Türkiye-İsrail ilişkileri, 2010 yılında, İsrail'in Mayıs ayı sonunda "Mavi Marmara" gemisine kanlı baskını nedeniyle son derece gergin bir dönemden geçti.
Gazze Şeridi'ne yardım taşıyan konvoyda bulunan "Mavi Marmara" gemisinde 9 Türk'ün ölümüyle sonuçlanan saldırıdan sonra Türkiye'nin özür ve tazminat talebi henüz karşılanmadı.
İki ülke arasındaki ilişkilerde geçen yıl ortaya çıkan gerginliklere yenileri eklendi.
2010 yılı başından itibaren ikili ilişkilerde yaşanan gelişmeler tarih sırasına göre şöyle:
OCAK
-6 Ocak: İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfının (İHH) da içinde bulunduğu "Viva Palestine" adlı konvoy, günler süren mücadeleden sonra getirdiği yardımı Mısır sınırındaki Refah'tan Gazze Şiridi'ne soktu. AK Parti milletvekilleri Murat Mercan, Mehmet Hıdır Nil, Seracettin Karayağız, Cemal Yılmazdemir ve Hüsnü Tuna ile Saadet Partisi'nden Genel Başkan Yardımcısı Temel Karamollaoğlu ve Genel İdare Kurulu üyesi Mehmut Batuk ile bazı diğer partililer de Refah'a gelenler arasında yer aldı.
11 Ocak: İsrail Dışişleri Bakanlığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "İsrail'in dünya barışını tehlikeye attığı, Gazze Şeridi'ni orantısız imkanlarını ve gücünü kullanarak bombaladığı" yolundaki sözlerine tepki gösterdi.
İsrail'in de katıldığı "Anadolu Kartalı" askeri tatbikatının uluslararası bölümünün daha önce iptal edilmesi ve TRT'de yayımlanan "Ayrılık" dizisinde İsrail'in Filistinlilere yönelik muamelesinin eleştirilmesinden sonra "Kurtlar Vadisi" dizisinde Mossad'ın faaliyetlerinin ele alınması üzerine İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'u çağırarak, diziden duydukları rahatsızlığı dile getirdi.
Ayalon'un parlamentodaki odasında görüştüğü Çelikkol'u aşağılayıcı tavrı, iki ülke arasında "koltuk krizi" adıyla anılacak krize yol açtı.
12 Ocak: Ayalon'un tavrı İsrail'de de basın ve siyasetçilerden tepki aldı. İsrail'de 17 milletvekili, Büyükelçi Oğuz Çelikkol'a Ayalon'un tavrından dolayı özür dileyen bir mektup gönderdi. Ayalon ise ilk aşamada Erdoğan'ın açıklamaları ve "Kurtlar Vadisi" dizisi nedeniyle Türklerin özür dilemesini savundu.
13 Ocak: Türkiye'nin Ayalon'un tavrı için resmen özür dilenmesi talebi ve Büyükelçi Oğuz Çelikkol'u geri çekme yönündeki açıklamaları üzerine, önce İsrail Başbakanlığı bir özür mektubunun hazırlandığını ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun bunun iki ülke arasındaki sorunu çözmesini beklediğini duyurdu. Ayalon imzalı mektup Türk Büyükelçiliği aracılığıyla Ankara'ya iletildi. Büyükelçiden özür dileyen Ayalon, özrünün Türk halkına da iletilmesini istedi. Özür mektubu Ankara tarafından kabul edildi.
17 Ocak: İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, bir günlük resmi ziyaret kapsamında Türkiye'de temaslarda bulundu. Barak, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve diğer yetkililerle görüştü, Büyükelçi Çelikkol ile de fotoğraf çektirdi.
19 Ocak: İsrail ile düzenli olarak yürütülen siyasi istişare toplantılarının 13'üncüsü Müsteşar Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ile İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yossi Gal arasında Ankara'da yapıldı.
