Savaş muhabiri ve usta fotoğrafçı Sedat Aral, çatışma bölgeleri ve Ortadoğu’daki uzmanlığını, TRT Arapça için hazırladığı ve İntifada’nın kahramanları hikayesini anlattığı “Meleklerin Öfkesi” belgeseli ile ekranlara taşıyor.
26 Aralık"ta ilk bölümü TRT Arap'ta yayınlanacak olan "Meleklerin Öfkesi/ Gadab El Melaika" belgeselinde Filistin"deki 1. ve 2. İntifada"nın simge isimlerinin gerçek hikayeleri ekrana gelecek. Belgeselde "İsrail tanklarına ve askerlerine, ellerinde taşlarla direnen Filistinli çocuklar şimdi ne yapıyor?" sorusuna yanıt aranıyor.
"Meleklerin Öfkesi" belgeseli araştırması, çekimleri ve kurgusu ile bir yılı aşkın bir sürede hazırlandı. Belgeselin hazırlanma sürecinde ise tecrübeli bir ekip görev aldı.
Sedat Aral"ın yapımcılığını, Devrim Karabatak"ın yönetmenliğini, Banu Acun"un metin yazarlığını, Uygar Gürkan ve Khalid Zeghari"nin görüntü yönetmenliğini, Onur Eliyeşil, Suzan Aral ın araştırmasını , Meltem Acun"un koordinasyonunu ve Selam Sultan"ın tercümesini yaptığı belgesel, TRT Arapça"da 6 bölüm halinde haftalık olarak yayınlanacak.
Çatışmanın ve kavganın, kan ve gözyaşının hiç eksik olmadığı Filistin"de ellerinde taşlarla büyüyen çocuklar nasıl savruldu?
Birinci intifadanın simgesi Ramzi Ebu Redwan Ramallah"tan çıkıp dünyaca ünlü bir keman sanatçısı olurken, Özgürlük Tiyatrosunun küçük oyuncusu Zekeriya Zübeydi nasıl İsraillilere göre eli kanlı bir terörist- Filistinlilere göre özgürlük savaşçısına dönüştü ?
Eline ilk taşı, Mescid"i Aksa"ya yapılan saldırının ardından alan Kudüslü Nasır İsa Müslümanların ilk kıblesinde nöbetini nasıl sürdürüyor? Ailesinin zeytinliklerine el konulan Meymune henüz 14"ünde niçin İsrail hapishanesine gönderildi? İsrailli rehin asker Gilad Shalit"in görüntüleri karşılığında nasıl serbest bırakıldı ?
"Meleklerin Öfkesi"ndeİntifada'da sapanlarıyla dünyanın en etkili ayaklanmasını başlatan, çatışmalarda bir günde büyüyen çocukların, birbirinden ilginç- gerçek yaşam öykülerinin, tanıklarının anlatımıyla ekrana geliyor..
Meleklerin Öfkesi 1. Bölümü ile 26 Aralık Pazar 19.30"da TRT Arapça"da
MELEKLERİN ÖFKESİ 1. BÖLÜM
RAMZİ EBU REDWAN - TAŞ VE KEMAN
1.İntifada"nin sembollerinden biri de bu fotoğraftı ! 8 yaşindaki Ramzi Ebu Redwan , Ramallah"taki Al Amari Mülteci Kampı"nda büyümüştü. Okuldan dönüyordu. Avuçlarinda kocaman taşlar vardı! Öfkeliydi; çünkü İsrail askerleri arkadaşını öldürmüştü! Arafat"ın küçük generali Ramzi"nin günün birinde büyüyüp ünlü bir keman virtiözü olacağı kimin aklına gelirdi ki?
KEMANIN VE TAŞIN SESİ BENZER Mİ? FİLİSTİNLİ İSENİZ CEVAP : EVET
Sedat Aral"ın TRT Arapça için hazırladığı Filistin İntifada"sının çocuklarının gerçek hikayelerinin anlatıldığı „MELEKLERIN ÖFKESİ" belgeselinin ilk bölümünde 1987 yılındaki 1.İntifada"nın simgesi Ramzi Ebu Redwan"ın çarpıcı hikayesi ekrana geliyor...
Kemanin ve taşın sesi birbirene benzer mi? Ramzi"ye göre benziyor. Zira her iki ses de ona göre gururlu bir direnişi anlatıyor.. 8 yaşında korkusuzca askerlerin önüne dikilen küçük çocuk, 30"unda kemaninda notalara basarak nasıl direniyor?
Fotoğrafıyla dünya kamuoyunun dikkatini Filistin direnişine çeken Ramzi Ebu Redwan"ın Ramallah"ta başlayan , Fransa"da konservatuar, Doğu -; Batı Divanı orkestrası, Edward Said ile dostluğa ve Filistin"de kurduğu müzik okulu Al Kamandjati"ye uzanan ilginç öyküsü ...
"Meleklerin Öfkesi"ndeİntifada'da sapanlarıyla dünyanın en etkili ayaklanmasını başlatan, çatışmalarda bir günde büyüyen çocukların, birbirinden ilginç- gerçek yaşam öykülerinin, tanıklarının anlatımıyla ekrana geliyor..
Sedat Aral"ın yapımcılığını, Devrim Karabatak"ın yönetmenliğini, Banu Acun"un metin yazarlığını, Uygar Gürkan ve Khalid Zeghari"nin görüntü yönetmenliğini, Onur Eliyeşil, Suzan Aral ve Eligio Paoni"in araştırmasını , Meltem Acun"un koordinasyonunu ve Selam Sultan"ın tercümesini yaptığı belgesel, TRT Arapça"da 6 bölüm halinde haftalık olarak yayınlanacak.
Meleklerin Öfkesi 1. Bölümü ile 26 Aralık Pazar 19.30"da TRT Arapça"da