MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural yumurtalı protestoları değerlendirdi. "Kuzu'nun biraz daha yumurta yemesi lazım" diyen Vural, Ahmet Kaya'yı dinlemediğini Ahmet Şafak dinlediğini söylediş. MHP'nin baraj kaygısı var mı?
Özlem Akarsu Çelik'in röportajı
Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde (SBF) öğrencilerin yumurtalı saldırısına uğrayan Burhan Kuzu '68 kuşağı bu ülkenin başına bela olmuştur' derken, MHP lideri Devlet Bahçeli, 'Bugün ülkeyi 68 kuşağı yönetiyor. Bu büyük bir avantaj' değerlendirmesinde bulundu.
Eylemci öğrencilere MHP'nin sahip çıkması, iktidar partisinin ise yumurtalı eylemleri 'örgütlü şiddet' olarak değerlendirmesi tartışmayı ilginç bir noktaya taşıdı. Gelişmeleri MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'a sorduk. Vural, Burhan Kuzu'nun açıklamasına 'Demek ki Kuzu'nun biraz daha yumurta yemesi gerekiyor' yanıtını verdi...
- MHP lideri Bahçeli ile Ak Partili Burhan Kuzu'nu 68 kuşağını farklı değerlendirmesinin altında ne yatıyor?
Genel Başkanımız 68 dönemini yaşayanlardan ve onların tecrübelerinden yararlanılması gerektiğinden söz etti. O kuşak, benzer olayların yaşanmasının önüne geçebilir demek istedi. Sayın Kuzu o günlerde başını kuma mı gömmüş? O dönem sahalarda top koşturanlar bu sıkıntıları anlamazlar tabii. Bir elleri yağda, bir elleri baldaymış anlaşılan. Sayın Kuzu'nun anlaması için biraz daha yumurta yemesi gerekiyor demek ki!
- Üniversitelerde neler oluyor?
Türk gençliğinin Türkiye'deki siyasi gelişmelerle ilgilenmesi son derece önemlidir. Tecrübe, siyaset bilgisi böyle kazanılır. Dumlupınar Üniversitesi'nde Hadan Şimşek adlı ülkücü genç, üniversitedeki PKK'nın uzantıları tarafından şehit edildi. Türkiye'de çeşitli grupları çatıştırmak amacına yönelik sinsi planlar yapılıyor. O günleri yaşayan bir kişi olarak bu dersi ben aldım.
TAŞA AF, YUMURTAYA SORUŞTURMA
- Öğrencilere gösterilen tepkiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Hayretler içindeyim. Siyasilerin öğrencileri tahrik eden ve böyle ortamları fırsat kollayan davranışlarını doğru bulmuyorum. Başbakan öğrencileri hedef gösterince polis de hedefe doğru gidiyor. Yaşadışı hiçbir eyleme izin vermemek gerekir. Ancak öğrencileri de hedef göstermek yanlış. Taş atan çocukları affedenler bugün yumurta atanları soruşturuyor.
HÜKÜMET GERİLİMDEN MEDET UMAR HALDE
- CHP'li Süheyl Batum da konuşturulmadı...
Süheyl Batum öğrencilere 'faşist', Burhan Kuzu 'beyinsiz' dedi. Öğrencileri topyekun böyle değerlendirmek haksızlıktır. Sayın Başbakan bir üniversitenin açılışına gidiyor ve orada muhalefete veryansın ediyor. O zemini muhalefeti eleştirmek için kullanırsan siyaseti de oraya sokarsın. Üniversite zeminini siyasi çatışma odağı haline dönüştürmek maalesef hükümetin yaptığı iş. Rektörlerle konuşurken öğrencilere laf yetiştiriyor. Öğrencileri rektörlere hedef mi gösteriyorsun? Hükümet öğrencilerin içinde bulunduğu gerilimden medet umar hale geldi.
- Demokratik Toplum Kongresi'nin 'Öz Savunma Kuvveti' önerisi...
Bunlar Türkiye'nin çözülmesini isteyen zihniyetin talepleridir. Eğer siz bir terör örgütüyle mücadele yerine ona bir siyasal çözüm ararsanız onlar da yöntemi böyle arar. Erdoğan 1991'de diyor ki, Osmanlı tipi eyaletler olabilir. Türkiye'yi yönetenler neyi savunuyor, bunu sorgulamak lazım. Bunlar milliyetçi düşünceye karşı şahin, ama bölücü düşünceye karşı güvercinler.
