NATO'nun 19-20 Kasımdaki Lizbon Zirvesinde, İttifakın geleceğini şekillendiren yeni stratejik konsept ve füze savunma sistemi gibi kritik kararlarda Türkiye taleplerini kabul ettirdi.
Türkiye-NATO ilişkileri bağlamında 2010 yılında yaşanan gelişmelerin kronolojik sıralaması şöyle:
26-27 Ocak: Üye ülkelerin Genelkurmay Başkanlarından oluşan NATO Askeri Komitesi, Brüksel'deki NATO karargahında toplanarak Afganistan başta olmak üzere devam eden operasyonları, Rusya ile askeri işbirliğini ve NATO'nun yeni stratejik konseptini tartıştı.
27-28 Ocak: İngiltere, Afganistan ve Birleşmiş Milletler'in Londra'da ortaklaşa düzenlediği Afganistan konferansına 70'ten fazla ülkeden Dışişleri Bakanları ile AB, NATO ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşların temsilcileri katıldı. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun temsil ettiği konferansta Kabil yönetimi Afganistan'ın güvenliğini kademeli olarak uluslararası güçten devralmayı kabul ederek Taliban militanlarını direnişten vazgeçirmek için mali teşvikleri de içeren diyalog sürecini başlattı.
4-5 Şubat: NATO Savunma Bakanları, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün davetiyle İstanbul'da düzenlenen gayriresmi toplantıda Afganistan, yeni stratejik konsept ve NATO'da reformu tartıştı.
27 Mart: NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, ABD düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonunun düzenlediği Brüksel Forumunda yaptığı konuşmada, AB-NATO işbirliğinin ilerletilmesi için AB'ye, Türkiye'yi Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikasına (AGSP) dahil etmesi, Türkiye ile AB arasında güvenlik anlaşması imzalanması ve AB misyonlarında AB üyesi olmayan Avrupalı NATO müttefiklerine söz hakkı vermesi çağrısında bulundu.
22-23 Nisan: NATO Dışişleri Bakanlarının Estonya'nın başkenti Tallinn'deki toplantısında Türkiye'nin ısrarlı çabalarıyla Bosna-Hersek, NATO Üyelik Eylem Planına (MAP) dahil edildi.
5-6 Mayıs: NATO askeri komitesinin bahar toplantısında devam eden askeri operasyonlar ve NATO'nun dönüşümü tartışıldı. Toplantıda Türkiye'yi temsil eden dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, NATO ile Ukrayna arasında hava trafik durumu bilgi paylaşımı anlaşmasını NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Oramiral Stavridis ve Ukrayna Genelkurmay Başkanı İvan Svida ile birlikte imzaladı. Karadeniz üzerindeki hava sahasının kontrolüne olumlu katkı yapacak ve potansiyel hava sahası ihlallerini en aza indirecek anlaşmanın uygulanmasında Türkiye'nin NATO üyesi olarak "kolaylaştırıcı" rolünü oynayacağı açıklandı.
17 Mayıs: Eski ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın başkanlık ettiği, aralarında emekli Büyükelçi Ümit Pamir'in de bulunduğu 12 uzmandan oluşan NATO nitelikli uzmanlar grubu, NATO'nun gelecek 10-15 yılını şekillendirecek yeni stratejik konsept taslağını hazırlayarak İttifaka sundu.
25 Mayıs: AB ve NATO danışma toplantısının ardından AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile ortak basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Rasmussen, NATO-AB işbirliğinin geliştirilebilmesi için AB'nin Türkiye'nin endişelerini gidermesini istedi.
1 Haziran: NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Türkiye'nin çağrısıyla, Gazze'ye yardım götüren gemilere İsrail saldırısını görüşmek için toplanan Kuzey Atlantik Konseyinin ardından yaptığı açıklamada, İsrail'den "sivilleri ve gemileri derhal bırakmasını" istedi, ayrıca olaylarla ilgili derhal tarafsız, güvenilir ve şeffaf soruşturma çağrısı yaptı.
10-11 Haziran: NATO Savunma Bakanları Afganistan, füze kalkanı ve NATO'nun reformu gündemiyle toplandı. Toplantıda Türkiye'yi temsil eden Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile görüşmesinde İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını görüştü.
16 Temmuz: Savunma politikası ve planlamasından sorumlu NATO Genel Sekreter Yardımcılığına Cumhurbaşkanlığının eski dış politika başdanışmanı Büyükelçi Hüseyin Diriöz atandı.
15 Eylül: Amerikan düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonunun (GMF) Transatlantik Trendler anketine göre NATO üyeliğini destekleyen Türklerin oranı 2004 yılında yüzde 53 iken 2010 yılında yüzde 30'a kadar indi.
7 Ekim: NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Lizbon zirvesi öncesinde görüş alışverişi için Ankara'yı ziyaret etti.
14 Ekim: NATO Dışişleri ve Savunma Bakanları, İttifakın tarihi önemdeki Lizbon Zirvesine hazırlık için toplandı. ABD Savunma Bakanı Robert Gates, füze savunma sistemi için Türkiye'ye baskı yapmadıklarını açıkladı. Toplantıda Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile birlikte Türkiye'yi temsil eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin NATO'da, Soğuk Savaş döneminde olduğu gibi bir cephe ülkesi olarak algılanmasını kabul etmeyeceklerini vurguladı. NATO toplantısının ardından Davutoğlu ve Gönül, Amerikalı meslektaşları Hillary Clinton ve Robert Gates ile dörtlü bir görüşmede bir araya geldiler.
19-20 Kasım: NATO devlet ve hükümet başkanlarının Lizbon Zirvesinde İttifakın gelecek 10-15 yılını şekillendirecek yeni stratejik konsept kabul edildi. NATO bünyesinde füze savunma sistemi kurulması kararlaştırılırken Türkiye'nin talebi üzerine hiçbir ülke tehdit gösterilmedi. Zirve kararlarında, NATO füze savunma sisteminin yaygınlaşan balistik füze teknolojisi tehdidine karşı ''NATO'nun Avrupalı halkları, toprakları ve güçlerinin tamamını kapsayacağı ve koruma altına alacağı'' vurgulanarak, bu kapsamda ''NATO'da güvenliğin bölünmezliği, NATO dayanışması, risk ve sorumlulukların adil paylaşımı ve makul sınama'' ilkelerine dayanılacağı kaydedildi. Zirvede Türkiye'yi temsil eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''İlkeli pozisyonumuz NATO'nun prestijini korudu'' dedi.