Türkiye ve Rusya ilişkileri enerji alanında ilerledi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-21-2010 (14:36)   Son Mesaj: 12-21-2010 (14:36)    Cevap: 0    Gösterim: 888  

    12-21-2010

    Türkiye ve Rusya ilişkileri enerji alanında ilerledi

    Türkiye ve Rusya ilişkileri enerji alanında ilerledi


    Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler, 2010 yılında başbakan ve devlet başkanı düzeyinde ziyaretler ve başta enerji alanında olmak üzere yapılan anlaşmalarla istikrarlı bir gelişme içinde oldu.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yılın ilk ayında Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in daveti üzerine bu ülkeyi ziyaret etti. Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev de Mayıs ayında Türkiye'ye üç günlük resmi ziyarette bulundu.
    Ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Medvedev, iki ülke arasında başta vize muafiyeti ve nükleer santral kurulmasını öngören anlaşmalar olmak üzere 17 önemli metne imza attı.

    İki ülke ilişkilerinin 2010 yılı başından itibaren önemli tarihleri şöyle:

    12 Ocak 2010: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in daveti üzerine iki günlük resmi ziyaret için Moskova'ya geldi.

    Başbakan Erdoğan, Putin'in yanı sıra Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile yaptığı görüşmelerde iki ülke ilişkilerinin siyasi ve ekonomik boyutlarının yanı sıra uluslararası ve bölgesel konuları el aldı.

    Ziyaret sırasında enerji konusu ağırlıklı olarak yer bulurken, görüşmelerde Güney Akım, Mavi Akım 2, Nabucco ve Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projeleri masaya yatırıldı.

    18 Şubat: Rusya Başbakanı Yardımcısı ve Türkiye-Rusya Karma ekonomik Komisyonu (KEK) eşbaşkanı İgor Seçin, Türkiye'ye yaptığı ziyarette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile görüştü.

    Seçin, görüşmenin sonunda Yıldız ile yaptığı basın toplantısında Türkiye'den Rusya'ya tavuk ihracatının başlayacağını belirterek, Türkiye'de denetimden geçen 11 üreticinin 6'sında uygun şartların tespit edildiğini söyledi.

    Görüşmelerde doğal gaz sözleşmesinde Türk tarafından geçen yıl "Al ya da öde" sistemiyle ilgili bir talep geldiğini belirten Seçin, Gazprom'un bu konuda bazı kolaylıklar öngördüğünü belirtti.

    Seçin'in Yıldız ile görüşmesinin bir diğer önemli gündem maddesini Rusya'nın Türkiye'de inşa edeceği nükleer santral konusu oluştururken, Rus tarafı Türkiye ile bu alanda ikili işbirliğinin üçüncü ülkelerin katılımıyla yapılabileceğini kaydetti.

    5 Mart: Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in 11-13 Mayıs tarihlerinde yapacağı Türkiye ziyaretinin detaylarını görüşmek için Moskova'ya geldi. Sinirlioğlu'nun Moskova'dan Yukarı Karabağ sorununda ilerleme sağlanması konusunda destek istediği kaydedildi. Ankara, Rusya'nın Kafkaslar'da barışın sağlanması konusunda samimi olduğunu düşünüyor ve Türkiye-Ermenistan arasında devam eden normalleşme sürecine de katkı sağlamasını bekliyor.

    10 Mart: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci başkanlığındaki bir Türk heyeti, Moskova'ya gelerek Mersin Akkuyu nükleer santrali ile ilgili Türkiye'nin taslak anlaşma metnini Rus tarafına iletti. Kilci'nin Moskova temasları sırasında Türk firmalarının ortaklık oranları, elektrik satış fiyatları, hammadde alımı ve inşaatın tamamlanma süreciyle ilgili detayların görüşüldüğü belirtildi. Taraflar, Medvedev'in Türkiye ziyaretinde nükleer anlaşmayı nihai hale getirmeye çalıştı.

    5 Mayıs: Rusya Başbakanı Yardımcısı ve Türkiye-Rusya Karma ekonomik Komisyonu (KEK) eşbaşkanı İgor Seçin, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in 11 Mayıstaki Türkiye ziyareti öncesinde Ankara'ya gitti.

    Transneft ve Rosneft başkanlarının da aralarında bulunduğu üst düzey Rus bürokratlarla Ankara'ya gelen Seçin, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in gelecek hafta Türkiye ziyaretinde imzalayacağı başta Samsun-Ceyhan-Adana Petrol Boru Hattı projesi olmak üzere milyarlarca dolarlık mega projelere son şeklini verdi.

    Enerji Bakanı Taner Yıldız, Seçin başkanlığındaki Rus heyetiyle yapılan KEK görüşmesinin açılışındaki konuşmasında, Türkiye ile Rusya'nın petrol ve gaz dışındaki alanlarda da işbirliği yapmasının önemine işaret etti.

