TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, tüm yetkilerin merkezden toplandığı bir yönetim anlayışının işlerin hızlı yürütülmesine mani olduğunu bildirdi.
Devlet Personel Başkanlığının 50. kuruluş yıldönümü nedeniyle Ankara Rixos Oteli'nde bir yemek verildi.
Yemeğe katılan Şahin, yaptığı konuşmada, 2002-2007 yılları arasında Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yaptığı dönemde Devlet Personel Başkanlığının kendisine bağlı olduğunu ve bu süre içerisinde söz konusu kurum personeliyle uyum içinde bir çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi.
4,5 yıllık süre içerisinde Devlet Personel Başkanlığı ile birlikte üzerinde en çok çalıştıkları konunun kamunun yeniden yapılandırılması ve 45 yıllık bir geçmişi olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun yeni bir anlayışla ele alınarak yasalaşması konusu olduğunu anlatan TBMM Başkanı, şunları söyledi:
''Ancak bunun ne kadar zor olduğunu içine girdiğimizde anladık. Tabii ki geçen süre içerisinde mevzuatta bir takım kısmi değişiklikler yapıldı, hatta kamunun yeniden yapılandırılması konusunda da bir takım adımlar atıldı. Merkezde toplanmış olan bir takım yetkiler yerele devredildi. Ama Türkiye'nin bir takım sıkıntıları, sorunları var. Özellikle 30 yılı aşkın süredir Türkiye'nin başını ağrıtan sorun çözülmeden kamunun yeniden yapılandırılması konusunda düşündüğünüz adımları atmanız mümkün olmuyor. Ama ben Türkiye'nin en kısa zamanda bu noktaya geleceğini düşünüyorum. Çünkü tüm yetkilerin merkezden toplandığı bir yönetim anlayışının işlerin hızlı bir şekilde yürütülmesine mani olduğunu biliyorum.''
Şahin, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü kapatıldığı dönemde çok itirazlar olduğunu, fakat köye götürülen hizmetlerin yerel idarelere devredilmesiyle, söz konusu hizmetlere ciddi bir sürat kazandırıldığını kaydetti. Şahin, ''Eğer şu anda Türkiye'de yol ve su sorunu kırsal kesimde büyük ölçüde çözülmüşse bunun nedeni Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünün kapatılarak oradaki yetkilerin özel idarelere devredilmesidir'' diye konuştu.
-DEVLET BAKANI YAZICI-
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı da yemekte yaptığı konuşmada, kamu personelinin mali ve sosyal haklar açısından mevcut sorunlar ve farklılıkların giderilmesi noktasında eylem aşamasına geçmeseler de bunun gündemlerinin birinci maddesi olduğunu ve bu konuda kararlı bir irada içinde bulunduklarını söyledi
Kamu yönetiminde yetkilerin merkezileşmesinden uzak durulması gerektiğine işaret eden Yazıcı, yerelleşmenin güçlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
Sosyal refah sorumluluğunun önemine de dikkati çeken Bakan Yazıcı, sosyal güvenlik, sosyal yardım ve sosyal hizmet programlarının etkin bir şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Kamu yönetiminde reform ve yapılandırma çalışmalarının daha iyi bir devlet meydana getirmeye yönelik olduğunu belirten Yazıcı, tüm bu gayretlerin odağında vatandaş olduğunu sözlerine ekledi.
Devlet Personel Başkanı Mehmet Tekinarslan da kamu personel sistemindeki sorunlara değinerek, Başkanlığın uygulamaya yönelik yetkileri bulunsa da yetki kullanımında dağınıklık olduğunu dile getirdi.
Tekinarslan, geleceğin Türkiyesi için daha çağdaş, daha esnek, daha dinamik ve daha üretken işleyen bir kamu personeli sistemini geliştirmek yolunda ilerlediklerini söyledi.