Merkez Bankası Başkanı 2011 yılı için para ve kur politikasını anlattı. 2011-2012 ve 2013 için enflasyon beklentilerini açıkladı. Yılmaz, kur için esnek döviz alım ihalelerine devam edeceklerini açıkladı. İşte o açıklama:
Merkez Bankası"nın önümüzdeki 1 yıllık para ve kur politikası bugün belli oldu. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz "2011 Yılında Para ve Kur Politikası" konulu bir basın toplantısında düzenledi.
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, devlet iç borçlanma senedi alım programını yenilemeyi hedeflediklerini, 2011'de esnek döviz alım ihalelerinin de devam edeceğini kaydetti.
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2011 ve 2012 yılı için enflasyon hedefini daha önce yüzde 5,5 ve yüzde 5 olarak açıkladıklarını hatırlatarak, ''2013 yılı hedefi ise OVP hazırlık sürecinde yine hükümet ile varılan mutabakata paralel olarak yüzde 5 olarak belirlenmiştir'' dedi.
MERKEZ BANKASI'NIN HAZIRLADIĞI PARA VE KUR POLİTİKASININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ!!!
Yılmaz toplantıda şunları söyledi:
Merkez Bankası"nın önümüzdeki 1 yıllık para ve kur politikası bugün belli oluyor.
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz "2011 Yılında Para ve Kur Politikası" konulu bir basın toplantısında konuştu:
Bildiğiniz üzere her yılın sonunda bir sonraki yılın uygulamaya çalıştığımızı politikaları açıklıyoruz. Bugün önümüzdeki 3 yıl için enflasyon hedefleri de açıklanacaktır. Tamamlamakta olduğumuz 2010'da küresel ekonomi kademeli olarak toparlanmaya devam ederken, kriz ortamı daha yavaş toparlanmaktadır. 2010'da toparlanma hızları arasındaki ayrışma daha da belirginelşti. Söz konusu ayrışma para politikalarına da yansıdı. Parasal genişleme devam etmektedir. Yakın dönemde Merkez Bankalarının aldığı ek parasal önlemler bu durumun uzunca bir süre devam edeceğini göstermektedir. Küresel parasal genişlemeden kaynaklanan sermaye girişini kontrol altına almak için tedbir aldığımızı belirtmek isterim. Son dönemde daha etkili çalıştığımızı söyleyebiliriz. Çıkış stratejisinin yanında Ekim'den bu yana rezerv birikimini artırdık. Uzun vadeli faizlerdeki düşüş bu dönemde daha belirgin bir hale geldi. Risk pirimi krizin öncesine göre hızla geriledi.
Merkez Bankası'nın temel amacı finans istikrarını korumaktır. Ayrıca bankamız dinansal istikrarı için tedbirleri almakla görevlidir. 2008 Eylül'den bu yana görevimiz doğrultusunda farklı araçları birarada kullandığımız bir politikayı uyguluyoruz. Finansal istikrarı korumak için kısa süreli faiz dışı araçları ve faiz araçlarını etkin biçimde kullanacağımızı söylemek isterim. Faiziyle bankacılık sistemi için tedbirleri öncelikli tutmaktayız. Son dönemde zorunlu karşılık oranlarının farklılaştırılmasının bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamak isterim. Alınan önlemlerle mevduat yabancı sermaye girişi vadesini uzatmayı hedefliyoruz. 2011'de vadelerin uzatılmasını sağlamak için yeni çalışmalar gerçekleştireceğiz. Cari açığın azaltılması adına kamu açığının azaltılması önemlidir.
Fiyat istikrarını sağlamak amacıyla para politikasını enflasyon hedefleri çerçevesinde düşünmekteyiz. Önlemler için cari açık Orta Vadeli Plan'daki öngörüye uygun bir düzeye gelecektir. Gerekirse ek önlemleri devreye sokabiliriz. Orta Vadeli enflasyon hedefi yüzde 5 olarak korunacaktır. Enflasyon hedefleri hükümetle ortak hedef olarak belirlenmiştir. Daha önce enflasyon hedefimizi yüzde 5.5 olarak belirlemiştik. 2013 enflasyon hedefi hükümete bağlı olarak yüzde 5 olarak belirlenmiştir. Uzun vadede ise daha düşük enflasyon oranlarının hedeflenmesi mümkün olacaktır. Daha düşük enflasyon hedeflerinin de belirlenmesi gündeme gelebilir.
İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki değişiklikler enflasyonda oynaklığı artırıyor. İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklığın sebebi de yapısal sorunlardır. Enflasyon hedeflerinde sapılması halinde hükümete mektup yazılacak. 2011'de Para Politikası Kurulu faiz kararını saat 14:00'te açıklayacak.
2011 yılında da dalgalı döviz kuru uygulamasına devam edeceğiz. Dalgalı kur rejimine karşı döviz rezervlerini güçlü tutmamız gerekiyor. Belirlediğimiz herhangi bir kur hedefimiz yok.
2011'de esnek döviz alım ihale aracı ile dözviz rezervini artırmaya devam edeceğiz. 3 Ocak'tan sonra gerçekleştirilecek döviz alım ihalelerinde bankaların opsiyon hakkının kalmayacağını söylemek isterim. Günlük ihale tutarı 40 milyon ABD Doları'ndan 50 milyon ABD Doları'na yükselecek.
Döviz rezervleri 19,4 milyar ABD Doları'ndan 84 milyar ABD Doları'na ulaşmıştır. Yıllardır güçlendirilen döviz rezervleri sayesinde sorunları en aza indiren önlemleri hızlı biçimde uygulamış bulunmaktayız. Diğer gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırılınca döviz rezervlerimiz daha düşük seviyededir. Normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte krize yönelik aldığımız tedbirleri geri çektik. Piyasanın sağlıklı çalışması amacıyla gerekli önlemleri basiretli biçimde almaya devam edeceğiz. Sağlıksız fiyatlar gözlemlendiğinde döviz satım ihaleleri düzenleyebileceğimizi, aracılık faaliyetlerine yeniden başlayabileceğimizi, yabancı para zorunlu karşılık oranlarını kullanabileceğimizi söylemek isterim.
Kurlarda sağlıksız oluşum gözlemlenince piyasaya doğrudan müdahale edilecektir. Önlemleri almaya devam edeceğiz. Temel politika aracımız bir hafta vadeli repo ihale oranıdır. Bunun düzeyini belirlemeliyiz. Zorunlu karşılık uygulamaları kullanılabilecek destekleyici araçlar olarak ön plana çıkmaktadır.
Kriz sürecinde fon akışlarının zayıflaması likidite açığının artmasına neden olmuştur. 3 ay vadeli repo ihaleleri de kullanılmaya başlamıştır. 15 Ekim'den itibaren 3 vadeli repo ihalelerine son verdik. Mevcut durumda piyasada makul düzeyde likidite açığı vardır. 21.2 milyar TL iken, toplam 22 milyar TL fon yapmış bulunmaktayız. Döviz almaya devam etmemiz halinde piyasalardaki likiditenin makul düzeyde olmasını öngörmekteyiz.
2001 krizinin TCBM bilançosundaki izi silinmiştir. 2011'de 2.5 milyar TL'lik DİBS alım ihalesi yapılabilir.
NOTLAR:
Wall Street Journal'ın "Türkiye Merkez Bankası 'Hokus Pokus yapıyor' yorumuna ne diyorsunuz?
Türkiye'de ekonomikl veriler uzun zamandan beri piyasalar kapandıktan sonra açıklanıyordu. Piyasalara yan etkilerinin olacağı düşünülmüştü. Biz artık gün içinde, piyasalar açıkken açıklayarak aldığımız etkilerin net olarak görünmesini sağlamak için 2011'de Para Politikası Kurulu faiz kararını saat 14:00'te açıklayacak. WSJ'daki yoruma baktım ama "Hokus pokus" yorumunu görmedim. Bizim aldığımız kararlar dünya kamuoyunun dikkatini çekti. Biz ne yaptığımızı biliyoruz. Bu konuda ihtiyatlı olmak herkesin yararına. Önceden karar vermemek lazım, kararların sonuçlarını görmek lazım. Biz düşündük böyle bir kararı aldık. Biz gelişmiş ülke merkez bankalarının yaptığı gibi geleneksel yöntemleri kullanmayarak yeni bir yöntem geliştirmedik. Zorunlu karşılıkları tozlu raflardan indirdik. Karışım olarak kullanıyoruz. Geleneksel araçları kullanarak bir karışım yapıyoruz. Bunun sonucunu inşallah hep birlikte göreceğiz. Yarınki Bankalar Birliği'yle yapılacak toplantı olağan birşey. Onların sorunlarını dinleyeceğiz.
