Türkiye ABD ilişkilerini koparan olay   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-21-2010 (13:37)   Son Mesaj: 12-21-2010 (13:37)    Cevap: 0    Gösterim: 684  

    12-21-2010

    Türkiye ABD ilişkilerini koparan olay

    Türkiye ABD ilişkilerini koparan olay


    Türk-Amerikan ilişkileri, 2010 yılının ilk aylarında, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına destek veren tasarının kabul edilmesiyle sarsıldı.

    Amerikan yönetimi, tasarının 4 Martta görüşülmesine birkaç saat kala, Kongreye tasarının geçirilmemesi çağrısında bulundu.
    İran'ın nükleer dosyası ve İsrail'in 31 Mayısta Mavi Marmara gemisine düzenlediği kanlı baskın da Türk-Amerikan ilişkileri bağlamında en çok konuşulan konular arasında yer aldı.

    İkili ilişkilerdeki önemli gelişmelerin kronolojik sıralaması şöyle:

    OCAK

    23 Ocak: ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Mike Hammer, Washington'daki Yabancı Basın Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'yi önemli stratejik ortak olarak gördüğünü belirterek, "Bu stratejik ortaklığı daha fazla derinleştirmek bizim çıkarımıza ve umuyoruz ki bu yıl ilişkilerde daha da ilerleme sağlandığını görmeye devam edeceksiniz" dedi.

    26 Ocak: ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, Türkiye ve Ermenistan'ın, imzaladıkları protokollerden kaynaklanan taahhütlerini yerine getirme yolunda adımlar atmalarının önemli olduğunu söyledi.

    29 Ocak: ABD'nin Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Richard Morningstar, Amerikan Gelişim Merkezi adlı düşünce kuruluşunda yaptığı açıklamada, "Türkiye ile Azerbaycan'ın Şah Deniz gazının satın alımı ve transit koşulları konusunda anlaşma sağlayamamalarının hayal kırıklığı yarattığını" söyledi. Morningstar, "anlaşmaya varmada gecikmenin daha da sürmesinin, Güney Koridorunun kilit parçasını hayata geçirmede fırsat penceresini kapatabileceğini" belirtti.

    ŞUBAT

    2 Şubat: ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Türkiye ve Ermenistan'ın geçen 2009 Ekim ayında imzaladıkları protokolleri onaylayarak hayata geçirmesi ve bu sürecin diğer konulardan bağımsız olarak ilerlemesi gerektiğini söyledi.

    ABD'nin Avrupa'ya kurmayı planladığı füze savunma sistemine ilişkin olarak da Gordon, projenin tüm NATO müttefiklerini kapsayacak şekilde tasarlandığını, sistemlerin nerelere yerleştirileceği konusunda ise farklı ülkelerle görüşmelerinin sürdüğünü bildirdi.

    4 Şubat: ABD'nin Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke, Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) bünyesinde, bu ülkedeki operasyonlar açısından Türkiye'nin oynadığı rolden daha önemli role sahip başka ülke düşünemediğini söyledi.

    12 Şubat: ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, Türkiye'nin İran dahil olmak üzere bölgedeki meselelerin çözümüne katkı sunma çabası çerçevesinde oynadığı role değer verdiklerini belirtti.

    17 Şubat: Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve beraberindeki bakanlık heyeti, Washington'da ABD Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyinde 3 gün süren temaslarını tamamladı.

    22 Şubat: ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Harvard Üniversitesinde verdiği konferansta, Türkiye'nin AB üyeliğine olan güçlü desteklerinin sürdüğünü bildirdi.

    24 Şubat: ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, Türkiye'de ''Balyoz Planı'' iddiaları çerçevesinde yaşanan son gelişmelerle ilgili olarak, ''Türkiye'de olanların tabii ki farkındayız ve bunun şeffaf bir süreçle ve Türk yasalarına uygun olarak yürütüldüğünü görmek istiyoruz'' dedi.

    25 Şubat: ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesinde 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına destek veren tasarının 4 Martta görüşülüp oylanacağı açıklandı.

    Türkiye'nin yeni Washington Büyükelçisi Namık Tan, ABD Başkanı Barack Obama'ya güven mektubunu sundu.

    26 Şubat: ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin oturumunda milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, Türk ve Ermeni halklarının, geçmişleriyle ilgili gerçeklerini, ilerlemeye dönük çabalarının bir parçası olarak kendilerinin ele alması gerektiğini belirterek, "Bu ruhla Türkiye ve Ermenistan'a çabalarında yardım etmek için çok sıkı çalışıyoruz, bu çabalara olan desteğimizi sürdürmeyi ve hiçbir şekilde başka yönlere çekilmemesini arzu ediyoruz " dedi.

    MART

    1 Mart: TBMM'den iki ayrı heyet, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde görüşülecek Ermeni tasarısına karşı lobi faaliyetinde bulunmak üzere Washington'a geldi.

    2 Mart: Washington'da temaslarda bulunan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, düzenlediği basın toplantısında, 1915 yılı olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarıyla ilgili olarak, "ABD yönetiminin önümüzdeki 2-3 günlük sürede daha da fazla çaba göstererek, gerekli girişimlerini yapmasını arzu ediyoruz ve bekliyoruz" dedi.

