Halkın Sesi Partisi (HAS PARTİ) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, sorunlarını iletmek üzere Ankara'ya gelen ve aralarında silikozis hastalığına yakalananların da bulunduğu bir grup kot kumlama işçisinin başlattığı eyleme katılarak, destek verdi.
Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi öncülüğünde Petrol-İş Sendikası Ankara Şubesi binasının içinde eylemlerini sürdüren işçileri ziyaret eden Kurtulmuş, burada yaptığı açıklamada, silikozis hastası kot kumlama işçilerinin sorununun, bütün Türkiye'nin sorunu olduğunu ve bunun çözümünün kolay olduğunu söyledi.
Kurtulmuş, yıllardan beri devam eden bu sorunun çözümlenmesinin ya da mağduriyetlerin önlenmesinin, tedbir alınmasının kolay bir konu olduğunu ama Türkiye'deki siyasi iktidarların bu sorunları görmezden geldiğini savundu. Bu işçilerin hiçbir sosyal güvencesi olmadan merdiven altında ve kötü koşullarda çalışmak zorunda bırakıldığını ifade eden Kurtulmuş, bu durumun 21. yüzyıl Türkiye'sine yakışmadığını kaydetti.
Kot kumlama işinde 10 bin civarında insanın çalıştığını ve bunlardan yaklaşık 3 bininin silikozis hastalığına yakalandığını ve 50'e yakın kişinin de hayatını kaybettiğini belirten Kurtulmuş, şöyle konuştu:
''Bu bütün Türkiye'nin ayıbıdır. Bu bütün Türkiye'nin bir insanlık suçudur, bunu böyle kabul etmek zorundayız. Anadolu'nun yoksul yörelerinden gelen ve gerçekten oralarda kendi hayatlarını idame ettirecek ekonomik imkanları bulamayan insanların buraya gelerek maruz kaldığı fevkale de kötü bir durum. Bu durumu da Türkiye'nin çok ciddi düşünmesi lazım.
Size, 'özürlü muamelesi yapalım, siz bundan istifade edin' deniliyor. Ancak çok açık bir şey vardır, o da silikozisin kesinlikle bir meslek hastalığı olduğudur. Sosyal devlet olmanın zorunlu şartı, bu durum ortaya çıkmadan bunu önlemekti. Taşeronlaşmayı önlemekti, kaçak işçiyi çalıştırmayı önlemekti, insanların bu kadar kötü durumda çalışmasını önlemekti. Hadi onu önleyemediniz. Tedavi edilmesi gereken genç insanlar var. Bu insanlara 3 kuruş sadaka vermeyin, bu insanlara meslek hastalığından dolayı malulen emeklilik hakkı verin. Bu da çok basittir, ya bir yasa değişikliği verin ya da bir yasanın altına yapılacak eklemeyle fevkale de çözümü mümkündür.''
Kurtulmuş, HAS Parti olarak konunun takipçisi olacaklarını kaydetti.
-''SİLİKOZİS HASTALARINDA İSPAT YÜKÜMLÜLÜĞÜ KALDIRILMALI''
Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komite üyesi Engin Bodur da, kot işçilerinin meslek hastası işçilerin yararlandığı maluliyet haklarından çok daha geride olan 'özürlüler' kategorisinde olduğunu belirterek, bu yanlışlığın çözülmesini istedi. Birçok arkadaşlarını Silikozis hastası yada bu hastalıktan dolayı hayatlarını kaybettiklerini anlatan Bodur, bunların da gözönünde bulundurularak, ''sigortası olup olmadığına bakılmaksızın, ilgili hakem hastanelerce silikozis hastalığına yakalandığı tespit edilen tüm hastaların, hastalıklarının ağırlıkları oranında sosyal güvenlik haklarından yararlanmaları için gerekli düzenlemenin yapılmasını'' istedi.
Bodur, meslek hastalıkları hastanelerinden silikozis raporu alan işçilere iş göremez gelirinin bağlanması için işçinin çalıştığını ispat yükümlülüğünün de kaldırılması gerektiğini ifade ederek, kot işçilerinin neredeyse tamamının kayıt dışı, kaçak ve sigortasız çalıştırıldıklarını vurguladı.
Bu arada ziyaret sırasında işçiler ellerinde, ''Silikozis hastalığı meslek hastalığı kabul edilsin'', ''Silikozis hastası işçilere maluliyet maaşı bağlansın'' yazılı dövizlerle, hayatını kaybeden arkadaşlarının fotoğrafları ve sağlık raporlarını taşıdılar, ''Sakat değil, işçiyiz'', ''Adalet istiyoruz, artık ölmek istemiyoruz'' sloganı attılar.