    11 Mayıs: Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev üç günlük resmi ziyaret için Türkiye'ye gitti. Ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Medvedev, iki ülke arasında başta vize muafiyeti ve nükleer santral kurulmasını öngören anlaşmalar olmak üzere 17 önemli metne imza attı.

    Vize anlaşmasıyla iki ülke vatandaşları 90 gün içinde 30 günü geçmeyen seyahatleri için vize almak zorunda kalmayacak. Anlaşma, uygulamanın kötüye kullanımını engelleyecek Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanmasıyla yürürlüğe girecek. Türkiye, Rusya vatandaşlarına vize uygulamasının kaldırılmasıyla ilgili prosedürleri tamamlarken, Rusya, Geri İade Anlaşması henüz imzalanmadığı için vize uygulamasını henüz kaldırmadı.

    Akkuyu'da nükleer santral kurulmasına ilişkin sürecin ilk adımı olan anlaşmanın imzalanması da ziyaretin önemli bir ayağını oluşturdu.

    18 Haziran: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya'nın Davos'a alternatif olarak düzenlediği St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu için geldiği Rusya'da, Seçin ile bir araya gelerek iki ülke ilişkilerini detaylı bir şekilde gözden geçirdi.

    27 Temmuz: Türk-Rus ortaklığı F.O.R.T. Limited Şirketinin Rusya'nın Rostov-Aksay şehrinde kuracağı meyve sebze halinin temeli Devlet Bakanı Zafer Çağlayan tarafından atıldı. 89 bin metrekare üzerine kurulan ve yatırım tutarı 35 milyon dolar civarında olacak halin Şubat ayında faaliyete geçmesi bekleniyor.

    18 Ağustos: Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, müteahhit, müşavir ve yatırımcılardan oluşan bir heyetle Rusya Federasyonu'na bağlı Başkortoston'a gitti. Ziyarete Rus-Türk İşadamları Birliği, inşaat-müteahhitlik, et ürünleri, elektrik, elektronik, makine sanayii ve bankacılık sektöründen 15 firma katıldı.

    3 Ekim: Rusya'daki inşaat sektöründe en büyük Türk firmalarından olan Rönesans Holding, Intercontinental Hotels Group (IHG) ile St. Petersburg'daki ilk Crowne Plaza otelini açmak için imza attı. İlk müşterilerine kapılarını Mart 2011'de açması beklenen 195 odalı otel, 65 milyon avroya mal olacak.

    21 Ekim: DYO Rusya'nın Krasnadar kentinde boya fabrikası açtı. DYO Rusya'da üretime geçerek, ülkenin güneyindeki pazar payını yüzde 25'e çıkarmayı amaçlıyor.

    25 Ekim: Rus Kommersant gazetesi, kriz sonrasında bankacılık sektörüne yönelik ilk yatırımın Türkiye'den geldiğini ve Sofia Bank'ın 39 milyon dolara Türkiye İş Bankasına satılmak üzere olduğunu duyurdu. İş Bankasından yapılan açıklamada da Rusya'da faaliyet gösteren Sofia Bank'ın hissesinin tamamının satın alındığı ve satın alıma ilişkin sözleşmenin Moskova'da imzalandığı kaydedildi.

    1 Kasım: Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı bu yılın ilk 10 ayında geçen yıla kıyasla yüzde 11,54 oranında artarak 2 milyon 996 bin 560'a yükseldi. Rusya, bu yıl Almanya'dan sonra Türkiye'ye en fazla turist gönderen ülke oldu.

    19 Kasım: Rus parlamentosunun alt kanadı Duma, Akkuyu'daki Türkiye'nin ilk nükleer santralinin inşasını öngören anlaşmayı 6'ya karşı 315 oyla onayladı.

    24 Kasım: Rus parlamentosunun üst kanadı olan Federasyon Konseyi de Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu'nun inşasını öngören anlaşmayı kabul etti.

    29 Kasım: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mersin-Akkuyu"da inşa edilecek nükleer santral anlaşmasının, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev tarafından da imzalandığını bildirdi. Mersin-Akkuyu'da 20 milyar dolara inşa edilecek nükleer santral Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak.

    11 Aralık: Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Seçin, İstanbul ziyaretinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Akkuyu nükleer santrali ağırlıkta olmak üzere kapsamlı görüşmeler yaptı. Seçin, Akkuyu'ya kurulacak nükleer santralin kendileri için pilot proje olduğunu, finansmanla ilgili tüm garantiyi kendilerinin sağladığını söyledi. Santralin altyapısı ve inşaatına Türk firmaları dahil olacak.

    Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesine ilişkin de Rusya şirketlerinin katılımına dair kararın her iki ülkenin başbakanları nezdinde alındığını hatırlatan Seçin, bu proje çerçevesinde Rusya tarafının üstlendiği yükümlülükleri tamamen yerine getireceğini bildirdi.




    Türkiye ve Rusya ilişkileri enerji alanında ilerledi Yorumları