CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dünkü bütçe görüşmeleri sırasında gündeme getirdiği yolsuzluk iddialarına cevap veren Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Özhaseki, '10 yanlışını buldum' dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile ilgili yaptığı yolsuzluk suçlamalarına ilişkin olarak Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki bir basın toplantısı yaptı.
Başkan Özhaseki, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TBMM'deki bütçe görüşmelerinde dile getirdiği suçlamaların gerçeği yansıtmadığını ve Kılıçdaroğlu'nun eksik, olayı başka boyuta çekecek şekilde suçlamalarda bulunduğunu söyledi. Özhaseki, 10 başlıkta Kemal Kılıçdaroğlu'nun yaptığı suçlamalara tek tek cevap verdi. Tamamen olayın çarpıtıldığını anlatan Özhaseki, masum gibi gösterilen şahısla ilgili olayın 4 yıl öncesine dayandığını belirtti. Özhaseki, Hacı Ali Hamurcu'nun, hinterlant yasası sonrasında büyükşehir belediyesi sınırlarına dahil edilerek belediyeliği düşen Gesi'den kendi kadrolarına geçtiğini aktardı. Yapılan tasnif sonrasında bu şahsın Makine İkmal Daire Başkanlığı'nda görevlendirildiğini söyledi.
Başkan Özhaseki, 26 sayfalık şahsın ifadesindeki 10 sayfanın çıkartıldığı yönündeki iddiaların da gerçek olmadığını anlatarak, "Doğrudur. Hacı Ali Hamurcu 26 sayfalık ifade vermiştir. Bu ifadesi ile ilgili hem savcılıkta hem de poliste tutanaklar mevcuttur. Ancak bu ifadenin 10 sayfalık kısmı memuriyetle ilgilidir. Kayıp olan herhangi bir ifade belgesi söz konusu değildir. Hepsi dosyasının içerisinde mevcuttur. Burada Kılıçdaroğlu samimi değil ve doğru olmayan beyanatla davayı çarpıtarak kişileri suçlama girişiminde bulunmuştur." dedi.
Vali Yardımcısı İbrahim Yurdakul'un olayı açığa çıkarmasıyla tayin edildiği iddialarını da cevaplayan Özhaseki, "Vali yardımcısı kendisine gelen dosya ile ilgili yapılması gerekeni yapıyor. Çünkü suçun içeriği zaten teftiş kurulumuzun da belirlediği gibi rüşvet. Burada herhangi bir değişiklik söz konusu değil. O dönemde vali yardımcımızın tayin dönemi olması hasebiyle tayini çıkmıştır. Bunu bu olayla ilişkilendirmek doğru değil." diye konuştu.
Hacı Ali Hamurcu'nun belediyenin Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nde memur olarak çalıştığını ve kendisini hiç görmediğini hatırlatan Özhaseki, savcılığın soruşturmaya gerek duymamasını ise şöyle açıkladı: "Şahıs verdiği ifadelerde, kendisine bilgi veren üst amirinin söylemlerini yapmış. 'Belediyede üst düzeydeki kişilerin isimlerini telaffuz edersen onlar seni kurtarmak için çalışır' ibaresiyle kendi yaptığı suçlarla ilgili belediyedeki üst düzey yöneticiler, MHP'nin eski il başkanı ve birçok kişi ile ilgili suçlamalarda bulunmuş. Savcılık, bu suçlamalarla ilgili yaptığı bütün araştırma sonrasında beyanların doğru olmadığına karar veriyor. Ki, emniyette başka, savcılıkta başka ifade veren şahıs, bu bilgilerin yanlış olduğunun sorulmasında durumu itiraf ediyor. Verdiği ifadesinde, kendisinin kurtulması için belediyedeki üst düzey yöneticilerin isimlerini karıştırdığı beyan etmiştir."
Başkan Mehmet Özhaseki, yargılamanın 5 ayda değil suç duyurusunda bulunulan Haziran 2007 tarihinden 2 yıl sonra sonuçlandığını hatırlattı. Savcılığın, şahsın belediye yöneticileri ile ilgili suçlamaları hakkında da 9 aylık inceleme sonrasında kararını açıkladığını belirtti.
