CHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Çetin, ''Torba Tasarı'' da kot kumlama işçilerine yönelik düzenlemelere yer verilebileceğini belirtti.
CHP Genel Başkan Yardımcıları İzzet Çetin ve Umut Oran ile İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, sorunlarını iletmek üzere Ankara'ya gelen ve aralarında silikozis hastalığına yakalananların da bulunduğu bir grup kot kumlama işçisini Petrol-İş Sendikası'nda ziyaret etti.
İzzet Çetin, yaptığı açıklamada, resmi olmayan rakamlara göre, son birkaç yıl içinde silikozis hastalığından ölenlerin sayısının 46'ya ulaşması nedeniyle işçilerin isyan noktasına geldiğini ve Ankara'da seslerini duyurmaya çalıştıklarını ifade etti.
''Bu sesi öncelikle duyması gereken siyasi iktidardır, hükümettir'' diyen Çetin, hükümetin konuyla ilgili birinci derecede sorumlu olduğunu söyledi.
İşçilerin yaşamlarını rahatça sürdürebilmeleri için 'Özürlü değil, işçiyiz, iş görememezlik ödeneğimizi istiyoruz' şeklindeki taleplerinin haklı bir talep olduğunu belirten Çetin, şunları kaydetti:
''Şu anda alt komisyonda görüşmeleri süren ve 11 Ocakta da Meclis'e getirilecek olan Torba Kanun'la bu düzenlemeler yapılabilir. İstekleri de makul isteklerdir. 'Çok daha fazla çalışmadan devlet bize baksın' demiyorlar. 'İş görememezlik ödeneğimizi devlet bize ödesin; çünkü biz bu devlete güvenerek bu işlerde çalıştık' diyorlar. Biz de CHP olarak bu yasayı hem Meclis'te takip edeceğiz, hem çalışanlara ve emeğe bakış açımız bakımından yeni çıkan hastalıklara karşı korumasız çalışan olmaması için bu arkadaşlarımıza sahip çıkacağız ve işçilerimizin her türlü hakkını almaları için milletvekili arkadaşlarımızdan destek vermesini isteyeceğiz.''
Çetin, konfederasyonlardan Meclisteki partilere baskı uygulamasını ve silikosiz hastalığının Torba Yasa'da tanınması için baskı yapmalarını beklediklerini ifade etti.
Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komite üyesi Engin Bodur da, çok basit bir taleplerinin yerine gelmesini beklediklerini dile getirdi.
Bodur, ''Sayın Başbakan 'sizden daha kötü olanlar var' diyordu. Biz iddia ediyoruz ki bu ülkede bizden daha kötü olanlar yok. 20 yaşında yüzü gencecik insanların akciğerleri tamamen bitmiş, bir doktorun dediği gibi 80 yaşındaki bir insanın akciğerine sahip. Bundan daha kötüsü yok'' dedi.
-''DİYALOG ÇOK ÖNEMLİ''-
Bu arada CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, ziyaretin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
''CHP'nin 15. Olağanüstü Kurultayında belirlenen Parti Meclisi listesine parti içi itirazlar, kurultayın havasına yara verdi mi?'' şeklindeki soru üzerine Oran, ''Olmamasını isterdik tabi. Boşu boşuna hem kamuoyu bununla meşgul oldu hem de bizler üzüldük ama yani demokrasi anlamında bunu da biz olgunlukla karşılıyoruz'' dedi.
''Yeni isimler bekleyelim mi yeni MYK'da?'' sorusuna karşılık da Oran, ''Zaten PM belli onun içerisinden olacak sonuç itibarıyla. Genel Başkanımız en güzel şekilde değerlendirecektir'' yanıtını verdi.
Demokratik özerlik tartışmalarına ilişkin bir değerlendirme yapmasının istenmesi üzerine Oran, ''Bu konuda bir rapor hazırlıyoruz biliyorsunuz Kürt Raporu çalışmamız var, Doğu ve Güneydoğu illeri ile ilgili. Bunu önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağız, illerin ziyareti bittikten sonra. Haftasonu yapılan toplantı, onu da değerlendiriyoruz. Sonuç itibarıyla biz barıştan yanayız. Akan kanın durmasından yanayız. Tabi burada diyalog çok önemli ve tarafların da bu diyalog sürecinde çok temkinli olmaları, çok dikkatli olmaları gerekir. Süreci izliyoruz'' diye konuştu.