ABD'li ekonomi gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Merkez Bankası'nın son önlemlerini hokus pokus planı olarak yorumladı. Harika bir yıl geçirildiğini belirten gazete yolda tümsekler belirmeye başladığını söyledi .
ABD"li ekonomi gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Türk ekonomisinin "harika" bir yıl geçirdiği ancak yol üzerinde tümsekler belirmeye başladığını yazdı.
WSJ, "Türkiye"nin Finansal Muamması" başlıklı haber analizinde Türkiye"nin hızlı büyüyen cari açığının ekonomiyi dış şoklara açık bıraktığını savundu.
Merkez Bankası"nın aldığı son önlemleri "hokus pokus planı" olarak yorumlayan gazete, "Karmaşık politika değişikliği ile sıcak para akışını azaltmak ve kredi büyümesini dizginlemek amaçlanıyor.
Arzulanan sonucun elde edilip edilemeyeceğine ilişkin değerlendirme yapmak için henüz erken" dedi.
Merkez Bankası"nın kredideki büyümeyi ve sıcak para girişlerini yavaşlatmak amacıyla uygulamaya koyduğu planın ikinci perdesinin, zorunlu karşılıklar artırılarak cuma günü tamamlandığına işaret edilen haberde ekonominin 9 aylık dönemde yüzde 8.9 büyüdüğünün ve Merkez Bankası"nın Ekim 2008"den beri faizleri 13 defa düşürdüğünün altı çizildi.
"Dış şoklara karşı dikkat"
Türkiye"nin ithalata olan bağımlılığının, ticaret açığında yüzde 130"u aşan bir büyümeye yol açtığına işaret edilerek bunun "analistlerin ülkeyi dış şoklara açık bırakmasından korktukları bir dengesizliğe vurgu yaptığı" yazıldı. Haberde şöyle devam edildi:
"Kısmen bu model nedeniyle Türkiye ne kadar hızlı büyürse açık o kadar genişliyor, böylece yatırımcı hissiyatı olumsuzluğa dönerse ekonomi şoklara kırılgan kılınıyor.
Bu kırılganlık ise, açığın hızlı artan bir oranının sıcak para olarak adlandırılan spekülatif yatırımlarla finanse edilmesiyle daha da büyütülüyor."
ABD"li bankadan "Faiz indirimi korktuğumuz gibi" yorumu
Wall Street Journal (WSJ) gazetesindeki haber analizde, Barclays Bankası"nın aralık ayı başında yayımladığı bir raporda bu yıl Türkiye"nin cari açığının yüzde 70"inin spekülatif portföy yatırımlarınca finanse edildiği, daha uzun vadeli doğrudan yabancı yatırımlarca karşılanan kısmının ise yüzde 14 düzeyinde kaldığına dikkat çekildi.
"Merkez"in işi kolay değil"
Haberde, Viyana merkezli finans kurumu CA Cevreaux ekonomisti Simon Quijano-Evans"ın, "Türkiye"nin dünyanın geri kalan kısmına karşı daha iyi bir performans gösterdiği bu aşamada, kendisine rehberlik edecek politika önlemleri bulmak durumunda. Bu, Merkez Bankası için kolay bir dönem değil" sözleri de aktarıldı.
WSJ"nin haberinde ayrıca, ABD"li finans kurumu Brown Brothers Harriman"ın, bir araştırma notunda Merkez Bankası"nın faiz indirimi için "korktuğumuz gibi" dediği ve "Faiz indirimleri ve zorunlu karşılıklar karışımıyla politikada ince ayar yapma girişimi sakar bir girişim" görüşü de aktarıldı.