    3 Mart: ABD'de savunma, havacılık ve uzay endüstrisi alanlarındaki önde gelen şirketler, Temsilciler Meclisi milletvekillerini, Dış İlişkiler Komitesinde görüşülecek Ermeni tasarısını reddetmeye çağırarak, tasarının geçmesinin Türkiye'ye ihracatı tehlikeye atacağı uyarısında bulundu.

    4 Mart: Amerikan yönetimi, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde Ermeni tasarısının görüşülmesine birkaç saat kala, Kongreye, Ermeni iddialarının tanınmasına ilişkin tasarının geçirilmemesi çağrısında bulundu.

    ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, Ermeni iddialarının tanınmasına ilişkin tasarıyı 22'ye karşı 23 oyla kabul etti.

    ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Kongrenin 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarını içeren tasarı üzerinde bir tesirde bulunmayacağına ve bulunmaması gerektiğine inandıklarını belirterek, ilgili tüm taraflara bunu açıkça dile getirdiklerini söyledi.

    6 Mart: 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesinde onaylanmasının ardından, istişare için Türkiye'ye çağrılan Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, ABD'den ayrıldı.

    Amerikan yönetiminden üst düzey bir yetkili, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde kabul edilen Ermeni tasarısının Kongrede daha ileri safhalara götürülmemesi yönünde Kongre liderleriyle anlayış içinde olduklarını ifade etti.

    9 Mart: ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Washington'da temaslarda bulunan Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs'taki iki lideri, "birlikte yürüttükleri sıkı çalışmalar ve kaydettikleri ilerlemeler" için övdü. Papandreu da Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs'ın, eski düşmanların da en iyi birer ortak olabileceklerini dünyaya gösteren, barış ve istikrarın bir modeli olmasını arzuladıklarını belirtti.

    10 Mart: Washington Post-Newsweek grubunun dış politika, diplomasi ve strateji dergisi Foreign Policy, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu, "Dünyanın Kissinger'ları" olarak nitelediği 4 devlet adamından oluşan listeye dahil etti.

    11 Mart: ABD Dışişleri Bakanlığının 2009 yılı İnsan Hakları Raporunda, Türkiye'de sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasını yasaklayan düzenleme, ifade özürlüğü ve Türkçe dışındaki diğer dillerin kullanımı gibi konularda yıl içinde olumlu gelişmeler yaşandığı, ancak hükümet ve devlet bürokrasisinin bazı yetkililerinin açıklamalarının, bazı gözlemcilerce, yargının bağımsızlığını etkileme amaçlı olduğuna inanıldığı belirtildi.

    12 Mart: ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin Ermeni tasarısını kabulünün ertesinde, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulunun 16-17 Martta Washington'a yapmayı planladığı ziyaret ertelendi.

    19 Mart: Amerikan-Türk Konseyi (ATC) ile Türk-Amerikan İş Konseyi (TAIK) tarafından, Türk-Amerikan ilişkileri konusunda 11-14 Nisan günlerinde Washington'da düzenlenmesi öngörülen 29. yıllık konferansın, ertelendiği bildirildi.

    20 Mart: ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'yi ziyaret etmeyi düşünen ya da Türkiye'de bulunan vatandaşlarını olası terör ve şiddet eylemleri konusunda uyardı.

    23 Mart: Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA), ABD Başkanı Barack Obama'ya mektup göndererek, Ermeni iddialarını içeren tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kuruluna getirilmemesi yönünde kamuoyuna açıklama yapmasını istedi.

    25 Mart: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, "Woodrow Wilson Ödülü"ne layık görüldü.

    30 Mart: ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın telefon görüşmesinde, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın geri gönderilmesi konusunun da konuşulduğunu, bu konudaki kararı Türkiye'nin vereceğini söyledi.

    NİSAN

    8 Nisan: Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, Washington'da çeşitli düşünce kuruluşları, iş adamları ve Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilileriyle temaslarda bulundu.

    9 Nisan: Sesi ve yorumuyla pop müziğin beğenilen sanatçılarından Sertab Erener ve besteleriyle sevilen birçok parçaya imza atan Demir Demirkan, Washington'da beraber sahneye çıktılar.

    Washington Post gazetesinde yayımlanan yarım sayfalık Türkiye haberinde, Türkiye'nin komşularına kültürel etkisini de ihraç etmeye çalıştığı ve oyuncu Kıvanç Tatlıtuğ'un Türkiye'nin bölgedeki çıkarlarının ve turizminin tanıtımında çok etkili olduğu görüşü savunuldu.

    12 Nisan: ABD Başkanı Barack Obama'nın ev sahipliğinde, 47 ülkenin liderinin nükleer güvenlik, nükleer terörizm tehdidi ve dünya genelindeki nükleer materyallerin güvence altına alınmasının yollarını ele aldığı ve Türkiye'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil ettiği Nükleer Güvenlik Zirvesi, Washington'da başladı.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Nükleer Güvenlik Zirvesi sırasında Washington Kongre Merkezinde bir görüşme yaptılar.

    Görüşmede, Erdoğan'ın Sarkisyan'a gönderdiği mektubun detaylı bir şekilde ele alındığı belirtildi.

