Atatürk'ün, 19 Aralık 1919'da Heyet-i Temsiliye Reisi olarak Kayseri'ye gelişinin 91. yıl dönümü, törenle kutlandı.
Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören, Büyük Atatürk Gençlik Koşusu'nda birinci olan atlet Ercan Muslu'nun, Vali Mevlüt Bilici'yi, ''Mustafa Kemal Paşa şu anda şehrimizdedirler'' diyerek selamlamasıyla başladı.
Vali Bilici, burada yaptığı açıklamada, Kurtuluş Savaşı başlamadan önce Kayseri'ye gelen Atatürk'ün, Kayseri insanı tarafından çok büyük bir teveccühte karşılandığını anımsattı.
Bilici, ''Kurtuluş Savaşı, Anadolu insanının baş kaldırışının ve ülkesine sahip çıkmasının bir destanıdır. Kayseri, bu süreçte önemli bir aşamadır. Atatürk, Kayseri'ye geldikten sonra morali, maneviyatı güçlenmiş, inandığı Türk halkına daha çok inanarak, Kurtuluş Savaşı'na ve Cumhuriyet'e doğru bu süreci daha inançlı bir şekilde arkadaşlarıyla devam ettirmiştir'' dedi.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de Mustafa Kemal Atatürk'ün, ulusal kurtuluş mücadelesinde Kayseri'yi önemli bir halka olarak gördüğünü vurguladı.
Atatürk'ün çizdiği hedefler bütünü içerisinde Kayseri'nin ve Türkiye'nin çağdaş ülkeler seviyesine ulaşacağına inandığını dile getiren Özhaseki, ''Hiç durmadan çalışarak, üreterek, bilgiye ulaşarak, bilgi toplumu, çağdaş insanlar toplumu olacağımıza inanıyoruz. AB'ye ister girelim ister girmeyelim, kişilikli insanlar ve kimlikli kentler olarak, bizi biz yapan değerlere sahip çıkarak, dünya devletleri arasında yerimizi alacağımıza inanıyorum'' diye konuştu.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, 13 Ekim 1924'de Kayseri'ye ikinci kez gelişinde, ''Bütün dünya bilmelidir ki; Türk milleti, hakkını, haysiyetini, şerefini tanıtmaya kadirdir. Türk vatanının bir karış toprağı için bütün millet bir vücut olarak ayağa kalkar'' dediğini anımsatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''O zaman bir karış toprak için bir vücut olarak ayağa kalkmışsak, şimdi de çağdaşlaşma ve ilerleme, müreffeh toplum oluşturma yolunda, çilekeş Türk insanının huzuru ve mutluluğu yolunda tek vücut olarak ayağa kalkmalıyız. Ekonomimizle eğitim sistemimizle teknolojimizle ve kültürümüzle dünyada saygın milletler içinde yer almamamız için var gücümüzle çalışmalıyız. Bu konuda herkes üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirmeli.''
-91 YIL ÖNCE VERİLEN SÖZ-
Atatürk'ün Kayseri'ye gelişinde küçük bir çocuğun, ''Kan aksa, can çıksa dönmeyeceğiz geri, damarlarımızda taşıdığımız ecdat kanı, Allah hakkı için başaracağız bunu'' şiirini okuduğunu da vurgulayan Özhaseki, ''91 yıl önce verilen sözü biz de tekrarlıyoruz. O gün verilen söz, ülkenin düşmandan kurtarılması içinse, bugün verilen söz de Türkiye'nin artık dünyanın sayılı milletleri arasında yer almasını görene kadar çalışmak için. Bu sözümüzün arkasında inançla duracağımızı belirtiyorum'' dedi.
Konuşmaların ardından ''Aşık Sezini'' mahlaslı şair Ali Baş, günün anlam ve önemine ilişkin şiirleri seslendirdi.
Atatürk'ün, Kayseri'den Ankara'ya döndükten sonra Kayserililer'e gönderdiği teşekkür mesajı okundu. Atatürk'ün Kayseri'ye geldiğinde kaldığı müzeye dönüştürülen Atatürk Evi'nde düzenlenen törende de bir grup öğrenci, 91 adet uçan balona bağladıkları Atatürk'e övgü dolu sözler içeren notları, gökyüzüne bıraktı.
Evin bodrum katında bulunan Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'ndeki karma yağlı boya Atatürk resim sergisi ve Atatürk Evi'nin gezilmesiyle tören sona erdi.