Medyada 'vatandaş gazeteciliği' dönemi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-14-2010 (17:18)   Son Mesaj: 12-14-2010 (17:18)    Cevap: 0    Gösterim: 554  

    12-14-2010

    Medyada 'vatandaş gazeteciliği' dönemi

    Medyada 'vatandaş gazeteciliği' dönemi


    Bağcılar’da düzenlenen Uluslararası Medya Sempozyumu sona erdi. Sempozyumun sonuç bildirgesinde, sosyal medyanın “Vatandaş Gazeteciliği” kavramını ortaya çıkardığına dikkat çekildi.

    Bildiride, tarih boyunca elitler tarafından yapılan gazeteciliğin artık sıradan insanlar tarafından yapılmaya başlandığına vurgu yapıldı.
    Bağcılar Belediyesi ile Basın Yayın Birliği tarafından düzenlenen Babıali"den Bağcılar"a Küreselden Yerele Uluslararası Medya Sempozyumu sona erdi. Bağcılar Holiday İnn Oteli"nde düzenlenen yurt dışından ve yurt içinden çok sayıda, gazeteci, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katılımı ile gerçekleştirilen sempozyum sonuç bildirisinin okunmasıyla sona erdi.

    Medyada küreselleşmenin dünyanın her yanından haber almayı kolaylaştırdığına ancak insanın duyarlılığını azalttığına dikkat çekilen sonuç bildirgesinde, küreselleşme ve teknolojinin artmasının gazetecilik yapma biçimini değiştirdiği vurgulandı. "İnternetin yaygınlaşması, blogların artması nedeniyle pek çok kişi haber vermeye başladı" denilen sonuç bildirgesinde bu durumun "Vatandaş gazeteciliği" kavramının doğmasına sebep olduğuna değinildi.

    "MEDYA ELİTLERİN ELİNDEN HALKIN ELİNE GEÇTİ"

    Sonuç bildirgesinde, sosyal medyanın en önemli sonuçlarından biri olarak insanları pasif tüketici konumdan çıkarıp haber-içerik üreticileri haline getirdiğine dikkat çekildi. Bildirgede, "Tarih boyunca elitlerin elinde olan kitle iletişim imkanları sosyal medya aracılığıyla artık halkın eline geçmiştir. Bu da fırsat eşitliği oluşturmuştur" denildi.

    Sosyal medyanın herkesi gazeteci haline getirdiğine değinilen sonuç bildirgesinde şu ifadeler yer aldı: "Herkesin gazeteci olduğu bir dünyada gerçek gazeteci medya etiği ile ayrışacaktır."

    Sosyal medyanın, geleneksel medya karşısında önemli bir konuma yükseldiğine dikkat çekilen bildirgede, teknolojinin gelişmesiyle birlikte dijital okur-yazarlığın önem kazandığı, bu nedenle dijital medya okur-yazarlığının öğretilmesi gerektiği vurgulandı.

    Sonuç bildirgesinde medyanın küreselleşmesinin demokrasi kültürünün içselleştirilmesi açısından da büyük önem taşıdığına değinildi.

    ÇAĞIRICI: "TEBLİGLER KİTAPLAŞTIRILACAK"

    Sonuç bildirgesinin okunmasının ardından kısa bir konuşma yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, sunum yapan ve dinleyici olarak sempozyuma katılan bütün katılımcılara teşekkür etti. Medya kuruluşlarının Babıali"den teker teker çıkmalarının ardından Bağcılar"ın ulusal medyanın yeni merkezi haline geldiğini hatırlatan Çağırıcı, sempozyumu da bunun için yaptıklarını ifade etti. 3 gün devam eden sempozyumun özellikle akademik çevrelerden yoğun ilgi görmesinin kendilerini sevindirdiğini belirten Çağırıcı, tebliglerin kitaplaştırılacağını söyledi.

    Bağcılar Belediyesi ile Basın Yayın Birliği tarafından Holiday İnn Oteli"nde düzenlenen sempozyum 3 gün devam etti. Değişik ülkelerden ve Türkiye"den 60"a yakın gazeteci, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katıldığı sempozyumda Konvansiyonel Medya ile Sosyal Medya"nın gelişim süreci tartışıldı.




    Medyada 'vatandaş gazeteciliği' dönemi Yorumları