    13 Nisan: ABD Başkanı Barack Obama, Washington'da Ermenistan Cumhurbaşanı Serj Sarkisyan ile görüştü. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Obama, görüşmede Türkiye ve Ermenistan'a, ''ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinin ilerletilmesi'' çağrısında bulundu.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CNN televizyonuna verdiği mülakatta, Türkiye'nin İran ile 17'inci yüzyıldan bu yana stratejik ittifakının olduğunu belirterek, bu ülkenin nükleer faaliyetlerinden kaynaklanan soruna diplomatik çözüm bulunmasını istediğini söyledi.

    Nükleer Güvenlik Zirvesi için Washington'da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ile görüştü. Edinilen bilgiye göre, görüşmede İran'ın nükleer dosyası ağırlıklı olarak masaya yatırıldı.

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Washington'daki Nükleer Güvenlik Zirvesi sırasında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüştü. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, görüşmenin özellikle Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesi süreci üzerine odaklandığını belirtti.

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan, Washington'daki Nükleer Güvenlik Zirvesi sırasında biraraya geldi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Burak Özügergin, görüşmenin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan arasında düzenlenen görüşmenin devamı niteliğinde olduğunu açıkladı.

    14 Nisan: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Washington'da yabancı gazetecilere yönelik düzenlediği basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin, İran'a yönelik tartışılan yaptırımlar konusunda Konseyin diğer üyelerini bilgilendirmediğine işaret etti. Davutoğlu, İran'ın düşük ölçekte zenginleştirilmiş uranyumu işlenmesi için yurt dışına göndermesini içeren anlaşmanın yeniden canlandırılmasının hala mümkün olduğuna inandığını bildirdi.

    Beyaz Saray, Nükleer Güvenlik Zirvesi sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında yapılan görüşmeye dair açıklama yaptı. Açıklamaya göre Obama, Erdoğan'ın Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleştirilmesi çabalarına olan desteğini ve takdirini iletti ve "gelecek nesillerin yararı için" protokollerin onaylanması doğrultusunda ilerlenmesi gerektiğini söyledi.

    14 Nisan: IMF Dış İlişkiler Direktörü Caroline Atkinson, Türkiye'nin finansal desteğe ihtiyacı olmadığını ve krizden başarıyla çıktığını söyledi.

    14 Nisan: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Washington'daki temasları kapsamında, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüştü. Clinton, Dışişleri Bakanlığındaki görüşmeden önce yaptığı açıklamada, Türkiye ile çok güçlü ikili ilişkilere sahip olduklarını, bu ilişkilerin daha da güçlenmekte olduğunu söyleyerek, "Türkiye ile ele alacağımız çok önemli konular var" dedi.

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Washington'da düzenlediği basın toplantısında, İran'a yönelik olası yeni yaptırımlar konusunda diplomasi kanallarının yeterince etkin şekilde işletildiği kanaatinde olmadığını belirterek, "Daha da etkin şekilde işletirsek bir çözüm bulacağımıza inanıyorum" dedi.

    18 Nisan: ABD'de düzenlenen Houston Film Festivalinde Amerikalılardan büyük ilgi gören "Eşrefpaşalılar" filmi, Jüri Özel Ödülünü kazandı.

    20 Nisan: G-20 ülkelerinin ilk çalışma ve istihdam bakanları toplantısı, ABD Çalışma Bakanı Hilda Solis'in ev sahipliğinde Washington'da başladı. Toplantıda Türkiye'yi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir temsil etti.

    21 Nisan: Uluslarası Para Fonu'nun (IMF) ''Dünya Ekonomik Görünümü''raporunda, Türkiye ekonomisi, bu yıl yüzde 5,2, 2011'de de yüzde 3,4 büyüyeceği öngörüsüne yer verildi. IMF'nin raporunda yer alan Avrupa ülkeleri arasında Türkiye, 2010 yılı büyüme öngörüsüyle, en fazla büyüme olması beklenen ülke konumunda yerini aldı.

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Washington'da düzenlenen G-20 ülkeleri çalışma bakanları toplantısı sırasında yaptığı banttan sunuşta, dünyada küresel yönetişimin yetersiz olduğunu belirterek, "Özellikle G-20 platformunun ortaya koyacağı çabalarla, küresel yönetişimi daha etkin hale getirebilir ve bu, tüm dünyada ortaya çıkan ve sadece mali ve ekonomik alanla sınırlı kalmayan küresel krizin etkilerini çözmede daha büyük bir sorumluluk üstlenmemize sebebiyet verebilir" dedi.

    22 Nisan: Türkiye'yi Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın temsil ettiği G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı, ABD'nin başkenti Washington'da başladı.

    24 Nisan: ABD Başkanı Barack Obama, 24 Nisan başkanlık açıklamasında, 1915 olayları için, geçen yıl olduğu gibi, Türkçeye "büyük felaket" olarak çevrilen Ermenice "Meds Yeghern" sözüne yer verdi.

    ABD'deki en büyük Ermeni kuruluşlarından Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), Obama'nın 24 Nisan açıklaması karşısında hayal kırıklığını dile getirdi.

    26 Nisan: ABD Başkanı Barack Obama'nın Müslüman dünyasına yönelik açılımlarından biri olan Girişimcilik Zirvesi, Washington'da başladı. Zirvede Türkiye'yi yiyecek dağıtımından yüksek teknolojiye kadar farklı sektörlerden 6 girişimci temsil etti.