WikiLeaks belgelerini kullanıyor
-MHP'nin 'iç siyasete malzeme yapmayız' dediği WikiLeaks belgeleri AK Parti'ye zarar verir mi?
AKP'lilerin ABD'li diplomatlara bilgi verdiğini belgelerden ibretle takip ediyoruz. Bırakın wikiLeaks belgelerini! Başbakan Büyük Ortadoğu Projesi'nin Eşbaşkanıdır. 'Yurtdışında yabancı diplomatlar bizi alkışlıyor' diyen de 'Yahudi Cesaret Ödülü'nü alan da Başbakan'dır. Yabancıların övgülerini Türkiye'ye karşı propaganda vesilesi sayanlar şimdi diplomatların kriptolarının kendileri için mağduriyet oluşturmasını istiyorlar. AKP'yi bu belgelerle değerlendirmek ucuz siyaset olur. AKP belgeleri esas alarak bunu kullanıyorsa, bu işte bir bit yeniği vardır.
-MHP'nin baraj kaygısı var mı?
MHP'nin barajla ilgili sorunu yoktur. AKP'nin tek başına iktidara gelme ihtimali de yoktur. Başbakan'ın danışmanı, Yasin Doğan mahlasıyla yazdığı köşesinde diyor ki, 'AKP'nin hedefine ulaşması için MHP'nin baraj altında kalması lazım.' Hedefimiz yüzde 40 oy.
Ülkücülüğün kitabında şiddet uygulamak yazmaz
-Eskiden şiddet eylemlerinin odağında olan ülkücü gençler değişti mi?
Ülkücü gençlik Türkiye'deki, dünyadaki gelişmelere duyarlıdır, tepkilerini demokratik yöntemlerle dile getiriyorlar. Ülkücülüğün, milliyetçiliğin kitabında şiddet yazmaz. Bunlar Marksist-Leninist örgütlerin dönemindeki yöntemlerdir.
-Haluk Kırcı, İbrahim Çiftçi, Oral Çalışlar sizin hareketinizin içindeki isimlerdi...
Biz geçmişimizden ders alıyoruz, bu nesil feda olmasın diyoruz. Şiddeti savunmadık ama şiddeti yöntem olarak kullanmış olanlar olabilir. Ancak bir dönem yaşananları ülkücü harekete mal etmek doğru değil. Türkiye'deki etnik kimlikle ilgili ayrışma, etnik kimlik çatışmasına dönüştürülmek isteniyor. Biz MHP olarak bundan endişe ediyoruz ve bu yola asla girmeyeceğiz.
-Türk milliyetçileri yükselen Kürt milliyetçiliği ile ilgili ne düşünüyor?
Ayrılıkçı, ırkçı hareketlerin milliyetçilik olarak tanımlanması doğru değildir. Tek bir millet var, Türk milleti. Allah milletimizi, etnik kimliğe ve mezhebe dayalı çatışmalardan korusun. Türkiye'de kimse Doğu ve Güneydoğulu diye ayrımcılığa uğramıyor. Bu insanlar istedikleri yerde yaşıyorlar. Bizden iş başvurusunda bulunduklarında nereli olduklarının sorulmamasını istiyorlar. Öğretmen, hakim olmalarının önünde engel yok. PKK'yı aklayıp, İmralı'daki cani ile pazarlığa oturursanız, Türkiye Cumhuriyeti Devleti o caniden yol haritası talep ederse, vatandaşın da birtakım hususları rasyonelleştirmesine fırsat tanırsınız. Körle yatarsan şaşı kalkarsın! Bu, açılım denilen ihanet projesinin yansımasıdır. Siyasetçiler etnik kimlik üzerinden siyasetten vazgeçmelidir.
Şaşırtıcı şekilde ana muhalefet partisinin de AKP'nin politikalarına yanaştığını görüyoruz. Gidip mezarları ziyaret etmek, referandum sırasında genel af açıklaması, 'Ne Mutlu Türküm Diyene' sözünün eleştirilmesi gibi gelişmeleri de eleştiriyoruz.
Ahmet Şafak Dinliyorum
'Sayın Başbakan'ın Kılıçdaroğlu ile Ahmet Kaya ekseninde birleşmesini takip ediyoruz. Müziği dinlenebilir ama Apo'yu özledim diyenlerin verdiği siyasi mesajdan uzak bakamazsınız meseleye. Ahmet Kaya'yı dinlemedim; Ahmet Şafak dinliyorum.
AKŞAM