Kocaeli'nde fabrikalarda 30 yıldır işçi olarak çalışan bir grup işçinin kurduğu mehter takımı hayatlarının da değişmesine yol açtı.
Fabrikalarda 30 yıldır işçi olarak çalışan bir grup işçi mehter takımı kurdu. 'Mehter takımı ile hayatımızda dönüm noktası yaşadık' diyen işçilerin en büyük hayali ise Fatih Mehteranı ile boy ölçüşmek.
Kocaeli'nde bulunan Sancak Mehter Takımı'nın en farklı özelliği fabrikalarda 30 yıla yakın zamandır işçilik yapan 35 işçi tarafından kurulması. Kandıra'nın Koruklu köyünde oluşturulan ve zaman içersinde çeşitli etkinliklerde boy gösteren Sancak Mehter Takımı'nın kurulma hikayesi ise hayli ilginç.
Bir fabrikada işçi olan Muhammed Özkul, çocukluğundan bu yana mehter takımı kurmak ister. Bu fikrini fabrikada çalışan diğer arkadaşlarına iletir. Arkadaşları bu fikre ilk olarak yanaşmasa da daha sonra sıcak bakarlar. Fikrin kabul edilmesinden sonra ilk hafta sonu bir araya gelen işçiler, aralarında para topladıktan sonra soluğu İstanbul'da alır. Burada takıma gerekli olan tüm malzemeleri alarak şehre dönen grup, bu sayede ellerine ilk defa müzik aleti almış olur. Daha önce ellerine müzik aleti dahi almayan işçilerin mehter takımı kurduğunu duyanlar, takımın hiçbir ilerleme kat edemeyeceğini söyleyerek, 6 ayda dağılacağı iddiasında bulunur.
Kimin ne söylediğine takılmadan çalışmalarına devam eden grup, Kandıra'nın Koruklu köyünde amatörce çalışmalara başlar. Bu süre zarfında tüm işçiler, müzik aletlerini sırayla dener ve kendine uygun müzik aletini bulmaya çalışır. Köyde gerçekleşen çalışmalarda ortaya çıkan anlamsız seslerden köy sakinleri de nasibini alır. Mehter takımını kendi gayretleri ile bir yere vardıramayacaklarının farkına varan işçiler, soluğu Türkiye'nin en ünlü mehter takımı olan Fatih Mehteranı'nda alırlar. Taleplerine olumlu karşılık bulan Sancak Mehter Takımı, Fatih Mehteranı'nda ve askeri müzede görevli mehteran hocaları ve ustalarıyla yoğun bir çalışma dönemi içine girer. 1,5 yılı bulan çalışmaların ardından Mehter takımında herkes yerini bulur. Katıldığı etkinliklerle adından sıkça söz ettirmeye başlayan Sancak Mehter Takımı, belediyenin de ilk mehter takımı olur.
Çalışmalara 35 kişilik bir kadro ile Kandıra'nın Koruklu köyünde başladıklarını ifade eden fabrika işçisi Muhammed Özkul, çalışmalar sırasında yaşananları ise şöyle anttı: "Korukluklu köyünde çalışmalara başladık. Bu çalışmalarda en büyük cefayı da köy sakinleri çekti. Tabi bizim çalışmalar öyle 35 kişi ile gerçekleşmiyordu. Hanımlar, çoluk çocuk tüm aile ile çalışmaları yapıyorduk. Müzik aletlerini çalmayı bilmediğimizden her hafta başka bir alet çalıyorduk, iki ayı aşkın bir süre sadece aletleri tanıdık. Sonunda tüm arkadaşlar çalacağı aletleri buldu."
Takımın daha iyi bir hale gelmesi için Fatih Mehteranı'nda büyük yardımlar gördüklerini kaydeden Özkul, hedeflerinin Türkiye'de ilk üç olduğunu belirtti. Özkul, ancak ilk aşamada ilk 10'a göz diktiklerinin altını çizdi. Özkul, şu sözler ile konuşmasını tamamladı: "İstanbul'un fethinde Türkiye'nin en iyi mehter takımları ile boy ölçüşmeye çıkacağız. İstanbul'un fethinde devlerle ilk güreşi tutacağız."