Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Türkiye'nin, Asya-Avrupa koridorunda yolculuk yapan 51 milyon uluslararası yolcunun 18 milyonunu taşıyarak, transit yolcu sayısını en fazla arttıran ülke olduğunu bildirdi.
SHGM'den yapılan açıklamada, yurtdışı uçuş ağını 130 noktaya kadar genişleten Türkiye'nin, transit yolcu taşımacılığında rekor kırdığı bildirildi. Asya-Avrupa koridorunda her üç transit yolcudan birinin Türkiye üzerinden uçtuğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Son yıllarda diğer ülkelerle yapılan ikili hava ulaştırma anlaşmalarındaki artış ve Bölgesel İşbirliği Projesi çerçevesinde uçuş ağı hızla genişleyen Türkiye, transit hava taşımacılığında birinci sıraya yükseldi. Türkiye, Asya-Avrupa koridorunda yolculuk yapan 51 milyon uluslararası yolcunun 18 milyonunu taşıyarak, transit yolcu sayısını en fazla arttıran ülke oldu. 11 milyon transit yolcu taşıyan Frankfurt ikinci, 8 milyon transit yolcu taşıyan Kahire ise üçüncü sırada yer alıyor.
Türkiye'nin uçuş ağını geliştirmek ve transit yolcu taşımacılığından daha fazla pay alması amacıyla SHGM tarafından gerçekleştirilen ikili havacılık anlaşmalarına paralel olarak yurt dışı uçuş ağına 70 yeni nokta eklendi. Yeni ülkelerle imzalanan anlaşmaların yanı sıra mevcut anlaşmaların revize edilmesi ile sekiz yıl önce yurtdışında 60 noktayla havayolu bağlantısı olan Türkiye, uçuş ağını iki katından fazla arttırarak 130 noktaya ulaştı. Anlaşmalarda belirlenen yeni uçuş noktalarına sefer başlatan havayolu işletmelerinin uluslararası transit taşımacılıktan aldıkları payda da büyük gelişme yaşandı. Dünya havacılığında transit yolcu trafiğinin yüzde 60'ının gerçekleştiği Asya-Avrupa koridorunda bulunan Türkiye'nin uçuş ağındaki gelişmeler transit yolcuların Türk havayolu taşıyıcılarına yönelmelerini sağladı.''
-İSTANBUL EN AVANTAJLI AKTARMA MERKEZİ-
Uçuş ağında yaşanan gelişmelerle birlikte 4 binin üzerinde uçuş noktası bulunan Afrika, Avrupa ve Orta Doğu coğrafyasında İstanbul'un en avantajlı aktarma merkezi haline geldiği vurgulanan açıklamada, ''Uluslararası Sivil Havacılık Örgütünün (ICAO) raporuna göre; Atatürk Havalimanı, yüzde 7.8 büyüme ile dünya genelinde uluslararası yolcu sayısını en çok artıran üçüncü havaalanı oldu. Atatürk Havalimanı'nın yolcu sayısının yüzde 33'ünü ise transit yolcular oluşturuyor'' bilgisi aktarıldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru da Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkeleri ile yapılan anlaşmaların özellikle transit taşımacılık açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Arıduru, şunları kaydetti:
''Ortadoğu bölgesindeki ülkelerle ikili hava anlaşmalarımızı, yeni noktaları ve sefer artışlarını içerecek şekilde yeniden revize ettik. Uzakdoğu'da ise anlaşmamız olmayan ülkelerle yeni anlaşmalar imzaladık. Uzakdoğu'da 12 ülke ile anlaşmamız var. Havayolu işletmelerimizin ikili anlaşmalarımız çerçevesinde frekans artışları ve yeni noktalara uçuş başlatmaları ile transit yolcu sayımızda önemli gelişmeler oldu. Şu anda 111 ülke ile ikili havacılık anlaşmamız bulunuyor. Hedefimiz, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) üyesi 190 ülkenin tamamıyla anlaşma imzalayarak, uçuş ağımızı daha da genişletmek. Uçuş ağındaki gelişmelerin yanı sıra, SHGM'nin Bölgesel İşbirliği Projesi kapsamında attığı adımlar da Türkiye'nin transit havacılık merkezi olması hedefine önemli katkılar sağlıyor. Türkiye'nin, Uzakdoğu'ya açılımını sağlayacak D-8 ülkeleri ve Ortadoğu (T-MAG) ülkeleriyle sivil havacılık çalışma grupları oluşturduk ve her iki grubun başkanlığını yürütüyoruz. Yakın ilişkilerin kurulması ve bu pazarlara erişim için atılmış önemli adımlar atıyoruz.''