2010, Türkiye-AB ilişkilerinin kopmadan incelmeye devam ettiği bir yıl olarak tarihe geçti. Siyasi engellemeler nedeniyle iyice yavaşlayan katılım müzakerelerinde 2010 yılında tek bir fasıl açılabildi.
2010, Türkiye-AB ilişkilerinin kopmadan incelmeye devam ettiği bir yıl olarak tarihe geçti.
Siyasi engellemeler nedeniyle iyice yavaşlayan katılım müzakerelerinde 2010 yılında tek bir fasıl açılabildi.
Türkiye'deki reformlara destek vermeye devam eden AB, anayasa değişikliklerini olumlu bularak yeni anayasa talep etti.
Türkiye ve AB, ortak çıkarı ilgilendiren dış politika konularında diyaloğu yoğunlaştırdı.
Bu dönemde Türkiye-AB ilişkilerini ilgilendiren önemli gelişmeler şöyle:
12 Ocak: AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle, yeni göreviyle ilgili Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi'ndeki mülakatında Türkiye'nin katılım müzakerelerini ilerletme vaadinde bulundu.
13 Ocak: Türkiye'deki Avrupa Birliği projelerini denetleyen, merkezi Lüksemburg'da bulunan AB Sayıştayı, strateji eksikliği eleştirisinde bulundu.
2 Şubat: Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Helene Flautre ve AP Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt ile görüşerek, Genel Kurul'daki oylama öncesinde AP Türkiye karar taslağında özellikle Kıbrıs sorunuyla ilgili paragrafın değişiklik önergeleriyle dengeli hale getirilmesini talep etti.
8 Şubat: AB'nin üye ve aday ülkelerde yaptırdığı Eurobarometre kamuoyu araştırmasına göre, halinden memnun olanlar Türkiye'de yüzde 60'a ulaşırken, Bulgaristan'da yüzde 38, Macaristan ve Yunanistan'da yüzde 49, Romanya'da yüzde 52 ve Letonya'da 59'da kaldı.
10 Şubat: AP Türkiye Raportörü Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye kararı, AP'nin Strasbourg'daki genel kurulunda kabul edildi. Türkiye'yi demokratikleşme ve yargı reformu konusunda teşvik eden, Ergenekon davasının Türkiye'de demokratik kurumların işleyişi ve hukukun üstünlüğüne güveni artırmak için fırsat olduğunu belirten kararın Kıbrıs paragrafında, Kıbrıs'taki Türk askerlerinin derhal geri çekilmesi ve kapalı Maraş'ın Rumlara iadesinin talep edilmesine Ankara sert tepki gösterdi.
22-23 Şubat: Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu'nun (KPK) 63. toplantısına AP evsahipliği etti. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AB Genişleme Komiseri Stefan Füle'nin de katıldığı toplantıda yargı reformu ve demokratik açılım tartışıldı.
14-16 Mart: Ankara'ya ilk resmi ziyaretini yapan AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Füle, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile görüştü.
16 Mart: AP Uluslararası Ticaret Komitesi'nde AB ve Türkiye arasında ekonomik ve ticari ilişkiler tartışıldı.
17 Mart: Yeni fikirlerin ürün ve hizmet olarak artı değer yaratan hasılata dönüştürülmesi olan inovasyonda Türkiye'nin AB ortalamasından en az 3 kat hızlı gelişme göstererek farklı hızla kapattığı belirtildi.
17 Mart: AP'de hemen her gruptan 50 civarında milletvekilinin katılımıyla Türkiye Dostları grubu kurularak başkanlığına eski Slovenya Başbakanı Alojz Peterle getirildi.
23 Mart: Brüksel'i ziyaret eden Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomi ve parasal işlerden sorumlu AB Komisyonu Üyesi Olli Rehn, sanayi ve girişimcilikten sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Antonio Tajani ve rekabetten sorumlu AB Komisyonu Üyesi Joaquin Almunia ile görüştü.
24-25 Mart: Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, AP'deki siyasi grupların başkanlarının yanı sıra nda AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Füle, enerjiden sorumlu üyesi Günther Öttinger ve iç pazardan sorumlu üyesi Michel Barnier ile görüştü.
13 Nisan: Brüksel'i ziyaret eden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz ve Avrupa Sosyalist Partisi Başkanı Poul Nyrup Rasmussen'le görüşmelerde bulundu.