ŞUBAT
8 Şubat: İsrail'den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne tur düzenleyen bir şirkete reklam yasağı getirildi. Green Solution adlı şirket, yasak nedeniyle İsrail Dışişleri Bakanlığını suçladı. İsrail basını, reklam yasağını iki ülke arasında gerilen ilişkilere bağladı.
9 Şubat: İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, resmi ziyaret için gittiği Azerbaycan'da, Türkiye'nin politikalarını "İsrail karşıtı" diye eleştirdi.
26 Şubat: İsrail, Türkiye için yapımı sürdürülen Heronlar'dan (insansız hava araçları) 6'sını ve iki yer istasyonunu Türkiye'ye sevk etti.
MART
9 Mart: İsrail, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Riyad gezisi sırasında gazetecilere İsrail'in Suriye ile müzakereleri Türkiye'nin arabuluculuğunda sürdürme konusunda olumlu sinyaller verdiğini söylemesinin ardından, İsrail hükümetinden Türkiye'nin arabuluculuğuyla ilgili henüz herhangi bir karar verilmediği açıklaması geldi.
15 Mart: İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi, NATO çerçevesinde düzenlenen uluslararası bir konferansa katılmak üzere Ankara'ya gitti. Aşkenazi Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile de biraraya geldi.
30 Mart: İsrail, "Ayrılık" dizisini yayımlayan Arap MBC kanalının, Filistinli tutukluların bulunduğu ülkenin güneyindeki Necef ve Nafha cezaevlerinde izlenmesini yasakladı.
NİSAN
6 Nisan: İsrail Dışişleri Bakanlığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kudüs ve Gazze'deki eylemleri nedeniyle bir gün önce İsrail'e yönettiği eleştirilere karşı, "İsrail, Türkiye dahil hiçbir ülkeyle gerginlik peşinde değil. Ama görünen o ki, Türkiye Başbakanı İsrail ile ilişkiler pahasına İslam dünyasıyla bütünleşmeyi hedefliyor" açıklamasında bulundu.
7 Nisan: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "gerçek durumu bilmesine rağmen, sürekli olarak İsrail'e saldırı yolunu seçmesinden üzüntü duyduklarını" söyledi.
27 Nisan: İsrail İç Güvenlik Servisi, bir süredir Kudüs'te yerleşik bulunan İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfının (İHH) üyesi İzzet Şahin'i, Beytüllahim'de askeri kontrol noktasında gözaltına aldı.
28 Nisan: Haremüşşerif için İznik'te özel olarak yaptırılan, her biri el emeği ürünü 4280 parça çini Kudüs Eski Kent'teki cami yerleşkesine getirildi. Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) öncülüğünde, İznik Eğitim ve Öğretim Vakfına yaptırılan çiniler, Türkiye ve İsrail Dışişleri Bakanlıkları arasında yürütülen çalışmalarla gümrüksüz olarak İsrail'e sokulmasına rağmen, bürokratik işlemlere takılması nedeniyle caminin içine giremedi.
28 Nisan: İsrail parlamentosu, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili olarak genel görüşme açılmasını öngören, Meretz partisi lideri Haim Oron tarafından verilen öneriyi kabul etti. Öneri kabul edildikten sonra komisyona havale edildi.
MAYIS
12 Mayıs: İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Ayalon, Türk ordusunun İskenderun'da füze rampası kurduğuna ilişkin haberlerle ilgili olarak, Ortadoğu'nun güvenliği konusunda "Türkiye'nin seçimini doğru yapacağı ümidini" dile getirdi.
13 Mayıs: Yaşar Kemal'in ünlü romanı "İnce Memed", İbraniceye çevrilerek İsrail'deki kitabevlerinin raflarında yerini aldı.
15 Mayıs: "Gazze'ye Özgürlük" filosu içinde yer alan, Gazze topraklarında ölen Amerikalı barış eylemcisi Rachel Corrie'nin adını taşıyan gemi, İrlanda'nın Dundalk Limanı'ndan Akdeniz'e doğru yola çıktı.