Merkez Bankası neden kurla ilgileniyor da işsizlikle ilgilenmiyor diye eleştirildiniz. "Merkez Bankası'nın amacı fiyat istikrarını sağlamaktır, hükümetin istihdam politikalarını destekler" dediniz. Şimdi Merkez Bankası'nın hedefinde bir değişiklik mi var? Son dönemde alınan kararların ardından dolar kurunda yüzde 4'e yakın bir değişiklik oldu. Piyasalar tepki veriyor. Bu tepkiyi öngörmüş müydünüz? Cari açığa önlem almak sadece Merkez Bankası'nın işi midir? Bu konuda hükümete "Sen de önlem al" dediniz mi? Sıcak para tutarı nedir? Alınan kararlardan sonra akımın seyri ne oldu?
Merkez Bankası'nın politikasında değişiklik söz konusu değil. Kanunda yazılmayan hedefleri seçmedik. Merkez Bankası'nın hedefi fiyat istikrarıdır, hükümetin politikalarını destekler. Bizim yeni icad ettiğimiz hedef söz konusu değil. Biz hep "Fiyat istikrarının içinde istihdam da var büyüme de var. Biz bunu temin ettiğimiz sürece işadamı daha doğru karar alacak" dedik. Son kriz finansal istikrar olmadan fiyat istikrarı hedefine gitmemiz kolay değil. Krizde faizler sıfırlandı, aktarım mekanizmaları çalışmıyor. Bu noktaya gelmemek için aktarım mekanizmalarının zarar görmemesi için tedbirler alıyoruz. Bir hedef için bir araç gerekli. Aynı araçla birden fazla hedefi gerçekleştiremezsiniz. Kısa vadeli faizler, likite yönetimi ve zorunlu karşılıklar bizim araçlarımız. BDDK iki önemli karar aldı. Bizim aldığımız tedbirleri destekliyor. Biz Orta Vadeli hedeflere uyduğumuz sürece destek göreceğimizi umuyoruz. Cari açıkla alakalı, ne kadar para çıktı diye bir rakam verebilir misiniz derseniz? Zamanı gelince öğreneceksiniz.
Siyasi bir telkin söz konusu mu sıcak para konusuna baktığınızda?
Hayır. Siz inanır mısınız bilmiyoruz. Siyasi telkin almadık. Bizi bu noktaya getiren uluslararası koşullar. İkinci bir program geliştirdik. Euro bölgesindeki gelişmeler ve Avrupa Merkez Bankası'nın tutumu bizim için önemli.
"Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasını erteledik" dendi. Bu sizi rahatlattı mı? Merkez Bankası Ankara'da olacak diyebiliyor musunuz?
Siyasilerimizin görüşleri bugün için de geçerlidir.
2011'de ciddi miktarda yeni kaynak elde edilecek. Bunun nerede harcanacağını bilmiyoruz
Orta vadedeki planlara uyarak tasarruf edeceğiz.
Biz ekonomik olaylara ceza penceresinden bakmıyoruz. Cezaya da ihtiyaç olabilir ama bizim amacımız ekonomik olaylara ekonomik tedbirlerle bakmak. Alınması gereken tedbirleri alıyoruz. Aldığımız karardan dolayı bazıları zarar etmiş olabilir. Bu da gayet doğaldır. Döviz borçlanan vatandaşlara yaptığınız işlemler sonucunda uğradığınız kar ve zararı tecrübe ettiniz. Tecrübe kazandınız. Bizim yardım etme gibi birşey sağlama görevimiz yok. İhracatçılardan teşekkür almadık. Böyle birşey beklemiyoruz. Teşekkür almak için iş yapıyoruz.