21 Nisan: Dışişleri Bakanı Davutoğlu, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Stefan Füle'yle görüştü.
29 Nisan: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen "AB Yolunda Türk Kadını" panelinde yaptığı konuşmada, kadın hakları konusunda hassas olan Avrupa'ya Afganistanlı, Iraklı ve Filistinli kadınların yaşadığı dramı da görmesi çağrısında bulundu.
10 Mayıs: Türkiye-AB Ortaklık Konseyi'nin 48'inci toplantısı, Brüksel'de Davutoğlu ve Bağış'ın da katılımıyla yapıldı.
18 Mayıs: AB ekonomi ve maliye bakanlarının aday ülkelerle diyalog toplantısına katılan Babacan, "AB'nin Türkiye ekonomisine artık gıptayla baktığını" söyledi.
31 Mayıs: AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Ashton, Gazze'ye insani yardım götüren gemilere İsrail'in uluslararası sulardaki kanlı baskınının ardından ilk açıklamasında, olayın İsrail makamları tarafından soruşturulmasını istedi. Aynı gün Brüksel'de olağanüstü toplanan AB büyükelçilerinin ortak açıklamasında, "AB, gemidekiler arasında çok sayıda kurban bırakan şiddet kullanımını kınar, olaylara ve çevresindeki şartlara derhal, tam ve tarafsız soruşturma talep eder" denildi.
8-9 Haziran: Başmüzakereci Bağış, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu'nda temaslarda bulunarak muhataplarına AB'nin "Akdeniz'de yaşanan insanlık dışı korsanlık çabasına ve katliama duyarsız kalmaması gerektiği" mesajını iletti.
10 Haziran: ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in AB'yi "Türkiye'yle bağlarını artırma konusunda istekli olmamamla" suçlaması üzerine AB Komisyonu, "Müzakereleri ilerletmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz" açıklaması yaptı.
22 Haziran: Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, AB Komisyonu'nun ticaretten sorumlu üyesi Karel De Gucht'la bir araya geldi.
22-23 Haziran: Füle, İstanbul'daki Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) zirvesine katıldı.
30 Haziran: Gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı faslı müzakerelere açıldı. Fasıl açılışı için Brüksel'de düzenlenen hükümetlerarası konferansa Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Başmüzakereci Bağış ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile AB Dönem Başkanı İspanya'nın Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ve AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle katıldı. Gıda güvenliğiyle birlikte Türkiye'nin 2005 yılında tarama süreciyle başlayan AB katılım müzakerelerinde açtığı fasıl sayısı 13'e ulaştı.
13 Temmuz: Türkiye-AB siyasi diyalog toplantısı, İstanbul'da Davutoğlu, Bağış, Ashton ve Füle'nin katılımıyla yapıldı.
14-15-16 Temmuz: Adalet Bakanı Ergin, AB içişleri ve adalet bakanlarının gayrı resmi toplantısına katıldı, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu'nda temalarda bulundu.
10 Ağustos: AB Dönem Başkanı Belçika'nın Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Steven Vanackere, Ankara'da temaslarda bulundu.
6-7 Eylül: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AB enerji bakanlarının gayrı resmi toplantısına katıldı ve AB Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Öttinger'le görüştü.
11 Eylül: Davutoğlu, AB dışişleri bakanlarının "Gymnich" gayrı resmi toplantısına katıldı ve bazı ikili temaslarda bulundu.
13-14 Eylül: Brüksel'i ziyaret eden KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Genişleme Komiseri Stefan Füle, AB Dönem Başkanı Belçika'nın Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Stefan Vanackere ve AP Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz ile görüştü.
14 Eylül: İçişleri Bakanı Beşir Atalay, AB Dönem Başkanı Belçika'nın ev sahipliğinde düzenlenen "İltica Sürecinde Kalite ve Verimlilik" konulu bakanlar konferansına katıldı ve ikili temaslarda bulundu.
15-16-17 Eylül: Brüksel'i ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Füle, Schulz ve Poul Nyrup Rasmussen'le görüştü.
21 Eylül: Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, AB tarım bakanlarının, dönem başkanı Belçika'nın La Hulpe kentindeki gayrı resmi toplantısına katıldı.
