Helal Gıda istiyor muyuz? Bu araştırma Türkiye’de ilk defa yapıldı. Bizim Market Dergisi ve Çözüm Araştırma tarafından yapılan ankette salam ve sucuğun helalliğine güvenilmezken yine de satın alındığını ortaya koydu.
HELAL GIDA ÜZERİNE YAPILAN İLK ARAŞTIRMA
Bizim Market Dergisi ve Çözüm Araştırma tarafından yapılan, tüketicinin bilincini görmek ve perakende sektörünün aktörlerine bu görüşleri sunmak üzere 4 aydır yürüttüğü araştırmalarına bu ay da bir yenisini ekledi.
Bu kez gündemde olmayan ancak merak uyandıran bir konuda tüketicinin fikrini sordu Bizim Market dergisi, "Tüketicinin Helal Gıda Algısı" nedir, ne değildir?
Helal Gıda konusu uzun bir süredir gündemde olmakla birlikte tam anlamıyla konuşulmuyor. Bütün dünyada milyonlarca insanın bu sertifikayı görmeden satın alma yapmadığını düşünürsek Türkiye hala bu seçiciliğe sahip değil.
Özellikle son günlerde hayvan ve parça et ithali gündeme gelince tüketici ne biliyor/ne bilmiyor dedik bakın sonuçlar ne gösterdi:
%82 "Helal Sertifika"dan bihaber
Görüşmecilere, helal gıdanın ne olduğunu bilip bilmediklerini sorduğumuzda, %27"sinin bu konu hakkında herhangi bir fikir beyan etmemesi hala bilgi eksikliği olduğunu gösteriyor.
Bununla birlite %31"lik oran "Alınteri ile kazanç", %27"si "Dine uygunluk" yanıtını veriyor ki bu da Helal Gıda"yı sadece hellalik kavramına ait bir şey olarak düşündüklerinin ispatı.
Helal Sertifikasını duydunuz mu sorusu sorulan görüşmecilerin %82"si bu soruya "Hayır" yanıtı veriyor. Durum onu gösteriyor ki, yeterince gündemde yer bulamamış bir mesele.
Helal Sertifikasını duyduğunu belirten görüşmecilere bunun ne olduğu sorduğumuzda ise, %28"i "Dine uygun üretim", %18"i "Sağlık/kalite standardına uygun üretim", %16"sı "Helal olan ürün", %8"i "Rahatlıkla yiyebileceği ürün" cevabını veriyor.
Yine aynı şekilde Helal Sertifikasını duyduğunu belirten görüşmecilere daha önce üzerinde helal sertifika ifadesi olan ürünleri alıp almadığını sorduk.
Cevap verenlerin yarısı daha önce böyle bir ürün almadığını da belirtiyor. %11"i birkaç defa satın aldığını, %5"i arasıra satın aldığını belirtirken, sadece helal sertifikaya sahip ürünleri aldığını belirtenlerin oranı %1,9 olarak görülmekte.
%66 "Helal Sertifika satın alma tercihimi etkiler" dedi
Görüşülen bireylere, satın aldıkları ürünün helal sertifikaya sahip olması satın alma tercihini etkileyip etkilemeyeceği sorulduğunda, görüşülen kişilerin %66"sı böyle bir sertifikanın mevcudiyeti satın alma tercihini etkileyeceğini belirtiyor.
Bu da Helal Sertifika"nın doğru bir biçimde tüketiciye anlatılması ve bilgilendirilmesi durumunda bir talebin olacağını göstermekte.
Görüşülen kişilere, satın aldıkları ürünün üzerindeki bilgilere bakarak helal gıda olup olmadığını anlayıp anlayamadıkları sorulduğunda, bireylerin %65"i ürün üzerindeki bilgilerin o ürünün helal gıda olup olmadığı hakkında yeterince bilgi vermediğini belirtiyor.
İthal etin helalliğine güvensizlik %79
Görüşülen kişilere ithal edilen etlere helal gıda yönünden güvenip güvenmedikleri sorulduğunda, her 10 kişiden 8"i ithal etlere helal gıda yönünden güvenmediğini belirtmiştir. Bu da tüketicinin, %79 oranında ithal etleri gıda güvenliği açısından güvenilir bulmadığını gösteriyor.
Araştırmaya katılan bireylerin %35"i ürünün helal gıda olup olmadığını öğrenmek için ürün üzerini incelediğini söylüyor. Daha önceki sormuş olduğumuz bir soruyu hatırlayacak olursak, ürün üzerindeki bilgilerin helal gıda olup olmadığı yönünde bilgi veriyor mu sorusuna katılımcıların %35"i evet yanıtı vermişti.
Salam ve sucuğun helalliğine güvenmiyoruz ama satın alıyoruz
Araştırmaya katılan her 10 kişiden 7"si salam, sucuk, sosis benzeri ürünleri satın aldığını belirtiyor.
Bu sorunun akabinde kişilere bu tarz ürünleri helal gıda yönünden güvenilir bulup bulmadığı sorusuna, "bu tarz bazı ürünlerin güvenilir olduğunu" düşünen kişilerin oranı %55, "hiçbirinin helal gıda yönünden güvenilir olmadığını" belirtenlerin olarnı %37 olarak gerçekleşiyor.
"Bu tarz ürünlerin hepsine helal gıda yönünden güvendiğini" belirtenlerin oranı ise %8 seviyesinde kalmıştır.
"Salam, sucuk, sosis gibi ürünler alır mısınız?" sorusu ile "Bu tarz ürünlere helal gıda yönünden güvenir misiniz?" sorununun çapraz tablosu alındığında ise; salam, sucuk, sosis gibi ürünleri satın aldığını belirtenlerin %68"i bu gruptaki bazı ürünlerin helal gıda yönünden güvenilir olduğunu düşünüyor sonucu çıkıyor.
Salam, sucuk gibi ürünleri satın aldığını belirtenlerin %22"si "Bu tarz ürünlerin hiçbirinin helal gıda yönünden güvenilir olmadığını" belirtmekte.
Salam, sucuk, sosis gibi ürüleri almadığını belirtenlerin ise %71"i bu tarz ürünlerin hiçbirinin helal gıda yönünden güvenilir olmadığını söylüyor.
Kimyevi ürünlerin helal olmasını istiyoruz
Görüşülen kişilerin %79"u "Kozmetik, temizlik, ilaç gibi ürünlerin helal sertifikaya sahip olmasını istermisiniz?" sorusuna "Evet" yanıtı veriyor. Kozmetik, temizlik, ilaç gibi ürünlerde "helal sertifikası yoksa yine de satın alır mısınız?" sorusuna ise görüşmecilerin %62"si "Evet yine de satın alırım" yanıtını veriyor.
Bizim Market ve Çözüm Araştırma şirketi tarafından yapılan bu araştırma; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Konya, Antalya, Diyarbakır, Erzurum ve Zonguldak il merkezlerinde yapıldı.
Araştırmada, kantitatif araştırma tekniklerinden CATI tekiniği kullanıldı ve %95 güven aralığında +-3,25 güven aralığında yaklaşık 1000 kişi ile görüşüldü.