Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Ankara-Konya yüksek hızlı treninin test sürüşlerinin, 17 Aralık'ta Konya Garında Başbakan Erdoğan'ın da katılacağı bir törenle başlatılacağını bildirerek, ''Konya artık git gel 2,5 saat olacak'' dedi.
Bakan Yıldırım, Konya'nın Pınarbaşı mevkisinde hızlı tren hatlarında kullanılmak üzere hazırlanan test treninin tanıtımını gerçekleştirdi.
Yıldırım, Ankara-Konya arasında hızlı trenle seferlerin başlamasına çok az bir sürenin kaldığını söyledi. İlk olarak Ankara-Konya hattında test yapacak olan trenin ölçüm sistemleriyle donatıldığını ifade eden Yıldırım, trenin hat geometrisi, yatay-düşey ölçümler gibi alana özgü teknik konularda test yapacağını anlattı.
Ankara-Konya hattının yolcu taşımaya uygun hale gelebilmesi için test treni tarafından ölçümlenmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, ''Trenin bir vagonu 55 farklı ölçüm sistemiyle donatıldı. Böylece hatla ilgili değerlerin normal sınırlarda olup olmadığı ölçülebilecek. Ankara-Eskişehir hattında böyle bir trenimiz olmadığı için uluslararası ihale açarak test treni getirtmiştik. Bu hat için ise bu treni projelendirdik ve hazır hale getirdik'' diye konuştu.
Yıldırım, TCDD Genel Müdürlüğü ve İtalya'dan gelen uzman ekibin test treniyle Ankara-Konya hattında çalışmalara başladığını bildirerek, ''Ankara-Konya yüksek hızlı treninin test sürüşleri 17 Aralık Cuma günü sayın başbakanımızın da teşrifleriyle Konya Garında saat 16.45'te gerçekleştirilecek'' dedi.
Test trenine bir isim konulması konusunda öneriler geldiğini aktaran Yıldırım, trene 14. yüzyılda dünya haritasını çizen, Akdeniz'i Türk gölü haline getiren büyük Türk denizcisi Piri Reis'in ismini vermeyi uygun bulduğunu açıkladı.
Piri Reis'in 17 Aralık Şeb-i Aruz günü seferlerine başlayacağını belirten Yıldırım, bu büyük düğün gününe yüksek hızlı trenin de katkı sağlayacağını dile getirdi.
Bakan Yıldırım, Ankara-Konya hızlı tren projesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, ''Bu proje dünyada bir rekora sahip. Ankara-Konya hızlı tren projesi dünyada en kısa sürede yapılan yüksek hızlı tren projesidir bu da gece gündüz 3 vardiya çalışmayla oldu. Konya artık git gel 6 saat değil, git gel 2,5 saat olacak'' şeklinde konuştu.
Hattın sadece iki şehri birbirine bağlamadığını, aynı zamanda Sivas, Eskişehir, İstanbul'un da aralarında bulunduğu bir çok ilin ulaşımını kolaylaştıracağına işaret eden Yıldırım, ''Tarihimizin, kültürümüzün ve manevi hayatımızın merkezi Konya artık hızlı trene kavuşuyor. Büyük üstadın, Mevlana'nın 'Gel, gel' çağrısına kulak veren herkes yüksek hızlı trenle Konya'ya gelecek'' dedi.
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da ilk hızlı tren hattı olan Ankara-Eskişehir projesinde test trenleri olmadığını, bu nedenle de hattın ölçümlerini İtalya'dan kiraladıkları trenle gerçekleştirdiklerini hatırlattı.
O dönemde hızlı tren hatlarında kullanılmak üzere bir test treni hazırlanmasını proje haline getirdiklerini belirten Karaman, ''Bu trene 14 milyon lira harcadık. Test treni 250 kilometre hızla giderken 50'den çok ölçümü yapabiliyor'' bilgisini verdi.
İtalya'dan gelen konunun uzmanlarıyla test trenini Ankara'dan Konya'ya getirdiklerini ve böylece hattaki yolları ölçümlediklerini kaydeden Karaman, bu hat tamamlandıktan sonra diğer hızlı tren hatlarında da test treninin kullanılacağını söyledi.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, konuşmaların ardından test trenine geçerek basın mensuplarına bilgi verdi ve incelemelerde bulundu.