    27 Nisan: ABD Başkanı Barack Obama, bir sonraki Girişimcilik Zirvesinin gelecek yıl Türkiye'de düzenleneceğini açıkladı.

    MAYIS

    4 Mayıs: BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopterin düşmesi sonucu yaralanan ve günlerce aramalardan sonra ölü bulunan gazeteci İsmail Güneş'in adı ABD'deki Gazeteciler Anıtına yazıldı.

    ABD'de Türk-Amerikan toplumunun ABD siyasetindeki etkinliğini artırmak için "10.000 Türk" kampanyası başlatıldı.

    6 Mayıs: Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Washinton'da temsilcilik açtı.

    7 Mayıs, ABD'nin Los Angeles kentinde Pasifika Enstitüsü tarafından Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali düzenlendi.

    13 Mayıs: ABD'nin farklı bölgelerinde faaliyet gösteren 6 Türk federasyonu, "Türki-Amerikan Federasyonları Asamblesi" adıyla tek çatı altında toplandı.

    17 Mayıs: ABD yönetimi, Türkiye, İran ve Brezilya arasında sağlanan uranyum takasına ilişkin anlaşma ile ilgili olarak, İran'ın takas için uranyumunu göndermesinin "olumlu bir adım" olacağını, ancak ciddi kaygıların devam ettiğini bildirdi.

    19 Mayıs: Washington'da temaslarda bulunan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın İran'a yeni yaptırımlar uygulanması konusunda bir BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı hazırladıkları açıklamasıyla ilgili olarak, "Eğer bu karar tasarısı oylamayla sonuçlanacaksa zamanlaması yanlıştır. Çünkü Tahran'da varılan anlaşmayla aslında ambargo şartları, yeni bir karar tasarısının şartları ortadan kalkmıştır" dedi.

    19 Mayıs: Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Washington'daki temasları çerçevesinde, ABD Ticaret Temsilcisi Ron Kirk ile görüştü. Çağlayan, Amerikan-Türk Konseyi (ATC) ile Türk-Amerikan İş Konseyince (TAIK) düzenlenen yemekte yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Amerikan firmalarını başka bölgelere açabilecek lojistik ve coğrafi konuma sahip, en rahat yatırım yapabilecek ülke olduğunu belirterek, iki ülkenin firmalarının, kimya, otomotiv, elektronik, makine teçhizatı, müteahhitlik sektörü başta olmak üzere birçok sektörde ortak işbirliği yaparak üçüncü ülkelerde ciddi manada söz sahibi olması gerektiğini söyledi.

    20 Mayıs: Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesinde İran'a yaptırımlar konusunda yeni bir BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı üzerindeki müzakerelerin devam edeceğini söyledi.

    21 Mayıs: ABD'de bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı James Steinberg, Adalet Bakanı Eric Holder ve İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano ile ayrı ayrı görüşmelerde bulundu. Çiçek, görüşmelerinde Türkiye'nin terör örgütü PKK konusundaki beklenti ve hassasiyetlerini dile getirdi.

    Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Amerikan Ticaret Odasında ABD'nin önde gelen şirket ve finans kurumlarının yöneticileriyle bir araya geldi.

    HAZİRAN

    2 Haziran: ABD Başkanı Barack Obama, telefonla görüştüğü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısında hayatını kaybedenler ve yaralananların yanı sıra tüm yolcular ile gemilerin salıverilmesine yardım etmek için İsrail ile yakın istişare içinde çalıştıklarını söyledi.

    ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, İsrail'in Gazze'ye giden yardım gemilerine saldırısıyla ilgili olarak, ''Bu soruşturmayı yürütmede en iyi pozisyondaki ülkenin İsrail olduğuna inanıyoruz. Daha geniş katılımın nasıl olabileceği konusundaki fikirlere de açığız'' dedi.

    3 Haziran: ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, BM İnsan Hakları Konseyinin İsrail'in Gazze saldırısını kınayan kararına ABD'nin karşı oy kullanmasıyla ilgili olarak, "Olayla ilgili bir soruşturma açılması fırsatına daha erişmeden, bu kararın tüm sorumluluğu İsrail'e yüklediğini" belirterek, "Bunun uygunsuzca ve acele bir karar olduğunu düşündük" dedi.

    4 Haziran: ABD Başkanı Barack Obama, CNN televizyonunda sorularını yanıtlarken, İsrail'in Gazze'ye giden yardım gemilerine saldırısını "trajik" olarak niteledi.

    Aralarında Musevilerin de bulunduğu farklı millet ve dinlerden bir grup insan hakları savunucusu ve barış gönüllüsü, İsrail'in Gazze yardım gemilerine saldırısından dolayı, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğine başsağlığı ziyaretinde bulunup, Atatürk heykeline çelenk bıraktı.

    5 Haziran: İsrail'in Gazze'ye giden gemilere yönelik saldırısı, ABD'nin başkenti Washington'da Beyaz Saray önünde protesto edildi.

    10 Haziran: Dünya Bankası'nın Küresel Ekonomik Beklentiler 2010 raporunda, Türkiye'nin 2010'da yüzde 6,3, 2011'de yüzde 4,2, 2012'de de yüzde 4,7 düzeyinde büyümesinin beklendiği bildirildi.

