Bursa'da, Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) hizmete başladı.
Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa Emniyet Müdürü Halil Yılmaz ile Atıcılar Mahallesi'ndeki Eğitim Vadisi'nde bulunan sistemin merkez binasında düzenlediği basın toplantısında, teknolojinin hızla ilerlemesi ve büyükşehirlere yapılan göçün yeni suç tiplerini ve suçlarda artış eğilimini beraberinde getirdiğini söyledi.
Emniyet biriminin toplumun huzurunu bozan olaylarda başarılı olabilmek için suçla mücadelede yöntemlerini yeniden gözden geçirme gereği duyduğuna değinen Harput, ''Polisin görevini yerine getirirken daha verimli ve etkin olabilmesi, dünyada gelişen güvenlik teknolojilerini takip ederek en üst seviyede kullanabilmesi ile mümkündür'' dedi.
Harput, bu çerçevede ülke genelinde 2007 yılından itibaren kurulmaya başlanan KGYS'nin, Bursa'da 13 Mart 2009 tarihinde ihalesinin yapıldığını hatırlatarak, ihaleyi kazanan şirketin 14 Aralık 2010 günü itibarıyla çalışmalarını tamamladığını vurguladı.
Sistem kapsamında kentin asayiş ve trafik yönünden izlenmesi için 130 noktaya 217'si sabit, 119'u hareketli olmak üzere 336 kamera yerleştirildiğine değinen Harput, şöyle devam etti:
''Kamera görüntüleri 22 farklı emniyet birimi tarafından canlı olarak ve geriye dönük takip edilebilecektir. KGYS merkezi, 155 ihbar hattına gelen telefon çağrılarına ve sistemin verdiği alarma göre görüntü izlemesi yaparken, 13 polis merkezi kendi sorumluluk alanlarında meydana gelen olaylarda delil elde etmek amacıyla kameraları 24 saat boyunca canlı olarak takip edecektir. 8 emniyet birimi de kendi konularını ilgilendiren olayları takip için tüm kameralardan faydalanacaktır. Plaka tanıma sistemi ile ilimizde ya da diğer illerde adli olaylara karışan otolar ile çalıntı otolar tespit edilebilecektir. Kırmızı ışık ihlal sistemi ve hız ihlal sistemi ile kurallara uymayan sürücülerin adreslerine trafik cezaları kural ihlalini gösteren fotoğrafıyla beraber postalanacaktır. Bu arada güvenlik güçlerimiz de bu sistemle merkezden takip edilebilecektir.''
Harput, Bursa'daki KGYS'nin en önemli özelliğinin yüksek çözünürlüklü kamera görüntülerinin akıllı yazılımla birleştirilerek görüntü analizi kabiliyetinin bulunması olduğunu bildirdi.
Projenin iletişim altyapı çalışmalarının Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğünün bir firmayla yaptıkları anlaşma sonucunda bedelsiz yapıldığını belirten Harput, şunları kaydetti:
''Sistemin bize maliyeti 17 milyon 750 bin TL'dir. Bunun 7 milyon 500 bin TL'si Emniyet Genel Müdürlüğü, 3 milyon 750 bin TL'si İl Özel İdare, 3 milyon 500 bin TL'si Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, 3 milyon TL'si de Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandı. Buradan tüm katkı yapanlara teşekkürlerimi sunuyorum. Türkiye'nin en modern, en yeni ve en güzel sistemi Bursa'ya kazandırıldı.''
-2011 YILINDA ''TEK NUMARA SİSTEMİ''NE GEÇİŞ
Vali Harput, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi merkez bünyesinde tek numarayla ''sağlık, itfaiye, polis, jandarma'' hizmetlerine ulaşılabilmeyi sağlayan bir sistemi hayata geçirmeyi planladıklarını anlattı.
Şu an Antalya'da sistemin deneme çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Harput, ''2011'de söz konusu çalışmayı bu binanın bünyesinde devreye sokarak Bursa'ya bir hizmeti daha kazandırmayı hedefliyoruz'' dedi.