Almanya Türk toplumundan Türkiye'ye çağrı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-20-2010 (20:58)   Son Mesaj: 12-20-2010 (20:58)    Cevap: 0    Gösterim: 520  

    12-20-2010

    Almanya Türk toplumundan Türkiye'ye çağrı

    Almanya Türk toplumundan Türkiye'ye çağrı


    Almanya Türk Toplumu (TGD), Türk hükümetine, Türklerin Avrupa Adalet Divanı'nda kazandığı hakların AB ülkelerinde uygulanmasını istemesi çağrısında bulundu.

    TGD'den yapılan yazılı açıklamada, AB ülkelerinin, bu ülkelere kaçak olarak giren Türklerin iade edilmesi amacıyla Türkiye ile anlaşma yapmak istediğine işaret edilerek, bu anlaşmanın yapılabilmesi için bazı meslek gruplarına vize konusunda kolaylıklar getirileceğinin açıklanmasının da Almanya'da yaşayan Türkleri yakından ilgilendirdiği belirtildi.
    Avrupa Adalet Divanı'nın, Türkiye ile AB arasında 1980 yılında imzalanan Ortaklık Konseyi kararlarına dayanarak birçok karar aldığı, Türk vatandaşlarının hemen hemen AB vatandaşlarına eşit bir konuma geldiğini ortaya koyduğu ifade edilen açıklamada, ''Bundan bir süre önce de vize konusunda aldığı kararla aslında bir anlamda Türk vatandaşlarına vize konusunda ayrımcılık yapılamayacağı ortaya çıkmıştır. Ancak AB ülkeleri ve özellikle Almanya, bu kararları 'bireysel kararlar şeklinde' yorumlayarak uygulamaya koymamaktadır'' denildi.

    Anlaşma kapsamında Türkiye'nin, Avrupa Adalet Divanı'nın Türk vatandaşlarına kazandırdığı haklardan geri düşmesi olasılığının ortaya çıktığı, bunun Almanya'da yaşayan Türkler arasında bazı şüphelere yol açtığı kaydedilen açıklamada, bu nedenle TGD'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup yazarak duruma dikkati çektiği bildirildi.

    TGD Genel Başkanı Kenan Kolat yaptığı açıklamada, ''Türkiye'nin Ortaklık Sözleşmesi'nden doğan haklarımızla ilgili olarak yapması gereken bu konuları Ortaklık Konseyi toplantılarında gündeme getirmesi ve burada uzlaşma sağlanamıyorsa doğrudan Avrupa Adalet Divanı'na götürmesi olacaktır'' şeklinde görüş belirtti.

    Kolat, 12 Eylül 1963 tarihinde imzalanan Ankara Anlaşması'nın 25'inci maddesine ve özellikle 2'nci fıkrasına dikkati çekerek, Türkiye'nin yapabileceği birçok şey olduğunu, bu konuda Türkiye'nin neden bugüne kadar aktif olmadığının da sorulması gerektiğini kaydetti.




    Almanya Türk toplumundan Türkiye'ye çağrı Yorumları