Oyuncaklarda kullanılan zehirli kimyasal maddeleri açığa çıkarmasıyla tanınan bir araştırma örgütü dikkatini yer döşemeleri ve duvar kağıtları gibi yapı malzemelerinde kullanılan kimyasallara çevirdi.
3 bin örnek ürünü deneyden geçiren örgüt, kurşun ve bir tür plastik olan PVC"nin hemen her evde kullanıldığını ortaya çıkardı. Bu zehirli kimyasalların kanser, astım, doğuştan sakatlıklar ve üreme sorunlarına yol açtığı biliniyor.
8 aylık Lev, her bebek gibi eline aldığı herşeyi ağzına götürüyor. Lev"in ağzına alıp çiğnediği şeyler, hatta yaşadığı evin içinde soluduğu hava, sağlığı üzerinde olumsuz etkiler bırakabilecek yüksek dozda zehirli kimyasallar içeriyor.
Lev"in annesi Rachel Gibson, uluslararası hastaneler ve sağlık hizmeti sistemleri koalisyonu olan Health Care Without Harm kuruluşunda çalışıyor. Gibson şunları söylüyor:
"Oğlumun son zamanlarda en çok sevdiği oyuncaklar da plastikten yapılmış ve ben plastiğin içinde ne olduğunu bilmiyorum."
Plastiği yumuşatmada kullanılan ve oyuncak, kozmetik ürünleri ve plastic yer döşemelerinde sıkça kullanılan fitalatlar, Rachel"i kaygılandırıyor. Amerikan Tüketici Ürünleri Güvenliği Komisyonu oyuncaklarda kullanılan üç fitalat türünü yasakladı. Fitalatlar salgı bezlerinin işlevini engelliyor, kansere yol açıyor, üreme sistemine zarar veriyor.
Richard Denison bilim ve araştırma kuruluşu Cevre Savunma Vakfı"nda bilim adamı. Denison şunları söylüyor:
"Ne yazık ki bu kimyasalların bebek ve çocukların erken gelişimini olumsuz etkilediğini biliyoruz. Bebekler daha ilk doğdukları gün hayata annelerinin karnında aldıkları kimyasalların yüküyle başlıyor."
Oyuncak Sanayii Birliği kaygı uyandıracak bir durum olmadığı görüşünde. Stacy Leistner Birlik Sözcüsü ve şöyle konuşuyor:
"Amerika"da oyuncaklarla ilgili çok sıkı düzenlemeler var. Nerede imal edilirse edilsin, mağaza raflarındaki oyuncaklar günümüzde daha önce hiç olmadığı kadar güvenli."
Amerika"nın zehirli maddeleri denetim altına almaya başlamasının üzerinden 34 yıl geçti. O zamandan beri 80 bin kimyasal, denetim ya da teste tabi tutulmadan piyasaya sürüldü. Amerika Çevre Koruma Dairesi EPA, sadece beş kimyasalı denetim altına alabildi. EPA BAŞKANI Lisa Jackson şunları söylüyor:
"Çok az sayıda kimyasal maddeyi denetim altına alabildik. Diğer kimyasallar hakkındaysa hemen hemen hiçbir şey bilmiyoruz."
HealthyStuff.org adlı kuruluş bir süre önce bin yer döşeme malzemesi ve 2 bin duvar kağıdını testten geçirdi. Malzemelerde yüksek düzeyde kurşun, fitalat ve PVC tesbit edildi. Kuruluş, güvenli olan muşamba, mantar, bambu ve ahşap kullanılmasını öneriyor.
Uzmanların zararlı olarak tanımladıkları kimyasalların listesi çok uzun. Bunlar arasında şilte ve modilyalarda kullanılan ve alev almayı önleyici kimyasallar ve kansere yol açtığı sanılan Teflon da var.
Richard Denison anlatıyor:
"Amerika"da kişi başına günde yaklaşık 100 kilogram kimyasal madde üretiliyor ve kullanılıyor. Sırtınızda 100 kiloluk bir çanta taşıdığınızı ve çantayı her gün doldurduğunuzu düşünün."
Denison, Amerika"da fitalatlara ilişkin kısmi bir yasak olmasına rağmen bu maddeler dahil başka birçok kimyasalın kapsamlı hasara yol açtığını söylüyor:
"Bu kimyasallar hepimizde ölçülebilir miktarlarda mevcut. Kimyasallar, yasaklandıktan yıllar sonra bile toprağı, yiyeceklerimizi, suyumuzu kirletmeye devam ediyor."
Amerikan Kongresi zehirli kimyasalları kontrol altına almak için bazı girişimlerde bulundu ancak bunun zorlu ve uzun bir yol olacağına kuşku yok.
Amerikanın Sesi