17 Mayıs: İsrail, Nisan ayı sonunda gözaltına alınan İHH üyesi İzzet Şahin'i serbest bıraktı. Şahin, aynı gün uçakla İstanbul'a gönderildi.
Gazze'ye gemilerle insani yardım malzemesi götürme hazırlığında olan, aralarında İHH'nın da bulunduğu çeşitli örgüt ve kuruluşlara İsrail'den uyarı geldi. İsrail Dışişleri Bakanlığı, gemilerin Gazze'ye ulaşmasına izin vermeyeceklerini bildirdi.
18 Mayıs: İran'ın uranyum takasıyla ilgili olarak Türkiye, İran ve Brezilya arasında sağlanan anlaşma İsrail basınında değişik bakış ve değerlendirmelere konu oldu ve İsrail'in endişeleri ön plana çıkarıldı.
22 Mayıs: Türkiye'den İHH gemilerinin Gazze'ye yardım götürecek uluslararası filoya katılmak için yola çıktığı saatlerde, bir grup İsrailli de Tel Aviv'in kuzeyinde Herzliya Limanı'ndan yatlarla "protesto" amaçlı denize açıldı.
26 Mayıs: İsrail'in "Yediler" olarak adlandırılan dar kabinesi, Gazze'ye yardım taşıyan filonun durdurulması, gemilerdeki yardım malzemesinin Gazze'ye transfer edilmesi kararını aldı.
27 Mayıs: İsrail Savunma Bakanlığı, yardım gemilerinin Gazze'ye girmesinin "yasaklandığını" duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, filoya katılan gemilerin hareket ettiği Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin büyükelçilerini ayrı ayrı Bakanlığa çağrılarak görüşüldüğü belirtildi.
28 Mayıs: İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Gazze'ye insani yardım götüren filonun eylemini "İsrail'in egemenliğine karşı bir şiddet propagandası teşebbüsü" olarak değerlendirdi.
30 Mayıs: İsrail basını, Gazze'ye tonlarca yardım götürmek üzere yüzlerce barış eylemcisi ve insan hakları savunucusu ile yola çıkan filoyu durdurmak için İsrail donanmasının Hayfa'da bekletildiğini bildirdi.
31 Mayıs: İsrail donanması, gece yarısından sonra Gazze'ye yardım götüren başta "Mavi Marmara" olmak üzere 6 gemilik filoya saldırıda bulundu. İsrail helikopterleri, komandoları iplerle gemiye indirdi.
Kanlı saldırının gerçek bilançosu saatler sonra açıklanabildi. Gemideki biri ABD pasaportu da taşıyan 9 Türk'ün hayatını kaybettiği belirlendi.
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak da gemilere kanlı saldırının ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ü aradı.
Barak, Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi ve operasyonu yürüten Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Meron ile birlikte basın toplantısı yaparak "üzüntülerini" dile getirdi, "Ancak bütün sorumluluk filo seferini düzenleyenlere aittir" diye konuştu.
Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol, İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yossi Gal ile görüştü. Görüşmede, Büyükelçi Çelikkol, Gal'e, olayın uluslararası sularda meydana geldiğini belirterek, Dışişleri Bakanlığının tepkisini iletti; ölü ve yaralıların bir an önce tespit edilerek Türkiye'ye nakledilmeleri konusunda özen gösterilmesini istedi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Kanada'ya yaptığı resmi ziyareti keserek ülkesine döndü ve operasyona tam destek verdiğini duyurdu.
Aşdod Limanı'na getirilen gemilerde bulunan çeşitli ülkelere mensup aktivistlerin 11'i, işlemlerinin tamamlanmasının ardından ülkelerine geri gönderilen ilk yolcular oldu.
HAZİRAN
1 Haziran: Haaretz gazetesi, İsrail hükümetini ve ordusunu Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği kanlı operasyon nedeniyle adeta top ateşine tuttu.
Operasyonun ardından çoğu Ber Şeva'daki cezaevine nakledilen yolcular arasındaki Türk vatandaşlarının sayısı 368 olarak açıklandı.
