Turkcell’in grup şirketi Superonline öncülüğünde 5 ülkeden 7 operatör, 7 bin 750 km’lik kesintisiz internet altyapısını kuracak.
RCN (Regional Cable Network) adını taşıyan proje, Birleşik Arap Emirlikleri"nin Füceyre kentinden İstanbul"a kadar uzanacak ve 2 milyar insan için internet kapısı olacak
Turkcell"in grup şirketi Superonline öncülüğünde 5 ülkeden 7 operatör, 7 bin 750 km"lik kesintisiz karasal internet altyapısını kuracak.
RCN (Regional Cable Network) adını taşıyan proje, Birleşik Arap Emirlikleri"nin Füceyre kentinden İstanbul"a kadar uzanacak ve 2 milyar insan için internet kapısı olacak.
Projenin Ankara"daki tanıtım toplantısına Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Yıldırım proje ile bölgesel işbirliğini önemli bir adımının atıldığına dikkat çekti.
Yıldırım, iletişim otoyolları genişledikçe üzerinde taşınan bilgilerin ve data trafiğinin de artacağını ifade ederek "Bölgede yaşayan insanların birbiri ile etkileşimi dostluğu kardeşliği daha da gelişecek. Uluslar milletler birbirine daha da yakınlaşmış olacak.
2003"ten beri iletişimde gelişmenin olmazsa olmazı genişbant dedik ve bu genişbanta çok önem verdik. Türkiye"deki internet erişim altyapısının neredeyse yüzde 90"dan fazlası genişbanttan sağlanıyor.
Dünyanın bugün gittiği istikameti o günlerde gördük ve yatırımımızı bu alana yaptık. 1.5 senedir mobil genişbantı da ilave etmek suretiyle ülkemizin iletişim altyapısını geliştiriyoruz" diye konuştu.
2002 yılında Telekom"un tek operatör olduğu dönemlerde Türkiye"nin çıkış kapasitesinin 1 GB olduğunu hatırlatan Yıldırım bugün geliştirilen yeni projeler ile 545 bin GB çıkış gücüne sahip olunduğunu söyledi. Türkiye"nin coğrafi konumunun getirdiği sorumluluğu yerine getirdiğini de sözlerine ekleyen Yıldırım şöyle devam etti:
"Asırlarca İpek Yolu olarak Baharat yolu olarak insanlığın refahı için hizmet vermiş bir konumda. Bugün değişen dünyada sadece ulaşım yolları ile değil sadece hızlı tren hatları ile değil sadece enerji koridorları ile değil topyekun medeniyetlerin insanlığın ayrımı için kullanıyor."
EVİNİ SU BASAN VATANDAŞIN ADSL TEŞEKKÜRÜ
Bakan Yıldırım konuşmasında karların erimesi ile evlerini su basan Konya"nın bazı beldelerindeki vatandaşları da ziyaret ettiğine değindi. Burada bir vatandaşla yaşadığı anıyı anlatan Yıldırım "Vatandaş bana dedi ki çok teşekkür ederim. Bunlar gelir geçer biz buna üzülmüyoruz.
Siz ADSL"i buraya getirdiniz bize yaptığınız en büyük hizmet budur. Vatandaş İstanbul"da yaşayınca da bu ihtiyacı hissediyor. Bozkırın dere beldesinde de bu ihtiyacı hissediyor" diye konuştu.
Yıldırım şirketlerin devletten devlete işbirliğinin daha önüne geçtiğini ve daha hızlı işbirlikleri kurabildiğine de dikkat çekerken "Bizim vazifemiz bu işleri yapan firmalara operatörlere destek olmak.
Onların önünü açmak. Daha hızlı hareket etmelerini sağlamak olmalıdır. Bu proje ile birlikte iki milyarlık bir nüfusa hizmet edecek. Bu neredeyse dünya nüfusunun üçte birine tekabül ediyor.
Türkiye"nin kardeş Arap dünyası ile geliştirdiği son yıllardaki ekonomik ilişkilerin bir anlamda iletişim altyapısının güçlendirilmesi ile daha da ileriye taşınması demek oluyor" dedi.
İSTANBUL DÜNYANIN İNTERNET ÜSTLERİNDEN BİRİ OLACAK
Turkcell Grup CEO"su Süreyya Ciliv ise internetin ortaya çıkardığı fırsat eşitliğini ülkenin yanı sıra bölgeye de yaymak konusundaki bir hayali gerçekleştirmek için dev bir adım attıklarını dile getirirken proje ile Türkiye"nin bölgenin internet üssü olacağını söyledi.
