Gaziantep'te 2 günde sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 507 kişi hastanelere başvurdu.
Gaziantep Sağlık Müdürü Dr. Yemliha Aksoy, düzenlediği basın toplantısında, 11 Aralıkta saat 04.00'ten bu yana Gaziantep'teki hastanelere 507 kişinin başvurduğunu, zehirlenen 67 kişinin yatarak tedavi gördüğünü, diğerlerinin ise ayakta tedavi edildiğini belirtti.
Yemliha Aksoy, dün karbonmonoksit gazından zehirlenen Emel Aydın ile oğlu Muhammed Enes Aydın'ın hayatını kaybettiğini hatırlattı.
Karbonmonoksit gazından zehirlenmenin sıklıkla kapalı ortamlardaki açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana geldiğini ifade eden Aksoy, zehirlenen kişinin olay yerinden hemen uzaklaştırılması, temiz havaya çıkarılması, ambulans gelene kadar solunumunu engelleyecek maddelerin temizlenmesi ve hastanın battaniyeyle sarılarak vücut ısısının korunması gerektiğini söyledi.
Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesi olup olmadığına, garanti süresine dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Aksoy, ''Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. Soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli. Yanan soba yatmadan önce mutlaka söndürülmeli'' dedi.