2 Haziran: Gemideki eylemcilerin ve olayda yaralananların Tel Aviv'deki Ben Gurion havalimanına nakline başlandı. Ağır yaralanan iki kişiyi taşıyan ambulans uçağı ilk havalanan uçak oldu. Türkiye'den ayrıca yolcuları almak üzere 3 Airbus gönderildi. Türkiye'den gelen yoğun baskılar sonucu, herhangi bir sorguya uğramaksızın İsrail'i terk etmeleri sağlanan yolcuların tahliyesi 15 saati aşkın bir süre aldı ve uçaklar yerli ve yabancı yolcuları da alarak Türkiye'ye döndü.
İsrail Dışişleri Bakanlığı, filo krizinin ardından Türkiye'deki tüm diplomatlarının ailelerini geri çağırdı.
Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas yönetiminin Başbakanı İsmail Haniye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik operasyonunda hayatını kaybeden Türk vatandaşları için taziyelerini iletti.
İsrail basını, bu kanlı olaydan dolayı hükümeti suçlamayı sürdürürken, eleştiri oklarının hemen tamamı, operasyonunun sorumlusu Savunma Bakanı Ehud Barak'a yöneldi. Gazeteler, Barak'a istifa çağrısında bulunurken, Maariv gazetesi, "Türkiye Başbakanı İsrail'i korkutmayı başardı" diye yazdı.
6 Haziran: Tel Aviv'de binlerce kişi İsrail hükümetinin 43 yıllık işgal uygulamasını ve yardım gemilerine yapılan saldırıları protesto etti.
İsrail Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, İsrail'in Türkiye'den özür dilemeyeceğini söyledi.
8 Haziran: İsrail ordusu, Mavi Marmara gemisinde 9 Türk'ün ölümüyle sonuçlanan operasyonla ilgili olarak kendi içinde inceleme başlattı.
14 Haziran: İsrail hükümeti de kendi iç soruşturma komisyonunu kuracağını açıkladı. İsrail Başbakanlığının açıklamasında, soruşturma komisyonunun başkanlığını İsrail Yüksek Mahkemesinin emekli yargıçlarından Yaakov Tirtel'in yapacağı, ayrıca komisyonda uluslararası hukukçu Prof. Şabtay Rosen ile İsrail ödülü sahiplerinden ve Hayfa'daki eski Teknion başkanı Amos Horev'in de bulunacağı belirtildi. Komisyonunda, yabancı gözlemci olarak Nobel Barış ödüllü Lord David Trimble ile Kanada'dan eski baş askeri hukuk müşaviri Ken Watkin'in gözlemci olarak yer alacağı bildirildi.
15 Haziran: İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer, İsrail'deki bazı süpermarketlerin Türk mallarına karşı boykot çağrılarına karşı çıkarak, Türkiye-İsrail ilişkilerini daha kötüye götürebilecek hareketlerden kaçınmalarını istedi.
20 Haziran: İsrail, Hamas'ın Gazze Şeridi'nde yönetimi ele geçirdiği 2007 yılı ortalarından sonra bölgeye uyguladığı ablukayı yumuşattı. Gazze'de silah üretiminde kullanılmaya elverişli, çifte kullanıma imkan veren malların listesi belirlenerek, bu liste dışındaki her türlü malın Gazze'ye giriş-çıkışına izin verileceğini açıkladı.
22 Haziran: Türkiye ile İsrail arasında insansız hava araçlarının alım sözleşmesi doğrultusunda, 10 uçaklık Heron teslimatının kalan 4 uçaklık bölümünün ön kabülünü yapmak üzere kabalalık bir Türk heyeti İsrail'e geldi.
30 Haziran: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Sanayi Bakanı Binyamin Ben-Eliezer'in Brüksel'de gizlice bir araya geldikleri duyuruldu. Bu temas, 31 Mayıstaki filo baskınından bu yana iki ülke arasındaki ilk temas oldu.
