'Türkiye'yi görmeyen eksiklik hissetsin'   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-20-2010 (16:37)   Son Mesaj: 12-20-2010 (16:37)    Cevap: 0    Gösterim: 554  

    12-20-2010

    'Türkiye'yi görmeyen eksiklik hissetsin'

    'Türkiye'yi görmeyen eksiklik hissetsin'


    Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Türkiye'ye gelmek, dünyada bir prestij konusu olsun. Belli bir kültür seviyesindeki insan Türkiye'yi görmediyse budan eksiklik hissetsin" dedi.

    Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Türkiye'ye gelmek, dünyada bir prestij konusu olsun. Belli bir kültür seviyesindeki insan Türkiye'yi görmediyse budan eksiklik hissetsin. Böyle bir hayalimiz var. İnşallah yakın bir gelecekte bu hayali gerçekleştirme konusunda mahcup olmayacağız'' dedi.
    Türkiye Otelciler Federasyonunun (TÜROFED) 3. Olağan Genel Kurulu Ankara Bilkent Otelde başladı.

    Genel Kurula, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanları Zafer Çağlayan ve Faruk Özak, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir katıldı.

    Bakan Günay, Genel Kurulun açılışında, Türkiye'nin genç bir ülke olduğunu, bu genç ülkenin başarı öykülerine ve geleceğe umutla bakmayı sağlayacak gelişmelere ihtiyacı olduğunu söyledi. Son yıllarda Türkiye'nin bu umudu yaşamının bir parçası haline getirmeye başladığını ifade eden Bakan Günay, başarı öykülerinden birinin de turizmde yaşandığını belirtti.

    Türkiye'nin 1980'lerin ortasında 1 milyon turiste erişme telaffuzu olduğunu anımsatan Bakan Günay, ''Şu anda 30 milyon telaffuzuna geldik. Turizmden iyi gelir elde etmek, Türkiye'nin güzel hedeflerinden biriydi; bu yıl 25-30'un Türkiye'ye yetmeyeceği konusunda umutlarımız var'' dedi.

    Turist sayısının arttığını, turizm gelirlerinin düştüğüne yönelik eleştirilere katılmadığını kaydeden Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''TÜİK'in yeni bir hesaplama yöntemiyle sanıyorum gerçek ve yukarı rakamlara ulaşmış olacağız. Dünya Turizm Örgütünün yaptığı değerlendirmelere göre, Türkiye dünyada istikrarlı bir biçimde hızla gelişen pazarlardan birisi. Bu yıl 28.5 milyon turist rakamına ulaştık. Bu başarıda kalite fiyat dengesinin de çok büyük payı var. Ben Bakan arkadaşlarıma da turizmi kendi alanları gibi sahiplendikleri için teşekkür ediyorum. Ama daha fazlasına ihtiyacımız var.''

    2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti döneminde İstanbul'un turist sayısının azaldığı iddialarına da katılmadığını belirten Bakan Günay, İstanbul'un özellikle kongre turizmi konusunda büyük ilerleme kaydettiğini, 2010 yılının ilk 9 ayında Dünya Turizm Örgütü verilerine göre, Avrupa'da doluluk oranı bakımından 3. sırada yer aldığını bildirdi.

    Türkiye'nin yatak sayısının da hızla arttığını bildiren Bakan Günay, şöyle dedi:

    ''Türkiye'nin 2003'te 660 bin olan yatak sayısı, şu anda 880 bine ciddi bir artışa geçti, 2010'da 30 binden fazla yeni yatak belgesi içeren turizm tesisi için yatırım belgesi verdik. Bütün bu alanlarda turizmin ekonomi içerisinde çok özel bir payı var. 2009 yılı itibariyle Türkiye'nin dış ticaret açığının turizm tarafından desteklendi. İstihdama da dolaylı ve doğrudan bir katkı var turizmin. Bizim de resmi rakamlarımıza göre inşaat sektöründen sonra turizm istihdam alanında ikinci sırada.

    Kimseyi incitmeden bir noktanın altını çizmek istiyorum, bir yörede büyük inşaat faaliyeti olması o yörede yaşayanların gelir elde etmesi anlamına geliyor, ama yaşam kalitesinin yukarıya doğru yükseldiği anlamına gelmiyor. Ama turizm sektöründe çalışanlar giyimlerinden kuşamlarına her şeye dikkat ediyor ve yaşam seviyeleri yükseliyor. Turizmin önemi bu. Bir beldeye turizm girmişse yaşam kalitesi yukarı yükseliyor. Genç nüfuslu Türkiye'de turizm dünyaya açan temel söktür. Yunus Emre'nin 'Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim, sevilelim dünya kimseye kalmaz' sözleri bence bu çağda turizmde anlam buluyor. Biz bugün bölgemizde komşularımızla sıfır sorun politikası sayesinde büyük gelişmeler yaşıyoruz.''