    17 Haziran: ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, Türkiye ile ABD arasında Ankara'da yapılması planlanan terörle mücadele toplantısının, ABD'nin belirlenen tarihte toplantıya katılamaması nedeniyle ertelendiğini bildirdi.

    Amerikalı bir grup milletvekili, ABD Kongresinde düzenledikleri basın toplantısında, "Türkiye'nin, 'İsrail karşıtı' yolda devam etmesi halinde ABD ile bağlarının zarar görebileceğini" savundu.

    18 Haziran: ABD'de temaslarda bulunan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, ABD'de, İsrail'in Gazze'ye giden gemilere saldırması ile BM Güvenlik Konseyi'nde İran'a yönelik yeni yaptırımlara Türkiye'nin "hayır" oyu vermesi konusunun "tamamen iç içe geçmiş" göründüğünü belirterek, "Türk-Amerikan ilişkileri açısından çok iyi bir dönem yaşadığımız söylenemez, hassas ve zor bir dönemden geçiyoruz" dedi.

    AK Parti'nin dış ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, ABD'deki düşünce kuruluşu Middle East Enstitüsü tarafından düzenlenen "Türkiye'nin Yeni Jeopolitiği: Zorluklar ve Fırsatlar" konulu konferansta yaptığı konuşmada, "Türk-İsrail ilişkileri, şu anda birbirine doğru hareket eden iki formula 1 arabası gibi süratle çarpışmak üzere birbirine doğru ilerliyor" dedi.

    Başbakan Başdanışmanı İbrahim Kalın da aynı konferansta, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyinde İran'a yeni yaptırımlara "hayır" oyu kullanmasıyla ilgili olarak, "Bundan, 'Türkiye Batıdan uzaklaşıyor, bize karşı İran'dan yana oy kullandı' gibi düşüncelere varılması, bana hepimizin unutmak istediği bir şeyi hatırlatıyor: Biz ve ötekiler söylemi. Umarım bu tekrar gelmez" dedi.

    22 Haziran: ABD'de yabancı terör örgütlerine "tavsiye" desteği reddedildi. ABD Yüksek Mahkemesi, terör örgütü PKK'ya "barışçıl faaliyetleri izlemesi için uzman desteği" vermek isteyen bazı insan hakları savunucuları hakkında, yabancı terör örgütlerine "tavsiye"leri barışçıl yol çağrısı içerse bile, dava açılabileceğine hükmetti.

    27 Haziran: Beyaz Saray, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama'nın, Kanada'nın Toronto kentinde düzenlenen G-20 Zirvesi sırasında yaptığı görüşmede, başta terör örgütü PKK ve terörizm, İran'ın nükleer programı ve İsrail'in Gazze'ye giden gemilere saldırması olmak üzere bazı konuları görüştüğünü bildirdi.

    TEMMUZ

    1 Temmuz: ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, Türkiye ile ABD arasında "çok kuvvetli ilişkiler" bulunduğunu ve "bu ilişkilerin uzun vadede sürdürülmesinin çok önemli olduğunu" söyledi.

    2 Temmuz: ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin Ankara Büyükelçiliği görevine kıdemli bir diplomat olan ABD'nin Kabil Büyükelçi Yardımcısı ve Maslahatgüzarı Francis Joseph Ricciardone'yi aday gösterdi.

    12 Temmuz: ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye-İsrail ilişkisinin bölgenin geleceği açısından "hayati önem" taşıdığını vurguladığını ve Bakan Davutoğlu'nu, İsrail ile "önemli diyaloğu" sürdürmeye teşvik ettiğini bildirdi. Crowley, Clinton'ın Davutoğlu'na, ABD'nin terör örgütü PKK ile mücadelede yardımcı olma taahhüdüne yeniden vurgu yaptığını da belirtti.

    22 Temmuz: ABD Kongresinde, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına yer veren "Aghet-Bir Soykırım" adlı belgesel gösterildi.

    29 Temmuz: Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA), ABD Kongresinde, Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki Ermeni isyanları ve sonrasında yaşananları tüm çıplaklığıyla anlatan "Ermeni İsyanı" adlı belgesel film gösterimi yaptı.

    30 Temmuz: ABD'de Ermeniler, 1915 olaylarında mülklerine el konulduğu iddia edilenlerin varislerine tazminat talebiyle Türkiye devleti, Merkez Bankası ve Ziraat Bankası'na karşı dava açtı.

    AĞUSTOS

    5 Ağustos: ABD Dışişleri Bakanlığının 2009 yılı terör raporunun Türkiye bölümünde, terör örgütü PKK konusuna geniş yer verildi. "Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi" çerçevesinde atılan adımlardan örneklerin sıralandığı raporda, ''geçen yılın, terör örgütü PKK ile mücadelede Türkiye açısından dönüm noktası niteliğinde bir yıl olabileceği'' ifade edildi.

    13 Ağustos: ABD'nin Massachusetts eyaletinde bulunan temyiz mahkemesi, eyaletteki devlet okullarının müfredatından, 1915 olaylarına ilişkin Türk görüşlerinin çıkarılmasının anayasaya aykırı olmadığı yönünde karar aldı.