TEMMUZ
1 Temmuz: İsrail'in Gazze gemilerine düzenlediği saldırıdan bu yana ilk kez İsrail ve Türk yetkililerinin bir araya geldiği gizli buluşma, İsrail'de hükümetin "Lieberman'dan kurtulmak istediği" yorumlarına neden oldu.
Likud ve İşçi Partisi üyesi bakanlar, olanların sızdırılmasından Savunma Bakanı Ehud Barak'ı sorumlu göstererek, Barak'ın Lieberman'ı koalisyondan çıkarmak istediğini savundular.
Lieberman da, toplantının duyulmasından sonra, "kendisine bilgi verilmemesinin Başbakan ile arasındaki güveni zedelediği" açıklamasını yaptı.
2 Temmuz: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer'in Brüksel'deki gizli görüşmesinden haberdar edilmediği için araları açılan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, olayı görüşmek üzere bir araya geldi.
İsrail devlet televizyonuna konuşan Netanyahu, "Askerlerimizin neredeyse bir güruh tarafından katledilmeye çalışıldığı bir durumda İsrail'in özür dilemesi mümkün değildir" ifadesini kullandı.
5 Temmuz: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Batı Şeria'nın merkezi konumundaki Ramallah'ta "Modern Akademi" adlı bir yüksek okul tarafından "yılın adamı" seçildi. Okulun mütevelli heyeti Erdoğan'a, Haremüşşerif içindeki Kubbetüssahra Camii'nin 1904 yılında değiştirilen kubbesinden altın kaplama orijinal parçayı armağan olarak belirledi. "Modern Akademi" adlı okulun Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Hüseyin Şiyuhi, "Erdoğan çok cesur bir lider ve Filistin halkı ile davası için yaptıklarıyla bu ödülü fazlasıyla hak ediyor" dedi.
6 Temmuz: Haremüşşerif için Türkiye'den getirilen ve cami yerleşkesinin dışında, park alanında 70 gündür bekletilen çiniler, sürpriz bir kararla verilen onayın ardından cami içine taşındı.
12 Temmuz: İsrail Ulusal Güvenlik Konseyinin eski başkanı Giora Eiland başkanlığındaki, İsrail ordusunun Mavi Marmara gemisine 31 Mayısta düzenlenen baskınla ilgili ilk soruşturma komisyonunun 150 sayfalık soruşturma raporu kamuoyuna açıklandı. Raporda, İsrail ordusunda bazı hatalar olmakla birlikte, temel konularda bir ihmalin olmadığı, operasyonun sonuçlarıyla ilgili asıl sorumluluğun gemideki aktivistlerde olduğu iddia edildi.
18 Temmuz: Haaretz gazetesinin ekonomi dergisi The Marker'ın verdiği haberde, Türk internet korsanlarının on binlerce İsrailli internet kullanıcısının kişisel bilgilerini; kredi kartı detayları ile şifrelerini ele geçirdiği öne sürüldü.
21 Temmuz: İsrail, 31 Mayıstaki gemi baskınının ardından Türkiye'den yükselen tepkiler üzerine, vatandaşlarına yaptığı "Türkiye'ye seyahate gitmekten kaçınmaları" uyarısını kaldırdı.
Türkiye ile İsrail arasındaki 180 milyon dolarlık anlaşma kapsamındaki 10 Heron insansız hava aracından kalan 4'ünün geçici teslim çalışmaları için İsrail'e gelen teknik heyet çalışmalarını tamamladı. 4 Heron uçağı, yer kontrol istasyonları, data linkleri ve diğer teçhizatı ile birlikte Türkiye'ye gönderilmek üzere hazırlandı.
23 Temmuz: İsrail, Gazze'ye yardım götürürken 31 Mayısta düzenlediği saldırıyla el koyduğu 3 Türk gemisinin serbest bırakılması kararını aldı.
24 Temmuz: BM İnsan Hakları Komisyonunun gemilere saldırıyla ilgili soruşturmayı yürütecek uluslararası uzmanlardan oluşan ekibi atamasının ardından, İsrail kararın "anlamsız" olduğunu yineledi.