    -''TURİZMİ ÇEŞİTLENDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ''-

    Turizmi İstanbul, Antalya, Muğla üçgeni dışında Anadolu'nun her yerine yaymaya çalıştıklarını anlatan Bakan Günay, ''Turizmi çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Türkiye'nin termal turizm konusunda büyük bir potansiyeli var. Ancak yatak kapasitemiz potansiyelimizin onda birinin altında. Termal turizm konusunda Afyon ve Denizli çevresinde çok ciddi gelişmeler yaşanıyor. Sağlık ve termal turizm konusunda nerede yatırım yapılırsa yapılsın o alandaki yatırım teşvik alıyor'' diye konuştu.

    Türkiye'nin son 25 yıldır bir yandan terörle mücadele ederken, diğer taraftan turizmde ''marka'' ülke haline geldiğini dile getiren Günay, şöyle konuştu:

    ''Övünçle söylüyorum; 2003 yılında gelen ziyaretçi sayısı 13 milyondan bugün 28 milyona ulaşmıştır. Bu, Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin turizme verdiği önemin göstergesi ve büyük bir başarı hikayesidir. Turizmi Akdeniz, Ege kıyılarından Karadeniz'e, Güneydoğu'ya yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Türkiye'nin bundan fazlasını başarabilecek bir potansiyeli, halkı ve coğrafyası var.

    Türkiye'yi inşallah dünya turizminde ilk 5'e taşıyacağız, hem gelir hem de gelen turist sayı açısından. Türkiye'nin bugünü yarından daha iyi olsun diye çalışıyoruz. Ben 3.5 yılı aşkın süredir sektörle iç içe çalışıyorum. Yakın bir işbirliği içerisindeyiz.''

    -''TÜRKİYE UNUTULAN ÜLKE OLMASIN''-

    Bakan Günay, Türkiye'nin içeride ve dışarıda iyi tanıtılmasının turizmcileri de doğrudan etkilediğine işaret ederek, turizmcilerin yasal bir statüde toplanmasının önemine değindi.

    Göreve başladığında kültür ve turizm tartışmalarının olduğunu anımsatan Günay, şöyle devam etti:

    ''Türkiye'nin tarihini bilmezsek. Daha öncesi, sonrasına sahip çıkmazsak, neyi pazarlayacağız; sadece denizi mi? Sadece kum güneş mi pazarlayacağız. Biz tarihimizi, halk kültürümüzü bir bütün sayacağız. Sivil mimari örneklerimizi, camilerimizi, ören yerlerimizi hepsini sahipleneceğiz.

    Türkiye gelinen tatil yapılan unutulan bir ülke olmasın. Türkiye'ye gelmek dünyada bir prestij konusu olsun. Belli bir kültür seviyesindeki insan Türkiye'yi görmediyse budan eksiklik hissetsin. Bir insan hayatında Türkiye'yi görmemişse birileriyle konuşurken bunun farkına varsın. Böyle bir hayalimiz var. İnşallah yakın bir gelecekte bu hayali gerçekleştirme konusunda mahcup olmayacağız.''

    Bakan Günay, konuşmasının sonunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve turizm sektöründe çalışanlara katkılarından dolayı teşekkür etti.

    -TÜROFED BAŞKANI BARUT-

    TÜROFED Başkanı Ahmet Barut da dünyada hızlı ilerlemeler kaydedildiğini, Türkiye'nin de bu durumdan üzerine düşeni aldığını söyledi.

    Türkiye'de turizmin son 10 yılda ciddi bir gelişme gösterdiğine işaret eden Barut, hedeflerinden birinin de Akdeniz'in turizmde lider ülke konumuna gelmesini sağlamak olduğunu belirtti. Türkiye'nin turizmde kendini kanıtlamış hem gelir hem de ağırladığı turist sayısı ile dünyada ilk 10 ülke arasına girdiğini vurgulayan Barut, dünya turizmi birinci ligindeki ilk 10 ülkenin Akdenizli 4 ülkesinden birinin Türkiye olduğunu kaydetti.

    Gelen ziyaretçi sayısı itibariyle Akdeniz'deki rakip ülkelerin performansını da değerlendiren Barut, fiyat-kalite dengesinde de Türkiye'nin ilk sıralarda yer aldığını belirtti.

    2010 yılında Anadolu'nun çeşitli illerine yeni tesisler kurulduğunu anlatan Barut, istihdam yaratmada da turizmin sanayiden liderliği aldığını ifade etti.

    Türk turizminin bazı eksikliklere rağmen sağlıklı bir gelişim gösterdiğini belirten Barut, geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu gündemine gelen Meslek Yasası tasarısının kısa sürede hayata geçmesini çok önemsediklerini söyledi.




    'Türkiye'yi görmeyen eksiklik hissetsin' Yorumları