21 Eylül: Raportörlüğünü Türk asıllı Bulgar Liberal Metin Kazak'ın yaptığı Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkiler raporu, Avrupa Parlamentosu genel kurulunda kabul edildi. Kabul edilen değişiklik önergeleriyle raporda Türkiye'den limanlarını derhal Kıbrıs Rum kesimine açması çağrısı istenerek, aksi halde müzakere sürecinin daha da olumsuz etkileneceği tehdidine yer verildi.
28-29-30 Eylül: Egemen Bağış, Füle, Schulz, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre, Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Rebecca Harms, Muhafazakarlar ve Reformistler Grubu Başkanı Michal Tomasz Kaminski ve Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Mario Mauro ile görüştü.
29 Eylül: Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Avrupa Parlamentosu'nda, KOBİ'lerin krizin üstesinden gelmedeki rolü konulu toplantıda konuşma yaptı.
18 Ekim: AP Hukuk İşleri Komitesi, AB Komisyonu'nun "oy çokluğu" görüşüne rağmen KKTC'ye doğrudan ticaret tüzüğünde üye ülkelerin "oybirliğiyle" karar alması yönünde görüş bildirdi.
23 Ekim: Füle, İstanbul'da British Council, AB Türkiye Delegasyonu ve Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı tarafından ortaklaşa düzenlenen 7. Boğaziçi Konferansı'nda yaptığı konuşmada, sivil bir anayasanın Türkiye'nin AB standartlarıyla uyumlu bir demokrasi olabilmesi için en önemli adım olduğunu vurguladı.
26-27 Ekim: Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu'nun 65. toplantısına Avrupa Parlamentosu evsahipliği yaptı.
9 Kasım: AB Komisyonu'nun hazırladığı İlerleme Raporu ve Genişleme Stratejisi yayımlandı. İlerleme raporunda, "Ergenekon davası ve diğer darbe planlarına yönelik soruşturmaların Türkiye'de demokratik kurumların işleyişine ve hukukun üstünlüğüne güveni artırmak için hala fırsat olduğu" vurgulanırken; Genişleme Stratejisi'nde, "Yepyeni sivil bir anayasa, Türkiye'de demokrasinin Avrupa standartlarıyla uyumlu şekilde daha da güçlendirilmesi için sağlam bir temel oluşturacak" ifadesi kullanıldı.
16 Kasım: Fener Rum Patrikhanesi'ne bağlı Amerika ve Avrupa Ortodoks kiliseleri, Avrupa Parlamentosu'nda düzenledikleri "Dini Özgürlükler: Türkiye'nin AB'ye Köprüsü" konferansında, Türkiye'deki dini azınlıklar için olağanüstü çalışmaları ve farklı kültürler ve medeniyetler arasında karşılıklı anlayış köprüsü kurması nedeniyle Egemen Bağış'a ödül verdi.
29 Kasım: AB Komisyonu'nun güz ekonomik tahminler raporunda Türkiye'nin bu yılki büyüme tahminini yüzde 4,7'den yüzde 7,5'e ve gelecek yıl için büyüme tahmini yüzde 4,5'ten yüzde 5,5'e yükseltildi.
30 Kasım: Egemen Bağış ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katılımıyla AP'de düzenlenen törende, 2012 Avrupa Spor Başkenti seçilen İstanbul'a sertifikası verildi.
8 Aralık: AP Türkiye Raportörü Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye karar taslağında, Kıbrıs'ta süren kapsamlı çözüm müzakerelerini aktif katkılarla desteklemesi talep edilen Türkiye'ye "derhal askerlerini çekmeye başlayarak müzakereler için uygun atmosfer oluşturulmasını kolaylaştır" çağrısı yapıldı.
14 Aralık: AB dışişleri bakanları, Türkiye'nin limanlarını Kıbrıs Rum kesimi gemilerine açmamasını "derin üzüntüyle" not ederken, ilave yaptırıma gerek görmedi. Dışişleri bakanlarının genişleme kararlarında, Türkiye'nin müzakere sürecine ve siyasi reformlara bağlılığını sürdürmesi memnuniyetle karşılanarak 12 Eylül'deki halk oylamasıyla kabul edilen anayasa paketinin "doğru yönde atılmış önemli bir adım olduğu" vurgulandı.