Bilirkişi raporu ile ilgili suçlamaların gerçek dışı olduğunu aktaran Özhaseki, "Olayla ilgili olarak 30 Kasım 2007 tarihinde Melikgazi ve Kocasinan Belediyelerinden, suçlarla ilgili bilirkişi görevlendirilip rapor hazırlanması isteniyor. Bilirkişi 5 günlük çalışma yaparak, 3 Aralık 2007 tarihinde mahkemeye göndermiş. Belediye, mahkemeden gelen yazıya cevabı geç verdiği için bilirkişi talebi ile ilgili yazı da 4 Aralık 2007 tarihinde gitmiştir. Burada bilirkişi raporunun geç gelmesi yada geciktirilmesi söz konusu değil. Bilirkişilerin de verdikleri rapordan isimleri bellidir. İmzaları da bulunmaktadır."
Özhaseki, olayın patlak vermesinden sonra Hacı Ali Hamurcu'nun bir ay kayıplara karıştığını ve Tekirdağ'da bir inşaat şantiyesinde yakalandığını anlattı.
O dönemde Kayseri Valisi olan İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş'in atama kararının 30 Kasım 2007 tarihli olduğunu hatırlatan Özhaseki, "Osman Bey, 4 Aralık 2007 tarihinde Kayseri'deki görevinden ayrıldı. Olayın oluş, soruşturma ve davanın açılma süreçlerini takip ederseniz Osman Güneş halen Kayseri'dedir. İçişleri Bakanlığı müsteşarı olması bu olayla ilişkilendirilemez ve bu olaya müdahalesinin söz konusu olacağını söylemek bile yanlıştır." dedi.
Mehmet Özhaseki, Kemal Kılıçdaroğlu'nun avukat Yakup Erikel'in ismini gündeme getirirken ağabeyi Yusuf Erikel'in ismini gündeme getirmediğinin sorulmasını isteyerek, "Yakup Erikel, birkaç kez Bülent Arıç beyin avukatlık görevini yapmıştır. Bu şahısta kendisine avukat ararken Yakup Erikel ile görüşmüş. Sonrasında ise Yusuf Erikel ile görüştürülmüştür. Yusuf Erikel ise bugün tutuklu ve cezaevinde bulunmaktadır." dedi.
SAHTE SENET DÜZENLENMİŞ VE İMZAM ATILMIŞ
Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nden 10 trilyon liralık alacakla ilgili senet hakkında da bilgi veren Özhaseki, senedin sahte olduğunun Adli Tıp Kurumu tarafından ortaya çıkartıldığını anlattı. Özhaseki şöyle konuştu: "Hacı Ali Hamurcu, kendisinin de ifadesine göre, Yusuf Erikel sahte senet düzenlemiştir. Senette borçlu olan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, kefili Genel Sekreter Mustafa Yalçın. Yusuf Erikel yakalandığında bu senette polis tarafından ortaya çıkarıldı. Senetteki imza sahte idi. Oradaki mühür ise Hacı Ali Hamurcu'nun Makine İkmal Daire Başkanlığı'ndan çaldığı 13 numaralı mühürdü. Oysa ben 1 numaralı mührü kullanıyorum. Ki bu senedin sahte olduğu, savcılık tarafından alınan 100 ayrı imza örneğimin Adli Tıp Kurumu'nda incelenmesiyle sonuçlandı. Kurumun raporunda imzanın Yusuf Erikel'e ait olduğu ortaya çıktı. Senedin de Hurşit Tolon'un talimatıyla hazırlandığı ifadelerde yer almaktadır."
Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin Makine İkmal Daire Başkanlığı'nda işçi olarak çalışan Hacı Ali Hamurcu'nun belediyedeki görevi tahsil edilen paraların vezneye yatırılması, vezne alındı makbuzunun öz hazırlığını yapmaktı. Belediye teftiş kurulu, vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine şahıs hakkında inceleme başlattı. Teftiş kurulu şahsın belediyeye ait tahsilat fişleri ile resmi mührü çalarak ve fişlerin benzerini matbaada izinsiz bastırarak belediye adına, vaatlerde bulunup, kendisi için para tahsil ettiğini belirledi. Bunun üzerine Kayseri Büyükşehir Belediyesi, şahıs hakkında idari soruşturma başlatırken, 25 Haziran 2007 tarihinde Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'na da suç duyurusunda bulundu. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2009 yılında sonuçlanan davada Hamurcu, 6 yıl hapis cezası aldı.