Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) ile Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği arasında,protokol imzalandı.
Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) ile Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği arasında, zeytin üreticilerinin kredi ve tarımsal girdi olanaklarından yararlanabilmesi için protokol imzalandı.
Marmarabirlik'in Başköy'deki tesislerinde düzenlenen törende, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa ile Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, protokol imzaladı.
Hidamet Asa, burada yaptığı konuşmada, birlik ve kooperatiflerin amacının her zaman ortaklarının menfaatini korumak olduğunu belirtti.
Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ile imzalanan protokolün de bu amaca hizmet ettiğini vurgulayan Asa, ''Tarım kredi kooperatifleriyle işbirliğimiz, finans desteğinin yanı sıra ürünlerimizin pazarlanması aşamasında da devam edecektir. Bu protokolün sağladığı koşullarla zeytin üreticimizin önü açılacaktır'' dedi.
Bedrettin Yıldırım da son zamanlarda hükümetin tarıma verdiği desteklerin, özellikle faiz oranlarındaki açılımların, hem kendilerinin hem de çiftçilerin önünü açtığını belirtti.
Yıldırım, 10 yıl öncesinde çiftçiye verilen kredi faizlerinin yüzde 59'dan başlayıp, yüzde 150'ye kadar ulaştığına dikkati çekerek, verilen kredi miktarının da bin-2 bin lira arasında olduğunu anlattı.
Günümüzde ise çiftçi başına verilen ortalama kredi miktarının 250 bin liraya ulaştığını, faiz oranlarının da 0 ile yüzde 9 arasında değiştiğini ifade eden Yıldırım, ''Geçmişte 20 üyemizi birbirine müteselsil kefil yapıyorduk. Bunu da kaldırdık, iki kefile indirdik. Teminatsız kredinin önünü açtık. Başka bir şey daha yaptık, faizsiz kredinin önünü açtık. Vade farkını getirdik. Yeter ki çiftçilerimiz üretsin. Yeter ki Türkiye üretsin'' dedi.
Marmarabirlik üreticilerinin artık, merkez birliğinden her çeşit ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini dile getiren Yıldırım, ''Başta gübre olmak üzere, tarım araç gereçleri, akaryakıt, bitki koruma ürünleri, zirai ilaç, sigortacılık işlemleri, hayvan ihtiyaçları, damızlık ve besi danası ihtiyaçlarını karşılayabilecekler. Tarım kredi çiftçisine hangi şartlarda veriliyorsa, o şartlarda kullandırılacak. Hiç kimsenin kaygı ve şüphesi olmasın'' diye konuştu.
''ÇİNLİLERE ZEYTİN YEMEĞİ ÖĞRETEBİLSEK''
Bedrettin Yıldırım, son yıllarda tarım kredi kooperatiflerinin, ürün değerlendirmenin önünü de açtığını ifade ederek, şunları kaydetti:
''Marmara'nın, Bursa'nın zeytinini, Mudanya'nın, Trilye'nin, Gemlik'in zeytinini dünyanın her noktasına ulaştırmak gibi bir görevimiz var bizim. Bunu yapmak zorundayız. Çinlilere zeytin yemeyi öğretebilsek, zeytin yetiştiremeyiz.''
Türk zeytinyağlarının Yunanistan'da, İtalya'da şişelenip, İtalyan, Yunan zeytinyağı gibi piyasaya sürüldüğünü anlatan Yıldırım, ''Bunun önünü açmanın yolu oralarda da bizim ofislerimizin olması. Tarım Kredi Kooperatifleri olarak Bulgaristan'daki bir şirketimizi bu alanda hizmete başlatacağız. Bosna'ya giriyoruz, Yani Avrupa Birliği'nin ortasında olacağız'' dedi.