CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, AK Parti iktidarının, yargıyı ele geçirmek için HSYK ve Anayasa Mahkemesinin yapısında değişikliğe gittiğini iddia etti.
TBMM Genel Kurulu'nda, 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın 1. turunda Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Sayıştay, RTÜK, Anayasa Mahkemesi, Başbakanlık, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.
CHP Grubu adına söz alan Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, Anayasa Mahkemesinin yargıda yaşamsal bir öneme sahip olduğunu, bu nedenle yasama ve yürütmeden bağımsız olması gerektiğini söyledi. Anayasa Mahkemesinin, yasama ve yürütme erklerini ele geçiren tek partinin karşısında denetim görevi üstlendiğini kaydeden Ünlütepe, ''Denetimsiz güç, despotizme dönüşür; Anayasa Mahkemesi bunun önündeki bir engeldir'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, yargıyı ''ayak bağı'' olarak gördüğünü öne süren Ünlütepe, bu nedenle iktidarın, yargıyı ele geçirmek için HSYK ve Anayasa Mahkemesinin yapılarında değişiklik yaptığını savundu.
CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, Başbakanlık örtülü ödeneğinin çok düşük gösterildiğini, ardından bu ödeneğin bin kat artırıldığını iddia etti. Mengü, bu şekilde, örtülü ödenekle ilgili tartışmaların önüne geçilmeye çalışıldığını ileri sürdü.
Mengü, örtülü ödenekte, paranın nereye harcandığının açıklanmaması, ne kadar harcandığının açıklanması gerektiğini söyledi.
-''VAKIFLARDA PİS KOKULAR VAR''-
CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, vakıflarla ilgili bir denetimsizliğin söz konusu olduğunu, Sayıştayın da bu yönde tespitlerinin bulunduğunu belirterek, ''Vakıflarda pis kokular var'' dedi.
Baratalı ayrıca, Türkiye'de yerel basına yeterince sahip çıkılmadığını ya da iktidara bağımlı hale getirilmeye çalışıldığını ileri sürdü.
AK Parti Grubu adına söz alan Van Milletvekili Kerem Altun da Cumhurbaşkanlığının, devletin şerefini, onurunu temsil eden bir kurum olduğunu, bu nedenle kurumun, her türlü tartışmanın uzağında tutulması gerektiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, öncü, moral verici ve vizyon koyucu kişiliği ile çalıştığını ifade eden Altun, bütün bir toplumun temsilcisi konumunda olan Gül'ün, Çankaya Köşkü'nün kapılarını da sonuna kadar cumhura açtığını vurguladı.
AK Parti Konya Milletvekili Harun Tüfekci, son 8 yılda Parlamentoda önemli yasaların çıktığını, bu büyük değişimin siyasi istikrarı getirdiğini, bunun da ekonomiye olumlu yansıdığını ifade etti.
Mecliste yapılan çalışmalara değinen Tüfekci, özellikle teknolojik altyapıya önem verildiğini, 2013 yılına kadar işlemlerin tamamen elektronik ortamda yapılabilmesi için yoğun çaba sarf edildiğini kaydetti.
AK Parti Giresun Milletvekili Hasan Sönmez de 23. Dönemin başlangıcından şimdiye kadar Meclise 738 tasarı geldiğini, bunun 375'inin kanunlaştığını, 813 teklifin de 174'ünün kanunlaştığını anımsattı. Sönmez, aynı dönemde 960 Meclis Araştırma önergesi sunulduğunu, bunların bir kısmının Genel Kurul'da görüşüldüğünü ve araştırma komisyonları oluşturulduğunu ifade etti.
Meclisteki ziyaretçi yoğunluğunun milletvekillerinin çalışmalarını etkilediğini belirten Sönmez, bu sorunun giderilmesi için bir an önce yeni Parlamento hizmet binasının tamamlanmasının faydalı olacağını dile getirdi.
-SAYIŞTAY RAPORLARI İÇİN KOMİSYON-
AK Parti İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya, Sayıştay Kanunu'nun, denetim alanında getirdiği yenilikleri anlattı. Artık Sayıştay denetiminin tüm kamu idareleri üzerinden gerçekleştirileceğini kaydeden Büyükkaya, ''Yani, kamu kaynağının bulunduğu her yerde denetim de olacak'' dedi.
Büyükkaya, Sayıştayın da yeni yasaya uygun bir şekilde en kısa sürede yapılanması, gerekli yönetmelikleri çıkarması gerektiğini kaydetti. Büyükkaya, Sayıştay raporlarının daha iyi incelenebilmesi için TBMM'de, Plan ve Bütçe Komisyonuna bağlı bir komisyon oluşturulmasının yararlı olacağını sözlerine ekledi.
AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, komisyon görüşmeleri tamamlanan RTÜK Kanunu Tasarısı hakkında bilgi verdi. Gürkan, yakında Genel Kurul'a gelecek tasarının, sektörün sorunlarını çözücü nitelikte olduğunu belirtti. Fatoş Gürkan, günün şartlarına göre düzenlenen tasarı ile yetki karmaşasının önüne geçileceğini, sayısal yayıncılık için hukuksal altyapının oluşturulacağını söyledi.
AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmeoğlu, Anayasa Mahkemesine bireysel başvurunun önünün açılmasının önemine dikkati çekti. Türkmenoğlu, bu değişikliklikle hak ve özgürlüğün daha iyi sağlanacağını dile getirdi.
Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkının Türkiye'de bir ilk olduğuna dikkati çeken Türkmeoğlu, bu nedenle sağlıklı bir hukuksal altyapı oluşturulması gerektiğini vurguladı.
AK Parti Amasya Milletvekili Akif Gülle, Başbakanlığın yürütme kurumları içinde en önemli kurumlardan biri olduğunu, bu nedenle bu kurumda görev yapacak personelin, devletin yapısını iyi bilen ve işinde uzman olan kişilerden oluşması gerektiğine işaret etti.
Gülle, 2002 yılında Başbakanlık'ta 1700 kadrolu eleman, 500 geçici görevle gelen personel çalıştığını, şimdi yalnızca 1374 kadrolu elemanın görev yaptığını ifade ederek, ''Bilgi, tecrübe ve samimi gayreti olanlara 'haydi devam' denildi'' diye konuştu.
Bütçe üzerindeki görüşmeler sürüyor.