MÜSİAD’ın TCMB’nin 16 Aralık tarihinde açıkladığı ‘’Para Politikası Kurulu’’ kararlarına ilişkin değerlendirmesinde 'Gölge Bankacılığa' yönelme gibi bir eğilimin doğuracağı risk göz ardı edilmemeli dendi!
Yapılan açıklama şöyle:
Bilindiği gibi, yurtdışı piyasalarda süregelen zayıf talep, durgunluk ve zayıflayan mali istikrar ilgili ülkelerin piyasaya bol para sürmesiyle sonuçlanmaktadır.
Doğal olarak, oluşacak aşırı likiditenin Türkiye"ye sıcak para akışı olarak girmeye devam edeceği öngörülmektedir.
Bunun, beraberinde getirdiği TL"nin giderek değer kazanması süreci de ithalatı arttırmakta ve cari açığımızı büyütmektedir.
TCMB"nin, ekonomimizin büyüme ivmesinin devam edeceğinin beklendiği bir ortamda, dış faktörler yüzünden bu tür istenmeyen sonuçlara maruz kalınmasını engellemek amacıyla fiyat istikrarının yanı sıra finansal istikrara ilişkin önlemler de almaya karar vermiş olması son derece isabetlidir.
Bu çerçevede, politika faiz oranının %7"den %6,5"a, gecelik borçlanma faizinin de %1,75"ten %1,50"ye düşürülmüş olması ve borç verme faizinin 0,25 puan yükseltilmiş olması, büyümenin kısa vadeli sıcak para girişine göre yapılmasının önünü kesecek ve kurda göreceli bir istikrar sağlayacak bir önlem olarak amaçlanmıştır.
Aldığı önlemleri faizlerle sınırlı tutmayan TCMB, faiz dışı araçları sıkılaştırma kararı bağlamında, zorunlu karşılık oranlarını da değiştirmiştir. %6 olan karşılık oranı, kısa vadeli mevduatlarda yükseltilirken, uzun vadelilerde düşürülmüş, böylece piyasadaki likiditeyi azaltmaya yönelik bir tedbir alınmıştır.
Tüm bu kararların istenilen sonuçları vermesi arzulanırken, uygulamaların, bankaların maliyetlerini yükselteceği ve gölge bankacılığa yönelme gibi bir eğilim doğuracağı riskini de göz ardı etmemek gerekmektedir.