    ABD Dışişleri Bakanlığında Türkiye siyasetinin masaya yatırıldığı üst düzey katılımlı bir toplantı düzenlendi.

    Amerikan Foreign Policy dergisinin blog sitesi "The Cable"da çıkan yazıda, ABD'nin Ankara Büyükelçisi adayı Francis Joseph Ricciardone'nin Senatodaki onay sürecinin, Cumhuriyetçi Parti Kansas Senatörü Sam Brownback'in talebi üzerine bekletildiğini yazdı. Bu gelişmenin, Brownback'in bir sözcüsü tarafından da doğrulandığı bildirildi.

    14 Ağustos: ABD'nin yurt dışındaki diplomatik misyonlarının faaliyetlerini denetleyen, ABD Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki Genel Teftiş Bürosu (OIG), ABD'nin Ankara Büyükelçisi ile ona bağlı İstanbul, Adana ve İzmir'deki misyon temsilcilikleriyle ilgili bir rapor yayımladı.

    25 Ağustos: Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Washington'da resmi temaslarda bulundu. Sinirlioğlu'nun görüşmelerinde, Türkiye ile ABD'nin gündeminde yer alan ve iki ülkeyi ilgilendiren tüm konuların detaylı bir şekilde ele alındığı bildirildi.

    EYLÜL

    13 Eylül: ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, Türkiye'deki referandum sonucuyla ilgili olarak, ''Türk halkının tercihidir. Demokratik kurumların sivil kontrolünün daha iyi sağlanmasına yönelik çok güçlü, kararlı bir oy sonucu çıktı'' dedi.

    Anayasa değişikliğiyle ilgili halk oylamasının sonuçları ABD basınında ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın zaferi'' olarak yorumlandı.

    17 Eylül: ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komitesi (USIRFC), ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a, BM Genel Kurulu sırasında Türkiye ile dini özgürlükler konusunu konuşması çağrısında bulundu.

    ABD'deki Los Angeles Times gazetesindeki yazıda, "anayasa reformunun referandumda kabul edilmesiyle, Türkiye'nin, Ortadoğu'nun yeni süper gücü olma pozisyonunu pekiştirme yolunda bir adım daha attığı, bunun ülkeyi ileriye götürdüğü" belirtildi.

    28 Eylül: Washington'da temaslarda bulunan Türkiye-ABD Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu, Washington'da bazı kesimlerce Türkiye ile ilgili ''eksen kayması'' tartışmalarının yürütülmesi ya da ''Türkiye'yi kimin kaybettiği'' tarzında toplantılar düzenlenmesiyle ilgili, ''Türkiye, sokakta kaybolacak küçük bir çocuk değil. Türkiye, ne yaptığını bilen tecrübeli dış politika kadrosuna sahip büyük bir ülke'' dedi.

    30 Eylül: ABD Temsilciler Meclisinde, Rum-Yunan lobisine mensup milletvekillerinin girişimiyle KKTC'deki Rumlardan kalan dini mekan ve eserlerle ilgili Türkiye aleyhine bir karar tasarısı kabul edildi.

    ABD Dışişleri Bakanlığı, İran'ın enerji sektöründeki faaliyetlerine devam etmeyeceklerini bildiren bazı şirketlerin isimlerini açıklarken, bu şirketler arasında Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş'ni (TÜPRAŞ) de saydı.

    EKİM

    1 Ekim: Washington'da temaslarda bulunan Türkiye-ABD Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu, ABD Temsilciler Meclisinden geçen Türkiye aleyhtarı Kıbrıs tasarısını "ucuz siyaset" olarak niteleyerek, konuyu "Amerikan iç siyaset güdüleriyle, seçimden önce bazı Kongre üyelerine verilen talihsiz bir taviz olarak gördüklerini" söyledi.

    4 Ekim: Washington'da DC Türk-Amerikan Derneği (ATA-DC) tarafından bu yıl 8'incisi düzenlenen Türk Festivaline Amerikalılar yoğun ilgi gösterdi. Festivalde Türk girişimci Murat Aksu, "dünyanın en uzun şiş kebabı"nı yaparak Guinness Rekorlar Kitabına girmeye hak kazandı.

    5 Ekim: Amerikalı tarihçi Guenter Lewy, 1915 yılı olaylarına yönelik Ermeni iddialarına karşı verilen mücadelenin kaybedilmediğini, ancak yaklaşmakta olan 2015 yılına uzanan süreçte birçok zorluğun bulunduğunu ve mevcut durum güçlü biçimde değişmediği müddetçe o yıl olabileceklere dair endişeler taşıdığını ifade ederek, "Büyük ilerleme sağlandı, ancak hala yapılması gereken çok iş var" dedi.

    16 Ekim: ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, ABD'nin Avrupa'ya kurmayı planladığı füze savunma sistemi konusunda Türkiye ile görüştüklerini söyledi.

    18 Ekim: Amerikan-Türk Konseyinin (ATC) 29. yıllık konferansı Washington'da başladı. Konferansa Türkiye'den Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ABD'den de Savunma Bakanı Robert Gates ve Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones'un aralarında bulunduğu çok sayıda üst düzey isim katıldı.

    Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, konferansta, ''Türkiye'nin İran'ın avukatlığını yapma gibi bir düşüncesi olmadığını belirterek, ''Ticaretin hassas konuların dışında kalan kısımda herhangi bir şekilde yasaklanması veya bazı kısıtlamaların getirilmesinin Türkiye'nin en rahat ticaret yapabileceği komşularıyla ticaretini engellememesi gerekir'' dedi.

    Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de ABD'nin füze savunma sistemiyle ilgili olarak, ABD'nin Aşamalı/Uyarlanabilir Yaklaşımının, NATO bağlamında geliştirilmesi gerektiğini belirterek, "İttifak güvenliğinin bölünmezliği ilkesi temelinde, bizim görüşümüz, olası bir füze savunma sisteminin hedefinin, tüm ittifak toprakları, nüfusları ve güvenlik güçlerinin, balistik füze tehditlerine karşı korunması şeklinde olması yönünde" dedi.

    ABD Savunma Bakanı Robert Gates ise konferansta yaptığı konuşmada, NATO bünyesinde kurulmak istenen füze savunma sistemine potansiyel katkıları hakkında Türkiye ile diyalog içinde olduklarını, ancak katkıda bulunması için baskı uygulamadıklarını söyledi.

    19 Ekim: Savunma alanında mühendislik ve danışmanlık hizmeti vermek üzere kurulmuş olan STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş, Washington'da yeni ofis açtı.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Aralık ayındaki Washington ziyareti sırasında ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinden sonra temelleri atılan "ABD-Türkiye Ekonomik, Ticari ve Stratejik İşbirliği Çerçevesi"nin koordinatör bakanlar düzeyindeki toplantısı Washington'da yapıldı. Toplantıda, Türkiye'yi koordinatör bakanlar olan Babacan ve Çağlayan, ABD'yi ise Ticaret Bakanı Gary Locke ile Ticaret Temsilcisi Ron Kirk temsil etti.

    20 Ekim: Türkiye ve ABD hükümetleri arasında Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Anlaşması imzalandı.

    21 Ekim: Washington'daki Türk okulu Pinnacle Academy öğrencileri, Washington DC bölgesinde birincilik kazanan projeleriyle, Beyaz Saray'da düzenlenen bilim fuarına katılarak, ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü.

    29 Ekim: ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Cumhuriyetin ilanının 87. yıl dönümü vesilesiyle yayımladığı kutlama mesajında, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin bugün her zamankinden daha geniş ve dinamik olduğunu belirtti.

    KASIM

    1 Kasım: ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Taksim'deki terör saldırısını kınadı.

    4 Kasım: ABD'de düzenlenen ara seçimlerde yerel düzeyde yarışan 5 Türk adaydan ikisi seçimleri galip bitirdi. Adaylardan Jay Karahan, büyük oy farkıyla, Teksas eyaletinin Houston kentinde Harris ilçesi 8'inci Mahkeme Başyargıçlığına seçilirken, John Alpay da California'nin San Clemente seçim bölgesi Capistrano Birleşik Eğitim Bölgesi 3'üncü Bölge Meclisi üyeliğine seçilmeyi başardı.

    6 Kasım: THY'nin uzun süredir beklenen Washington-İstanbul seferleri görkemli bir açılışla başladı. Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, aralarında William Delahunt ve Jean Schmidt'in de bulunduğu 7 Kongre üyesi ile Turkish Coalition of America'nın organizasyonuyla çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen 20 civarındaki Amerikan yerli lideri ve çok sayıdaki Türk ve Amerikalı yolcu, THY'nin Washington'dan kalkan ilk seferine katılmanın ayrıcalığını yaşadı.

    7 Kasım: ABD'nin Houston kentinde bu yıl dördüncüsü düzenlenen geleneksel "Türk Kültürleri ve Çocuk Festivali", 7'den 77'ye binlerce Türk ve Amerikalı'ya keyifli bir hafta sonu yaşattı. Festivale Türkiye'den AK Parti milletvekilleri Ali Bayramoğlu ve Orhan Erdem ile Amerikan tarafından Temsilciler Meclisinde Demokrat Parti Teksas milletvekilleri Al Green ve Sheila Jackson Lee ile Houston Belediye Başkanı Annise Parker da katıldı.

    10 Kasım: ABD'nin eski Başkanı George W. Bush, anılarını kaleme aldığı ''Decision Points'' adlı kitabında, 1 Mart tezkeresinin reddedilmesinde ''hayal kırıklığı ve hüsrana uğradığını'' belirterek, ''NATO müttefikimiz Türkiye, şimdiye kadarki en önemli taleplerimizden birinde Amerika'yı yarı yolda bırakmıştı'' diye yazdı.

    14 Kasım: Washington'da temaslarda bulunan TBMM Kanser Araştırma Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Kemalettin Aydın başkanlığındaki TBMM heyeti üyeleri, Türkiye'nin kanser vakalarının kayıt sistemi, hekim bilgi ve becerisi ile bazı tıbbi uygulamalar açısından ABD ile yarışacak düzeyde olduğunu, ancak erken tanı ve kanser vakalarının araştırılmasına yönelik geniş çaplı bir enstitünün kurulmasında önemli adımların atılması gerektiğini söylediler.