Ciliv, "5 ülkeden 7 firma bir takım oyunu kurarak Türkiye için bölge ve dünya için dev bir projenin adımını atıyoruz. Bölgedeki 200 milyona yakın nüfusa hızlı kesintisiz ucuz interneti sunacağı için halka inmesinde dev bir adım olacak.
Avrupa"yı Amerika"yı Asya"ya bağlayan uzak doğuya bağlayan bir köprü haline de geliyor. İstanbul"dan Birleşik Arap Emirlikleri"ne bir dijital otoyol kurarak en hızlı şekilde internetin hem bölge insanına ulaşmasını sağlıyoruz hem de Ortadoğu ve Asya"daki insanların hızlı internete ulaşmasını sağlayacağız" diye konuştu.
Mobil internet kullanıcı sayısını önümüzdeki yıllarda 5-6 milyara çıkarmayı hedeflediklerinin de altını çizen Ciliv, "Mobil internet halka inince data trafiğinin hızla artacağı öngörülüyor.
Son bir senede mobil internetteki data trafiğinin 20 katı arttığını gördük. Gelecek için bu altyapıyı kurmak bölgenin insanı kalkınması için önemli bir adım olacaktır.
Türkiye"nin İstanbul"un internet üstlerinden bir tanesi olmasını planlıyoruz. Bu da ülkemizin insanları için büyük bir fırsat sunacak. Bu hızlı dijital otoyol hat üzerindeki her noktadan içeriği ulaştırabiliyor olacağız" dedi.
GSMH ARTACAK
Projenin Birleşik Arap Emirlikleri adına ortağı ve Konsorsiyumun Başkanı olan Ali Amiri ise proje ile kapasite ihtiyacının karşılanması, milli anlamda modernleşmenin yanı sıra Gayri Safi Milli Hasıla"nın da artacağını söyledi.
Amiri "Şu anki sistemlerle gelecek nesil şebekelerle birlikte ulaşılacaktır. Gelecek nesil teknolojiler internet trafiğinin bant genişliğini attırmada katkıda bulunacaktır" dedi.
ORTADOĞU"NUN EN UZUN KARASAL FİBER İNTERNET ALTYAPISI
RCN Projesi ile Füceyre"den (Birleşik Arap Emirlikleri) başlayıp Riyad (Suudi Arabistan), Amman (Ürdün) ve Tartus"tan (Suriye) geçerek İstanbul"a ulaşacak fiber optik kablo hattı, Ortadoğu"da ilk defa Körfez bölgesinin tamamını kapsayacak.
Kuş uçuşu 3 bin 875 km olan ve yedekli yapısı ile toplam 7750 km"yi bulan RCN Projesi, su altı ve fiber kabloların en yoğun birleşme noktalarından biri olan Füceyre ve Batı arasında bölgenin en uzun karasal fiber optik altyapısı olacak.
Füceyre"den İstanbul"a uzanacak ve halen Bulgaristan sınırında hazır durumda olan yaklaşık 15 bağlantı noktası üzerinden Avrupa"ya ulaşma fırsatı yaratacak RCN altyapısı, saniyede 12,8 Terabit veri taşıma kapasitesine sahip bulunuyor.
Fiber optik kabloların izleyeceği iki farklı rotada ilk aşamada saniyede 2,4 Terabit kapasite aktif hale getirilecek. Benzerlerinden farklı olarak RCN"de yer alan tüm operatörler ilk günden itibaren her iki fiber optik kabloyu da yalnızca bu iş için ayıracak ve bu sayede hem bir hatta çıkan sorun diğerine yansımayacak, hem de altyapının gerektiğinde güncellenmesi çok daha kolay hale gelecek.
5 ÜLKEDEN 7 OPERATÖR, 1 MİLYAR TL"LİK YATIRIM
RCN Projesi, 5 ülkenin en önemli telekom şirketlerini bir araya getiriyor. Her biri iletişim teknolojileri alanında kendi ülkelerinin en önde gelen şirketleri olan Etisalat (BAE), Mobily (Suudi Arabistan), Ürdün Telekom/Orange Jordan ve Mada-Zain Ortaklığı (Ürdün), Suriye Telekom İdaresi (Suriye) ve Superonline (Türkiye), bu işbirliğiyle su altı kablolarının en yoğun birleşim noktalarından olan Füceyre"den Avrupa"ya uzanan bir altyapıya imza atıyor. Yaklaşık 1 milyar TL yatırım değeri olan bu fiber optik hat, 2011"in ikinci yarısında kullanıma açılacak.