İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve UCLG Başkanı Kadir Topbaş, UCLG dünya sekretaryası çalışanlarıyla Barcelona'daki teşkilat merkezinde bir araya geldi.
UCLG Genel Sekreteri Elisabeth Gateau, Genel Sekreter Yardımcısı Alberto Laplaine Guimaraes, UCLG Personel Yöneticisi Yönetim Organları ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Emilia Saiz ile UCLG'nin dünya sekreteryası çalışanlarıyla, İspanya'nın Barcelona kentinde düzenlenen yemekte ilk kez buluşan Topbaş, burada yaptığı konuşmada, belediye başkanlığının günümüz dünyasında çok önemli ve yapılan çalışmaların sonuçlarının görüldüğü bir alan olduğunu dile getirdi.
6 yıllık UCLG sürecinde bu oluşumun içinde yer almaya çalıştığını, birçok bilgi edindiğini ve bu bilgilerin kendisine yeni ufuklar açtığını ifade eden Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
''UCLG ilk kurulduğu zaman belki bu kadar yüksek bir seviyeye yükseleceğini bilmiyorduk. Barcelona'daki ofisin açıldığı gün, başkanlık görevini alacağımı tahmin etmiyordum. Büyük bir sorumluluk aldım ama mesai arkadaşlarımla çok büyük başarılara imza atacağız. Benimle çalışmak çok kolay değil. Çok yakından takip ederim. Literatürünüzden 'yorgun' kelimesini kaldırmanız gerekebilir. Yeni bir dönem başlıyor. Yeni bir strateji belirleyeceğiz.''
-''BİZ BİR DÖNEME TANIKLIK EDİYORUZ''-
Yemeğin ardından Gateau ile ikili görüşme yapan Topbaş, ardından UCLG Yönetim Ekibi ile toplantı düzenledi.
UCLG'nin merkezini ilk kez ziyaret ettiğini ve kendisine gösterilen ilgiden son derece memnun olduğunu ifade eden Topbaş, teşkilatın bu noktaya gelmesinde tüm çalışanların emeğinin bulunduğunu dile getirdi.
Mexico City'deki UCLG Dünya Kongresi'nin büyük bir organizasyon olduğunu ve bu büyük organizasyonu gerçekleştirenlerin bu kadar az sayıda insan olmasının ''büyük bir başarı'' anlamına geldiğini ifade eden Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
''UCLG, dünya tarafından takip ediliyor. Biz bir döneme tanıklık ediyoruz. Yıllar sonra çok daha farklı bir UCLG ortaya çıkacak mutlaka. Şu anda UCLG'den 3.5 milyar civarında insanın beklentisi var. Bunun giderek daha da büyüyeceğine inanıyorum.
Etrafımızda insanları toplayabilmemiz için güvenilir, inandırıcı olmamız ve samimiyetimizin var olması gerekiyor. Geride bıraktığımız 6 yıl, UCLG'nin kuruluş dönemi olarak değerlendirilebilir. Burada kurucu başkanlar, kurucu yönetim üyelerinin emekleri çok büyük. Ciddi bir sorumluluk aldığıma inanıyorum. İnanıyorum ki UCLG, hedeflerine ulaşmada beraberce ciddi bir gayret göstererek başarı sağlayacak. Bugünden itibaren UCLG'nin kendisini dünyada daha fazla hissettirdiği, hedeflerine ulaşmak için ciddi adımlar attığı bir dönem başlayacak. Bütün amacımız ve gayretimiz, UCLG'nin güvenini ve gücünü hiçbir zaman sarsmamak, gücüne güç katmak ve güvenini arttırmak.''
-UCLG'YE GEÇİCİ GENEL SEKRETER ATANDI-
UCLG'nin insanlık adına görev yapan bir kuruluş olduğunu, bu nedenle bu merkezde ciddi bir özveriyle çalışacaklarına inandığını dile getiren Topbaş, ''UCLG'nin genel merkezi olan Barcelona'da belirli dönemlerde toplantılar yapmayı düşünüyorum. Ocak ayının ikinci yarısında eşbaşkanlarla burada bir araya gelmek istiyorum. Ayrıca eşbaşkanlarımızla, kendi kentlerinde zaman zaman toplantılar gerçekleştireceğiz'' diye konuştu.
Topbaş, UCLG'nin Genel Sekreteri Gateau ile yaptıkları ikili görüşmede, Avrupa'da bazı kentlerde yönetim değişikliklerini ve bu değişikliklerin UCLG'ye olan etkilerini değerlendirdiklerini, bütçe ve bütçe kaynaklarını gözden geçirdiklerini, önümüzdeki süreçte genel sekreter seçimiyle ilgili bir değerlendirme yaptıklarını anlattı.
Gateau'nun görev süresinin bu yılın sonunda sona ereceğini belirten Topbaş, gelecek yıl haziranda yapılacak genel sekreterlik seçimine kadar 2007-2010 UCLG Mali İşler Yöneticisi ve eski South Bay (Florida-ABD) Belediye Başkanı Clarence Anthony'nin UCLG'nin Genel Sekreterliği'ni üstleneceğini söyledi.
Genel sekreter atanıncaya kadarki süreçte tarafsız bir ismin atanmasının uygun olacağını düşündüklerini belirten Topbaş, Anthony'nin 4 Ocaktan sonra görevine başlayacağını ifade etti.
Topbaş, UCLG'nin genel sekreterliği için dünyanın dört bir yanından yüzlerce başvuru olacağına inandığını, bu başvuru sürecini de UCLG adına Anthony'nin yürüteceğini kaydetti.
Clarence Anthony de genel sekreterlik görevini uzun vadeli düşünmediğini, yeni bir genel sekreter seçilinceye kadar yapılan çalışmaların devamlılığını sağlayacağını, UCLG'nin aynı kadroyla çalışmaya devam edeceğini ifade etti.