25 Temmuz: Haaretz gazetesi, İsrail'in BM İnsan Hakları Komisyonu heyetiyle işbirliği yapmayacağını ve destek vermeyeceğini yazdı.
AĞUSTOS
2 Ağustos: İsrail, 31 Mayısta Mavi Marmara gemisine düzenlenen, 9 Türk'ün öldüğü operasyon için BM'nin soruşturmasında işbirliğini kabul etti.
5 Ağustos: İsrail'in 31 Mayıstaki baskından bu yana limanlarında alıkoyduğu başta Mavi Marmara olmak üzere Defne ve Gazze gemilerini götürmek üzere üç römorkör gemileri Türkiye'ye götürmek üzere İsrail'e geldi.
9 Ağustos: İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu, gemi baskınını soruşturmak üzere oluşturulan Turkel Komisyonunda ifade verdi. İsrail askerlerinin gemiye çıkarma yaptıkları sırada kendilerini savunmak için ateş açtıklarını savunan Netanyahu, "Mavi Marmara güvertesindeki İsrail askerleri görevlerini yerine getirirken ve hayatları tehlikedeyken dikkate değer bir cesaret gösterdiler" dedi.
19 Ağustos: İsrail basını, en az 4 İsrail askerinin Mavi Marmara gemisinde el konulan eylemcilere ait dizüstü bilgisayarları çalıp sattıkları gerekçesiyle gözaltına alındığını duyurdu.
EYLÜL
12 Eylül: İsrail'de gemi baskınını soruşturan Turkel Komisyonu, Tel Aviv'deki Türkiye Büyükelçiliği yetkililerine gönderdiği mektupla, Mavi Marmara gemisinin kaptanı Mahmut Tural'ın komisyonda ifade vermesi talebinde bulundu.
22 Eylül: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından atanan "Turkel Komisyonu"nun en yaşlı üyesi Prof. Şabtay Rosen (93) kalp yetmezliğinden hayatını kaybetti.
27 Eylül: İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, CNN'e yaptığı açıklamada, ülkesinin Türkiye ile dost olmak istediğini söyledi. Peres, "Biz Türkiye'ye karşı tavrımızı değiştirmedik. Biz Türkiye'nin dostuyduk. Türkiye ile dostluk istiyoruz. Belki de Türkiye tavır değiştirdi" dedi.
EKİM
4 Ekim: Kudüs ve Tel Aviv'deki hayvanat bahçelerinden, aralarında 5 yaşındaki "Gabi" adlı bir filin de bulunduğu, zebra, hipopotam ve Maki adlı maymun ailesinden bir grup hayvan, Gaziantep hayvanat bahçesine gönderilmek üzere Hayfa'dan gemiyle yola çıkarıldı.
Yönetmen Reha Erdem'in "Kosmos" adlı filmi, gösterildiği Hayfa uluslararası film festivalinde "Altın Çapa" ödülünün sahibi oldu.
24 Ekim: İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi, Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırıyla ilgili Turkel Komisyonuna verdiği ikinci ifadesinde de İsrail askerlerinin tavrını savundu.
25 Ekim: İsrail muhalefet lideri ve Kadima Partisi Genel Başkanı Tzipi Livni, Turkel Komisyonundaki ifadesinde Türkiye'nin Gazze'ye yardım götürmek değil, "uluslararası kararlara karşı duran siyasi bir eylem gerçekleştirmek" amacında olduğunu öne sürdü.
31 Ekim: Turizm Bakanı Stas Mizeshnikov, İsrail vatandaşlarına Türkiye'ye gitmemeleri çağrısında bulundu.
KASIM
2 Kasım: İsrail Başbakan Yardımcısı Dan Meridor, Mavi Marmara gemisinde 9 Türk'ün öldüğü baskındaki rolü nedeniyle aleyhinde dava açılabileceği ve hakkında tutuklama emri çıkarılabileceği endişesiyle İngiltere'ye yapacağı seyahati iptal etti.
