yılı başından itibaren ayrı ayrı başkanlık ya da genel müdürlük bünyesinde sürdürülen faaliyetlerin tek çatı altında toplandığını, yetki ve sorumluluğu tek elden toplayarak, işlerin daha etkin ve verimli şeklide sürdürülmesi bakımından önemli bir adımın atıldığını belirtti.

    Türkiye'nin deprem, sel, yangın gibi afetler açısından riskli bir bölge olduğuna işaret eden Çiçek, ülkenin yaşadığı en acı tecrübelerin depremlerle ilgili olduğunu, bu nedenle deprem konusunu her zaman gündemde tutarak, eksiklikleri gidermek, yanlışlıkları düzeltmek ve alınacak tedbirleri gözden geçirmek suretiyle bu konudaki eksiklikleri ortadan kaldırmayı amaçladıklarını söyledi.

    Deprem Danışma Kurulu'nun yıl içerisinde 4 defa toplandığını anımsatan Çiçek, 2010 yılının son toplantısının gerçekleştirildiğini ve mevzuattan kaynaklanan eksikliklerin ortadan kaldırılmaya çalışıldığını kaydetti. Çiçek, mevzuat konusundaki çalışmaların son noktaya getirildiğini belirterek, ''Afetlerle ilgili çerçeve bir yasayı çıkarmış olmamız gerekir. Türkiye'de yasaları çıkarmak sorunu çözmeye yetmiyor. Türkiye'de çok fazla yasaya ihtiyaç yok, daha çok ihtiyaç duyulan şey, yasalarda öngörülen, emredilen, çerçevesi çizilen hususların uygulanmasıyla ilgilidir'' dedi.

    Danışma kurullarının hazırlayacağı ilke, strateji, eylem planları ve uygulamaları ile toplumun tümünün konuya ilgisinin artırılmaya çalıştığını ifade eden Çiçek, afetler ve deprem konusunun herkesin sorumluluğunda olan bir konu olduğunu söyledi.

    Valilikler, belediyeler ve üniversiteler başta olmak üzere sorumluluğun herkes tarafından üstlenilmesi gerektiğini belirten Çiçek, Ulusal Deprem Stratejisi'nin temel ilkeleri çerçevesinde strateji ve eylem planlarının sürdürülmesinin sağlanmaya çalışıldığını bildirdi.

    Çiçek, 2004'te Deprem Şurası'nın toplandığını ve şurada Türkiye'nin bilimsel gücü ile teknik birikiminin bir araya getirildiğini, konuya nasıl bakılması konusunda bir altyapının oluştuğunu anlatarak, bütün meselenin şuralar ve toplantılardan çıkan sonuçların uygulanmasında olduğunu dile getirdi.

    Konunun 3 ana başlık ve 13 alt bölüm halinde belirlendiğini belirten Çiçek, deprem ya da başka bir afetin zararlarının azaltılması ile afete süratle müdahale edilmesi ve afet sonrası bölgenin iyileştirilmesi konularında çalışmaların sürdürüldüğünü anlattı.

    -''ÖNCELİĞİMİZ EĞİTİM KONUSU ÜZERİNDE DURMAKTIR''-

    Zararları azaltmanın, müdahale etmenin ve iyileştirmenin etkin olarak yapılabilmesinin yolunun toplumsal eğitimden geçtiğini kaydeden Çiçek, ''Türkiye'nin her meselesinin altında yeteri kadar bilgi ve ilgi sahibi olmamız yatıyor. 'Devletin kurduğu Afet İşleri var, bu işleri o yapsın' demekle olmuyor. Birinci önceliğimiz yasalardan çok daha önce eğitim konusu üzerinde durmaktır'' diye konuştu.

    Çiçek, 2010 yılı başından bu yana özellikle riskli bölgelerdeki teşkilatların eğitiminin valilikler, belediye başkanları ve üniversitelerin katkılarıyla verildiğini vurgulayarak, ne kadar çok eğitim verilebilirse, konunun daha iyi kavranacağını kaydetti.

    Eğitim konusunda medyaya da önemli görevler düştüğüne işaret eden Çiçek, medyanın afetler konusunda toplumu bilgilendirmesi ve toplum paniğe kapılmadan afetler konusundaki bilgilerin aktarılması gerektiğini söyledi.

    Bakan Çiçek, Türkiye'de insani zaaflar, umursamazlıklar, aşırı kar elde etme, günü kurtarma, ''inşallah bir şey olmaz'' gibi bilimsel, akli, ahlaki olmayan zaaflar sebebiyle afetlerde yaşanan kayıplarının büyük olduğuna işaret ederek, başta özel sektör olmak üzere kamuoyunun bu konuya karşı ilgi, hassasiyet göstermesi gerektiğini ifade etti.

    Ulusal Afet Stratejisi'nin de 2011 yılında bitirileceğini vurgulayan Çiçek, tehlike ve risk haritası çalışmalarının tamamlanacağını söyledi.

    Türkiye'nin birçok devlet faaliyetinin 2023 yılı vizyonuyla bağlantılı yapıldığını anımsatan Çiçek, afet konusundaki çalışmaların da 2023 yılına kadar kademe kademe yapılacağını bildirdi.




    Bakan Çiçek: Yasalar herşey değil Yorumları