CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, benzin fiyatlarındaki artış karşısında dağıtım ve rafineri şirketlerinden anlayış beklediğini ifade ederek, ''Bakan'ın yapması gereken, dağıtım ve rafineri şirketlerine yalvarmak değil, istifa etmektir'' dedi.
Hamzaçebi, akaryakıt fiyatlarındaki artışa ilişkin TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, benzinin fiyatının, bazı dağıtım şirketlerinde 4 lirayı aştığını söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın bu artış üzerine, dağıtım ve rafineri şirketlerinden, anlayış, indirim beklediğini söylediğini belirten Hamzaçebi, ''Akaryakıt fiyatlarında olağanüstü bir yükseliş meydana geliyor, bunun karşısında Hükümetin bakanı, rafineri ve dağıtım şirketlerinden anlayış ve indirim bekliyor. Bu, Hükümetin, Enerji Bakanı'nın, bir acz içerisinde olduğunu göstermektedir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, dağıtım şirketlerine adeta yalvarıyor, rica ediyor. Böyle bir Hükümet, enerji piyasası olamaz'' diye konuştu.
Hamzaçebi, enerji piyasalarını düzenleyen düzenlemelerin amacını, ''enerji kaynaklarının yeterli, düzenli, güvenli, çevreye uyumlu bir şekilde, düşük maliyetli olarak tüketicilerin kullanımına sunulması için saydam bir enerji piyasası oluşturmak'' şeklinde sıraladı.
Özelleştirmenin amacının ise rekabet içerisinde bir piyasa oluşturarak, fiyatların düşmesini sağlamak, tüketicilerin refahını artırmak olduğunu ifade eden Hamzaçebi, Hükümetin TÜPRAŞ'ın yüzde 51'ini 2006'da özelleştirdiğini, yüzde 14,76'lık hissesini ''Oferlere sattığını''söyledi. Hamzaçebi, özelleştirmeyle bu amaçların sağlandığının söylenemeyeceğini, tam tersine piyasada kartelci bir yapı oluştuğunu kaydetti. TÜPRAŞ'ın tek rafineri olduğuna işaret eden Hamzaçebi, ''Rekabetin sağlanması ancak ithalatla mümkün olabilecektir. Ancak ithalatın 20-25 günlük sürede gerçekleştiği dikkate alınırsa, diğer unsurlarla birlikte akaryakıt piyasasında rekabetin sağlandığını söylemek mümkün değildir, doğru da değildir'' diye konuştu.
Hamzaçebi, Rekabet Kurumunun 2008'de akaryakıt sektörü raporu düzenlediğine, akaryakıt piyasasındaki rekabetin önündeki engelleri açıkça ortaya koyduğuna işaret etti. Hamzaçebi, bu engellerin ortadan kaldırılması amacıyla Hükümetin bir önlem alması, yasa değişikliğine gitmesi gerektiğini ifade ederek, ancak rapordan bu yana geçen zamana karşı AK Parti'nin akaryakıt piyasasındaki kartelci yapıyı yok edecek bir düzenleme yapmadığını kaydetti. Hamzaçebi, ''Bugün Enerji Bakanı, bunun çözümü olarak enerji, akaryakıt şirketlerine adeta yalvarmaktadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yapması gereken iş dağıtım, rafineri şirketlerine yalvarmak değil, istifa etmektir. Başarısız bir Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, AKP Hükümeti vardır'' dedi.
''BAKANLAR TOPU BİRBİRİNE ATIYOR''
Akaryakıtta ağır bir vergi yükü olduğuna işaret eden Hamzaçebi, Türkiye'de dünyanın en pahalı benzininin satıldığını belirtti. Hamzaçebi, Hükümetin, benzinde fazla vergi olmadığını, bunun uluslararası gelişmelerden kaynaklandığını savunduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu doğru değildir. 95 oktan kurşunsuz benzinde toplam vergi payı yüzde 67'dir, avro cinsinden ise 1,25 avrodur. AB'de en yüksek vergi Hollanda'dadır. Bizden sonra Hollanda geliyor. Pompa fiyatı içinde verginin payı 0,95 centtir. Türkiye, 1 litre benzinde Hollanda'ya kıyasla yüzde 29 daha fazla vergi yüküne sahip. 2008'de ÖTV'nin toplam vergi gelirindeki payı yüzde 24'lerdeyken, 2010'da yüzde 28 olmuştur. Hükümet ÖTV artışına giderek, vergi bütçesini düzeltmeye çalışmaktadır, akaryakıtı pahalı hale getirmektedir. Akaryakıttaki fiyat yüksekliğinin önemli bir nedeni Hükümetin vergi politikasıdır. 2008'de ÖTV hasılatının GSYİH oranı yüzde 4,4'tür, 2010'da yüzde 5'tir. Bu rakam verginin reel olarak arttığını gösteriyor. Bu, Hükümetin vergi politikasının da yanlış olduğunu gösteriyor. Hükümet vergi politikasını da düzeltmeli, gözden geçirmeli. Enerji Bakanı topu, Maliye Bakanı'na, Maliye Bakanı da yeniden Enerji Bakanı'na atıyor. Öyle anlaşılıyor ki bu top bakanlar arasında gidip gelecek, vatandaşımız pahalı benzini tüketmeye devam edecektir.''
''POLİSEVLERİNDE DE DENETİM YAPMAYI DÜŞÜNÜYOR MU?''
Hamzaçebi, son günlerde Ankara Emniyet Müdürlüğüne bazı polislerin, restoranlarda yaptıkları denetim sırasında aileleri ve çocuklarını taciz, rahatsız eden bir davranış gösterdiğini, ailelere, ''Buralara çocuklarınızla giremezsiniz'' mesajı verildiğini söyledi.
Yapılanın basit, kanunun yanlış yorumlanmasından kaynaklı bir işlem olmadığını belirten Hamzaçebi, kanunun, ailelerin, bar, pavyon, meyhane gibi içkili yerlere çocuklarıyla gitmesini yasakladığını anımsattı. Hamzaçebi, bir restoranda içki veriliyorsa, oraya ailelerin çocuklarıyla gidemeyeceği gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirterek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a, ''Polisevlerinde içki veriliyor. Burada polisler, diğer kamu görevlileri eşleri, çocuklarıyla oturamıyor mu? Orada da böyle bir denetim yapmayı düşünüyor mu?'' diye sordu.
Hamzaçebi, Atalay'ın, ilgili polisler ve onlara talimat veren amirleri hakkında soruşturma başlatmasını, kamuoyundan da özür dilemesini istedi. Bunun, Türkiye'yi polis devletine götürmenin bir adımı olduğunu savunan Hamzaçebi, ''Bakan özür dilemezse, polisler hakkında bir işlem yapmazsa, bu sorumluluğa ortak olacaktır, bu iddiamın doğruluğunu kanıtlamış olacaktır'' dedi.