Haaretz gazetesi, "Türkiye İsrail'in düşmanı değil" başlıklı başyazısında, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin yeniden canlandırılması için her türlü çabanın gösterilmesi, İsrail'in filo baskını nedeniyle ölen siviller için özür dilemesi ve tazminat ödemesi gerektiğini belirtti.
7 Kasım: Mavi Marmara yolcuları arasında yer aldığı için milletvekili ayrıcalıklarını yitiren İsrail parlamentosunun (Knesset) Arap milletvekillerinden Hanen Zuabi, haklarının iadesi için İsrail Yüksek Mahkemesine başvurdu.
İsrail, filo yolcuları arasındaki İsveç parlamentosunun Türk kökenli milletvekili Mehmet Kaplan ile yine İsveç'te yaşayan eski İsrailli sanatçı Dror Feiler'in ülkeye girmelerine izin vermedi.
9 Kasım: Yediot Ahranoth gazetesi, "Kurtlar Vadisi-Filistin" filmini "nefret dolu, İsrail karşıtı bir film" nitelemesiyle değerlendirdi; "Zaten kötü olan Türkiye-İsrail ilişkileri yeni bir yara alacak gibi görünüyor" diye yazdı.
15 Kasım: İsrail'deki Türkiyeliler Birliği, 7 yıl önce İstanbul'da iki sinagoga düzenlenen bombalı saldırıların yıldönümünde yaptığı açıklamada, Türkiye ve İsrail'in ve yanı sıra tüm ülkelerin artık bu tür acılara hedef olmamasını diledi.
22 Kasım: Türk arpist Şirin Pancaroğlu, İsrailli perküsyonist Yinon Muallem ile birlikte, Kudüs'te Ud Festivali çerçevesinde ve Tel Aviv'de iki ayrı konser verdi.
ARALIK
1 Aralık: Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının (TİKA) Batı Şeria'nın ekonomik olarak en geri kalmış kentlerinden Kalkilya'da yaptırdığı kız ilköğretim okulu, törenle eğitime açıldı.
3 Aralık: Hayfa kenti çevresindeki Karmel Dağları'nda bir gün önce başlayan ve 42 kişinin hayatını kaybettiği yangını söndürme çalışmalarına katılmak üzere Türkiye'nin gönderdiği iki yangın söndürme uçağı Hayfa'da, Ramat David askeri üssüne inerek, yangının söndürülmesi çalışmalarına başladı.
İsrail Başbakanlığı, Türkiye'nin yardımının, ''aylar süren gerginliğin ardından olumlu bir iyi niyet gösterisi" olduğunu belirtti.
Başbakan Binyamin Netanyahu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan telefonla görüştü. Netanyahu, "Erdoğan'a, bu önemli çabalar için müteşekkir olduğumuzu ve bunun iki ülke ilişkilerinin iyileşmesine bir giriş olacağına emin olduğumu söyledim" dedi.
5 Aralık: Yangın söndürme çalışmalarına katılan iki Türk uçağı Türkiye'ye döndü.
Haaretz gazetesi, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlenen baskını soruşturan BM Komisyonundaki İsrailli temsilci Yosef Ciechanover'i, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ile görüşmek üzere Cenevre'ye gönderdiğini duyurdu.
7 Aralık: Yangının söndürülmesi çalışmalarına yardım eden, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 18 ülkenin ekiplerine, Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun da katıldığı törenle özel takdir ve teşekkür belgesi verildi. Türk ekibinin belgesini Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Tolga Uncu aldı.
8 Aralık: İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın bir yardımcısı, "Türkiye'den özür dilenmesinin, teröre teslim olmak anlamına geleceğini" belirterek, "asıl Türkiye'nin Mavi Marmara gemisini göndermesi nedeniyle İsrail'e tazminat ödemesi gerektiğini" öne sürdü. Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Silvan Şalom da İsrail'in Türkiye'den özür dilemesinin "düşünülemez" olduğunu söyledi.