    17 Kasım: ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ülkesinin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteğe işaret ederek, "Oy hakkımız yok, ama eğer AB üyesi olsaydık, Türkiye'nin üyeliğinin güçlü biçimde taraftarı olurduk" dedi.

    18 Kasım: ABD Dışişleri Bakanlığının 2010 Dini Özgürlükler Raporunda, "Türkiye'de Anayasa'nın din özgürlüğünü sağladığı, diğer yasa ve politikaların da dinin genelde serbestçe uygulanmasına katkıda bulunduğu, ancak laik devletin bütünlüğü ve varlığıyla ilgili anayasal hükümlerin bu hakları kısıtladığı" görüşüne yer verildi.

    27 Kasım: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Washington'a geldi. Davutoğlu, 29 Kasımda Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüştü. Davutoğlu, görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, Clinton'ın Wikileaks'te yayımlanan belgelerle ilgili Türkiye'den, hükümetten ve Başbakandan özür beyan ettiğini söyledi.

    30 Kasım: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Washington'da Brookings Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dış politikasını değerlendirirken "tek bir resim" üzerinden hareket edilmemesi, "kapsamlı bir süreç analizinin" yapılması gerektiğini söyledi.

    Davutoğlu, bir soru üzerine, Wikileaks belgelerinin hepsinin açıklanmasından Türkiye'nin hiçbir çekincesinin olmayacağını vurgulayarak, "Çünkü biz ilkelerden oluşan dış politika izliyoruz. İkili dil kullanmadık, Tahran'da bir şey, New York'ta başka bir şey söylemedik" dedi.

    Georgetown Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada da Davutoğlu, "Türk-Amerikan stratejik işbirliğinin, Afrika-Avrupa-Asya bölgesindeki hassas bölgelere daha fazla barış, refah ve istikrar getireceğini" belirtti.

    ARALIK

    1 Aralık: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Washington'da ABD Kongresinin bazı önde gelen üyeleriyle görüştü. Davutoğlu'nun bu görüşmelerinde, Ermeni tasarısından İsrail ile ilişkilere kadar birçok konu gündeme geldi.

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Washington'da dünyanın saygın dergilerinden Foreign Policy'nin bu yıl ikincisi düzenlenen ve kendisinin de yer aldığı ''En Önemli 100 Küresel Entelektüel'' listesiyle ilgili etkinliğe katıldı.

    - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, Wikileaks belgeleriyle ilgili olarak, "Durumun ciddiyetinin farkındayız. Bunun etkisini en aza indirmek için mümkün olan her şeyi yapacağız. Türkiye ya da diğer ülkeler olsun, dünya genelinde ülkelerle temaslarımızı sürdürmeye bağlılığımız devam ediyor" dedi.

    3 Aralık: Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ABD'nin başkenti Washington'a geldi. Ergin, Washington'daki temasları çerçevesinde ABD Adalet Bakanı Eric Holder ile görüştü. Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ergin, görüşmede Türkiye ile ABD arasında var olan adli işbirliği anlaşmalarını gözden geçirdiklerini bildirdi.

    7 Aralık: ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Türkiye'nin Lizbon'daki NATO zirvesi ve Astana'daki AGİT zirvesinde çok yapıcı bir rol oynadığını ve bu konuda şüphe duyan herkese, yapıcı rol oynamayı istediğini ve NATO'da ABD'nin önemli bir ortağı olduğunu gösterdiğini söyledi.

    8 Aralık: ABD Dışişleri Bakanılığı Sözcüsü Philip Crowley, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Wikileaks belgeleriyle ilgili olarak, "ABD'li diplomatların dedikodu, magazin, iddia ve iftiralardan oluşan gayri ciddi yazışmaları" ifadesi hakkında, "Diplomatlarımız ülkelerde yaşanan gelişmelerle ilgili samimi ve dürüst değerlendirmelerini sunarlar. Bu faydalı ve önemli" dedi.

    Crowley, İran'ın nükleer programıyla ilgili Tahran ile 5 1 ülkelerinin ocak ayı sonunda İstanbul'da yeniden bir araya gelecek olmalarına ilişkin olarak da, Türkiye'nin ev sahipliğine teşekkür etti ve bu toplantının, İran ve "5 1" temsilcileri arasındaki görüşmeler için ciddi bir sürecin başlangıcı olacağını umduklarını belirtti.

    9 Aralık: ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, Türkiye'nin İran ile ticaretini artırma çabalarıyla, ABD'nin İran'ı izole etme çabaları arasında çelişki olmadığını söyledi.

    11 Aralık: ABD Federal Temyiz Mahkemesi, geçen yıl kendi verdiği kararı bozarak, 1915 olaylarında ölen Ermenilerin mirasçılarının, kendilerine ödeme yapılması için sigorta şirketlerine dava açabileceğine hükmetti.

    - Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın telefon görüşmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, iki liderin "Wikileaks belgelerinin, Türkiye ile ABD arasındaki yakın işbirliğini bozmayacağı veya etkilemeyeceği yönünde fikir birliği içinde olduğu" ve Obama'nın, Wikileaks'in "kabul edilemez eylemi" nedeniyle duyduğu üzüntüyü ifade ettiği kaydedildi.




    Türkiye ABD ilişkilerini koparan olay Yorumları