Mevlana Müzesi'ne turist akını   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-21-2010 (12:54)   Son Mesaj: 12-21-2010 (12:54)    Cevap: 0    Gösterim: 730  

    12-21-2010

    Mevlana Müzesi'ne turist akını

    Mevlana Müzesi'ne turist akını


    Mevlana'nın 737. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri'nde bu yıl 16 sema gösterisini 50 bine yakın turist izledi.

    AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 7 Aralıkta başlayan Mevlana'yı anma törenleri, her yıl olduğundan daha dolu ve yoğun geçti. Etkinlikler boyunca toplam 16 kez, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni Ahmet Özhan'ın konseri ve ardından Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğunun sema gösterisi yer aldı. Konya Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sema ayinlerini, 50 bine yakın yerli ve yabancı turist izledi.
    Farklı kurum ve kuruluşlarca hat, tezhip, ney, tespih gibi çeşitli dallarda Mevlana Kültür Merkezi'nde açılan 28 sergi de sanatseverlerin beğenisini topladı.

    Törenler çerçevesinde, her gün Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni Ahmet Özhan'ın konserleri ve sema ayinlerinin dışında panel, söyleşi, çalıştay ve tiyatro gösterileri de sunuldu. Bu programlar da, gelen ziyaretçiler tarafından yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

    -MEVLANA MÜZESİ'NE 50 BİNİ AŞKIN YERLİ VE YABANCI TURİST GELDİ

    Törenler için Konya'ya gelen turistlerin ziyaret etmeden geçmedikleri Mevlana Müzesi de bu dönemde yılın en yoğun günlerini yaşadı.Normal zamanda günlük ortalama 1000-1500 turist gelmesine karşın törenler boyunca her gün ortalama 4 bin kişinin ziyaret ettiği müze, 7-17 Aralık tarihleri arasında toplam 52 bin 500 yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edildi. Törenlerin son gününde saat 11.00'den sonra girişlerin ücretsiz olduğu müzeye Şeb-i Arus günü yaklaşık 14 bin kişi geldi.

    Mevlana'nın 'gel' çağrısını duyan dünyanın dört bir yanından insanların akın ettiği Konya'da, oteller de son 4 gün yüzde 100, diğer günler yüzde 90-95 doluluk oranıyla çalıştı. Gelen ziyaretçilerin uğrak yerlerinde biri de yakınlarına bir hediye götürmek için gittikleri müze yakınlarındaki hediyelik eşya dükkanları oldu.

    Lokanta, alışveriş merkezleri, kuyumcu ve diğer iş yerlerine gelen turistler, esnafın bol kazançlı bir dönem geçirmesini sağladı.

    Etkinliklerin son derece olumlu geçtiğini, Konya'ya adeta dünyanın dört bir tarafından turist yağdığını ifade eden Konya Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, hem sema alanının doluluk oranının hem de diğer etkinliklere katılımın yoğun olmasının bu yıl törenlerde çıtayı biraz daha yükselttiğini gösterdiğini bildirdi.

    -OTELLER YÜZDE 100 DOLULUK ORANIYLA ÇALIŞTI

    Bu yıl sema törenleri için 50 bine yakın ziyaretçi aldıklarını dile getiren yetkililer, gelen yabancıların sayısında da geçen yıla oranla yüzde 50 oranında artış olduğunu, bunun sevindirici bir gelişme olduğunu bildirdi.

    Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Konya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Atilla Özdemir de bu sene törenler nedeniyle otellerin yüzde 100 doluluk oranıyla çalıştığını bildirdi.

    Konya'da 2 adet 5 yıldızlı, 4 adet 4 yıldızlı, 6 adet 3 yıldızlı otelin yanı sıra çok sayıda otel, pansiyon ve kamuya ait konaklama tesisi bulunduğunu ifade eden Özdemir, özellikle törenlerin son 4 günü hiçbir otel ve konaklama tesisinde boş yer kalmadığını, gelen ziyaretçilerin bazı ilçelerdeki tesislere yönlendirildiğini söyledi.

    Törenlerde, son günün dışındaki günlerde ise doluluk oranının yüzde 90-95'lerde seyrettiğini anlatan Özdemir, Mevlana'nın her geçen yıl daha iyi anlaşılmaya başlandığını, bunun da gelen ziyaretçilerin sayısını artırdığını bildirdi.




    Mevlana Müzesi'ne turist akını Yorumları